MAYSA DERYAYEVA
Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı sendikalar, 7. Dönem Toplu Sözleşmesinde hükümetin teklif ettiği rakamların taleplerini karşılamadığını belirterek, konuyla ilgili ortak basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında konuşan Eğitim-İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Yakup Tekin, 2024-2025 yılları için memur ve memur emeklisini hükümetin teklif ettiği oranların açıklık ve yoksulluk sınırı altında olduğunu söyledi.
Hükümetin Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin ilk teklifi 2024 için yüzde 14+ yüzde 9, 2025 için ise yüzde 6+ yüzde 5 olmuştu. 17 Ağustos’ta açıklanan ve revize edilen ikinci teklif ise 2024 için yüzde 15+ yüzde 10, 2025 içinse yüzde 6+ yüzde 5 şeklindeydi.
“SEFALET ORANLARINI KABUL ETMİYORUZ”
Bu teklifin kabul edilir olmadığını ifade eden Tekin, “Kamu çalışanlarının önemli taleplerini içeren Toplu Sözleşme görüşmelerinde ön müzakere süreci tamamlanmış hükümetin ikinci teklifi 17 Ağustos’ta utanç oranı şeklinde açıklanmıştı. Bugün itibariyle dördüncü toplantıda yeni bir teklif yapılmazsa yani anlaşma sağlanmazsa 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna yetkili konfederasyon başvurma aşamasına gelecektir. Bugüne kadar 12 yıl içinde 6 kez yapılan toplu sözleşmelerde hükümet teklif olarak masaya hep kendi hedeflediği enflasyon rakamlarına dayalı maaş artışlarını koymuş ve öyle sonuçlanmıştır. Bir kez daha aynı tablonun yaşanacağını görüyoruz ve biliyoruz. Bu nedenle 9 Konfederasyon bir araya gelerek bu sefalet oranlarını kabul etmiyoruz ve kamu emekçilerinin haklarını alana kadar mücadele edeceğimizin altını çiziyoruz” dedi.
“GERÇEK ENFLASYONA GÖRE MAAŞ ZAMLARI YAPILMALI”
Tekin, 4 kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 40 bin TL’ye ulaştığını, büyükşehirlerdeki kira ortalamasının en düşük memur maaşının 3’te 2’si denk geldiğine dikkat çekti.
Kamu Konfederasyonları Platformu olarak taleplerini tekrarlayan Tekin, şunları söyledi;
“Toplu görüşmeler kapalı kapılar ardında olmamalıdır. Görüşmeler canlı yayınlanmalıdır. AKP iktidarı ekonomik krizi yok sayan anlayışından ve TÜİK’in enflasyon hesaplarında kullandığı oranlarla kamu emekçilerine zam yapmaktan vazgeçmelidir. Kamu emekçilerinin sorunlarının yüzdelik ve ek zamlarla çözülmesi mümkün değildir. İLO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz. 2024-2025 yıllarında yapılması gereken ücret zamlarına temel oluşturacak şekilde tüm kamu çalışanlarının maaşları en az yüzde 115 oranında artırılmalıdır. 2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam oranları bu rakam üzerinden hesaplanmalıdır. Birikimli enflasyonun yüzde 15’i aştığı aydan itibaren enflasyon farkı maaş ve ücretlere aylık olarak yansıtılmalıdır. Kamu çalışanlarına Ocak 2024’ten başlayarak aylık 10.000 lira barınma yardımı verilmelidir. Bu tutar memur maaş katsayısı artışı oranında artırılmalıdır. Aile yardımı enflasyon oranları dikkate alınarak birinci çocuk için 3.000 lira, ikinci çocuk için 4.000 lira ve üçüncü çocuk için 6.000 liraya çıkarılmalıdır. Kamuda eşit işe eşit ücret ödenmeli, mülakat kaldırılmalıdır. Kamuda sözleşmeli çalışan sonlandırılmalı tamamı kadroya geçirilmelidir.”