Nükleerkent’in Yeri Kesinleşti | Güney Gazetesi Mersin

Nükleerkent’in Yeri Kesinleşti

Akkuyu Nükleer Santralinin personel yerleşkesi Silifke’ye 3, Taşucu’na 4 kilometre mesafedeki Burunucu Mahallesinde kurulacak. Yerleşkede 831 daire, okul ve kreş yer alacak. Yaklaşık 14 hektarlık alanı kapsayan proje için ÇED gerekli değildir kararı verildi. Projenin yaklaşık maliyeti ise 500 milyon lira.

Nükleerkent’in Yeri Kesinleşti


ABİDİN YAĞMUR


Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu NGS’nin Gülnar Büyükeceli’deki inşaatı tamamlanmadan bölgede konut talebi patlaması olmuş, özellikle Silifke’de konut fiyatları ve kiralar fırlamıştı. İlçede konut krizinin aşılması için ilk adımlardan biri atılmak üzere.

Nükleer şirketin, Silifke ile Gülnar arasındaki bir bölgede, bir kasaba büyüklüğünde yerleşke kuracağı geçtiğimiz aylarda açıklanmıştı. Nükleer kasaba için seçilen yerin Silifke ilçesine bağlı Burunucu Mahallesi olduğu ortaya çıktı.

Akkuyu Nükleer A.Ş tarafından Taşucu’na 4 kilometre mesafede, Devlet Hastanesinin kuzeyindeki hazineye ait 10 parsel yerleşke yapılmasıyla amacıyla kiralandı ve şirket 831 konutluk proje için ÇED dosyasını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sundu.

ÇED başvurusu dosyasını inceleyen Bakanlık, proje için ÇED raporu gerekli değildir kararı verdi ve böyle projenin inşaat aşamasına geçilmesi için yasal engel kalmadı.

 

KONUTLAR, OKULLAR VE SOSYAL TESİS ALANLARI YER ALACAK

 

ÇED başvuru raporunda yer alan bilgilere göre proje, Burunucu Mahallesinde, 10 parsel üzerinde yapılacak. Parsellerin toplamı yaklaşık 14 hektar büyüklüğünde. Bu alanda 831 konut, okul ve kreş inşa edilecek.  İnşaat alanının 10 hektar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Yerleşkede dörder katlı 48 blokta toplam 816 daire, ikişer katlı 15 villa, bin öğrenci kapasiteli ilkokul, orta okul ve lise, 450 çocuk kapasiteli kreş yer alacak.

Proje alanı Mersin-Adana Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’da “kentsel yerleşik alan, kentsel gelişme alanı ve orman alanı” kullanımında kalıyor.