ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediyesi Davultepe Mezarlığının genişletilmesi için Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden arsa tahsisi almıştı. Yöre halkından bir grup evlerinin mezarlık alanının ortasında kalacağı ve ayrıca kızılçam ormanlarının tahrip edileceği iddiasıyla idari dava açtı. Vatandaş, “Evimizin konumunun, manzarasının mezarlık olmasını istemiyoruz” derken mahkemenin görevlendirdiği bilirkişi, kızılcam orman alanının ve tarım alanlarının korunması, mezarlığın başka yerde yapılması gerektiği yönünde görüş belirtti.
Nüfusu günden güne artan Mersin’de mevcut mezarlıkların tamamının kapasitesi doldu. Yeni mezar yeri arayışlarını sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli ilçesine bağlı Davultepe Anayurt Mahallesinde eski bir köy mezarlığını genişletme projesi hazırladı. Bu kapsamda Mersin Orman Bölge Müdürlüğünden arazi tahsisi de alındı, imar planları değiştirildi ancak bu işlem mahalle sakinleri tarafından idari yargıya taşındı.
Mahalle sakinleri dava açma gerekçesi olarak iki gerekçeyi öne sürdü. Bunlardan biri, mezarlık alanı ilan edilen alanın kızılçam ağaçlarından oluşan orman alanı olması. Bir diğer gerekçe ise, projenin gerçekleşmesi durumunda bazı evlerin mezarlığa komşu olacak olması. Hatta dava dosyasına yansıyan iddialara göre bazı evler 3 yanından mezarlığın ortasında kalabilir.
BİLİRKİŞİ HEM ORMANA HEM KONUTLARA DİKKAT ÇEKTİ
Yöre sakinlerinin avukatı Kübra Erşahin’in bu iddialarla açtığı iptal davası Mersin 2. İdare Mahkemesinde görülüyor. Mahkeme, bilirkişi heyeti görevlendirerek sahada inceleme yaptırdı. İncele sonucunda rapor hazırlayan bilirkişi heyeti, mezarlık genişletme projesinin orman alanlarının yok olmasına neden olacağı, tarımsal faaliyetlerin zarar görmesine ve bazı konutların mezarlık alanı içinde kalmasına neden olacağına dikkat çekti.
Bilirkişi, mezarlık yeri olarak aynı bölgede, otobanın üst kısmında bulunan, halihazırda çorak ve atıl bir araziyi önerdi.
AVUKAT ERŞAHİN: BU İŞLEM İPTAL EDİLMELİ
Mahalle sakinlerinin avukatı Kübra Erşahin, “Burası 300 dönüme yakın orman alanı. İçerisinde binlerce ağaç var. Bazı vatandaşlarımızın da evlerinin dört tarafının mezarlık olacağı bir projeydi. Bu idari işleme karşı dava açtık. Bilirkişi buranın uygun alan olmadığını, kızılçamların kesilmemesi gerektiğini, tarım vasfının korunması gerektiğine yönelik bir rapor çıkardı. Davultepe’de imara açılmamış büyük bir alan var. Bu nedenle birçok proje burada yapılmak isteniyor. Oysa buralarda tarım alanları ve orman alanları var. Tarım, sanayiden ya da mezarlıktan daha az önemli değil. Mersin 2. İdare Mahkemesinin bu işlemi bir an önce iptal etmesini umuyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesinin hukuka aykırı işlemden dönmesini temenni ediyoruz” dedi.
“HEM ORMANA HEM İNSANLARIN RUH SAĞLIĞINA ZARARLI”
Bazı müvekkillerinin evinin mezarlık ortasında kalabileceğine değinen Erşahin, “Evlerin dört bir yanı mezarlık. İnsanların ruh sağlığı açısından bile tehlikeli durum bu. Mersin’in artan nüfusuna göre bir mezarlık ihtiyacının olduğunu biliyoruz. Ama bu kızılçam ormanlarına yapılması yerine yukarıda atıl durumda olan atık alanı var. Bilirkişi de mezarlık yeri olarak orayı uygun gördü. Bizim de temennimiz projenin oraya kaydırılması” ifadelerini kullandı.
“VATANDAŞIN EKMEK TEKNESİNİN ORTASINA MEZAR TAŞI KONULMASIN”
Anayurt mahallesi sakinlerinden bir vatandaş, “Proje yapılırsa ben çocuk odasının penceresini açtığımda mezarlık göreceğim. Çocuklarımın psikolojisini düşünmek bile istemiyorum. Siz etrafı mezarlık olan yerde oturmak ister misiniz? Ben istemiyorum evimin etrafının mezarlık olmasını” derken bir “Evimizin konumunun, manzarasının mezarlık olmasını istemiyoruz” dedi.
30 dönümlük arazisinde 2 evinin olduğunu belirten bir başka vatandaş da “Evlerim mezarlık ortasında kalacak. Evimin, arsamın değeri düşecek” dedi.
Bir başka vatandaş da “Mezarlık daha elverişli yerlere yapılsın. Gelip de vatandaşın ekmek teknesinin içine mezar taşı konulmasın” ifadelerini kullandı.
Evlerinin önü mezar! |