“Sığınma evi sayısı yetersiz” | Güney Gazetesi Mersin

“Sığınma evi sayısı yetersiz”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Mersin’de kadın sığınma evlerinin yetersizliğine ve adreslerinin herkes tarafından bilindiğine dikkat çekti. Göçmenler ve depremzede yurttaşlarda nüfusunun 2,5 milyonu bulduğu bir kentte yalnızca 4 sığınma evi olduğunu belirten Koca, “Nüfusları 100 bini geçtiği halde sığınma evi açmayan Akdeniz, Yenişehir, Mezitli ve Toroslar ilçe belediyelerinin bu keyfi tutumdan vazgeçmelerini bekliyoruz” dedi.

“Sığınma evi sayısı yetersiz”


ELVAN KONUK


Mor Dayanışma Derneğinde düzenlenen toplantıda Mersin özeline dair kadın cinayetleri, bireysel silahlanmadaki artış, kadın sığınma evlerindeki gizlilik sorunu ve kadın yoksulluğuna dikkat çekildi. Toplantıya Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, Mimoza Kadın Derneği, Günebakan Kadın Derneği ve Mersin Cemevi Kadın Kolları katıldı.

 

“NÜFUSU 2,5 MİLYONU AŞAN İLİMİZDE SADECE 4 KADIN SIĞINMA EVİ VAR”

 

Mersin Milletvekili Perihan Koca, kadın sığınma evlerindeki sorunlardan da söz etti. Nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin kadın konuk evi açma zorunluluğu olduğunu vurgulayan Koca, “Ne yazık ki bu yükümlülük gerek Mersin’deki belediyelerde gerekse de ülke genelindeki belediyelerde yok sayılıyor. Halihazırda Mersin ilimizde 4 adet kadın sığınma evi vardır. Nüfusu göçmenler ve deprem sonrası buraya yerleşmek zorunda kalan depremzedeler ile birlikte düşünüldüğünde 2,5 milyonu aşan ilimizde sadece 4 kadın sığınma evinin bulunması kabul edilebilir bir şey değildir. Yerel yönetimlerin, nüfusları 100 bini geçtiği halde sığınma evi açmayan Akdeniz, Yenişehir, Mezitli ve Toroslar ilçe belediyelerinin bu keyfi tutumdan vazgeçmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“Gizli olması gereken adresi herkes biliyor”

 

Kadın sığınma evlerinin mantığının kadınları şiddetten korumak olduğunun altını çizen Mersin Milletvekili Koca, “Bu korumanın birinci şartı da gizlilik ilkesidir. Mersin’de adresi gizli kalması zorunlu olan kadın sığınma evlerinin açık adresleri herkes tarafından bilinmektedir. Dolmuş şoförlerinden otobüs şoförlerine kadar herkes kadın sığınma evlerinin adreslerini biliyor. Böyle bir durumda olası bir şiddet girişiminde şiddet faillerinin kadınları rahatça bulabilecek olması dehşet vericidir. Bu konuda da yerel yönetimlerin ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sorumluluk alması ve kadınların şiddetten uzaklaşmaları için gerekli adımları atması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

 

 

“Yoksulluk en çok kadınları vuruyor”

 

 

Ekonomik kriz milyonlarca insanı yoksullaştırdığını bu yoksulluktan en çok kadın ve çocukların etkilendiğini belirten Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca,  “Toplumun yeniden üretiminin merkezinde yer alan kadın emeğinin görünürlükten uzak olması, kadınların yaşadıkları katmerli sömürünün nedenlerindendir. Barınma git gide daha da zorlaşırken, beslenme, sağlık, ulaşım gibi temel haklar iyice ulaşılmaz hale geliyor. Birleşik Metal İş Sendikası Araştırmalar Merkezi’nin 15 Ağustos’ta açıkladığı Açlık ve Yoksulluk sınırı Temmuz 2023 Dönem Raporu’na göre açlık sınırı bir kez daha asgari ücreti geçmiştir” dedi.

Yoksulluk sınırının 39 bin liraya dayandığını, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli bir beslenme için günlük harcama gereksiniminin 385 TL olduğunu belirten Koca, “Kadınlar için yaşam cehenneme dönmüş durumdadır. Bir yandan ölüm tehdidi, bir yandan süreklileşen türlü şiddet biçimleri, diğer yandan yoksulluk… Kadınların yaşamlarını büyük yıkıma uğratan bu olguların toplamı bu düzenin kendisidir. Bu düzen kapitalizm ile patriyarkanın kadınları türlü biçimlerde ezmek için gerçekleştirdikleri ittifakın kendisidir. Bu vesileyle tüm kadınlara seslenmek istiyoruz. Ölüm, yoksulluk ve şiddetten başka bir şey vadetmeyen bu düzene karşı örgütlü mücadeleden başka bir şansımız yok” diye konuştu.