Veliler ikinci el kitap defter, giyime yöneldi | Güney Gazetesi Mersin

Veliler ikinci el kitap defter, giyime yöneldi

Yüksek enflasyon ve zamlar eğitimi de vurdu. Eğitim öğretim döneminin başlamasına kısa bir süre kala kırtasiyeden servis ücretine, kitaptan giyime artan fahiş fiyatlar velileri karşıladı.  CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, velilerin internetten ikinci el defter, kitap ve kıyafet arayacak duruma geldiğini söyleyerek “Yüzü bundan kızarmayan bir iktidar var” dedi.

Veliler ikinci el kitap defter, giyime yöneldi


ELVAN KONUK


Ders zili anaokulu ve ilkokul 1. sınıf öğrencileri için 4 Eylül’de, ortaöğretimdeki diğer öğrenciler için 11 Eylül’de çalacak. Yeni dönemin başlamasına kısa bir süre kala eğitim giderleri velileri kara kara düşündürmeye başladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, yeni eğitim döneminin büyük sorunlarla başlayacağına dikkat çekti. TBMM’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Başarır, “Bugün minimum okula başlayacak bir çocuğumuzun 2 bin lira kırtasiye gideri var, 3 bin lira kıyafet gideri var. Ne yazık ki içim acıyarak söylüyorum. Veliler internetten ikinci el defter, kitap ve kıyafet arayacak duruma gelmiş. Yüzü bundan kızarmayan bir iktidar var” dedi.

Okul servis ücretlerinin 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değiştiğini söyleyen Başarır, Milli Eğitim Bakanlığı her ne kadar durumu inkar etse de velilerden 10 bin liradan 120 bin liraya kadar çıkan ücret alındığını vurguladı.

Aynı zamanda özel okul ücretlerinin de yüzde 200 arttığını dile getiren Başarır, “Geçen yıl 19 bin lira olan kitap maliyeti 59 bin lira oldu. Birçok veli çocuklarını özel okullardan alıyor, bırakın okul parasını vermeyi kitaplarını bile ödeyemiyor” ifadelerini kullandı

 

 

 

“BAKANLIĞIN ÖĞRENCİYE AYIRDIĞI BÜTÇEYLE SU BİLE ALINMIYOR”

 

Basın açıklamasına elinde su şişesiyle gelen Başarır, Milli Eğitim Bakanlığı’nın her bir öğrenci için ayırdığı 4 lira 50 kuruşluk bütçeyle bir su bile alınmadığını vurguladı.

Yaklaşık 15 milyon öğrencinin olduğunu söyleyen Başarır, şu şekilde konuştu:

“Mili Eğitim Bakanlığı’nın bütçesi 435 milyar. Öğrenci başına okullara ne kadar para yollanıyor? Çünkü bu okulların temizlikten, hijyenden, güvenliğe kadar giderleri var. 500 lira yollasa 7 milyar 500 milyon lira olacak yollamıyor. Ne kadar yolluyor biliyor musunuz? 1000 kişilik bir okula 4 bin 500 lira yolluyor. Yani öğrenci başına 4 lira 50 kuruş.  Yarım litrelik su 6 lira. Yani Milli Eğitim Bakanlığı’nın kişi başı öğrenciye ayırdığı bütçe 4 lira 50 kuruş, bir tek su alamıyor. Simit de alamıyor, başka bir şey de alamıyor. Gerçekten yazık değil mi?

 

Millî Eğitim Bakanlığı öğrencilerin temizlik ve beslenmesiyle ilgili internet sitesinden çok güzel videolar yayınlıyor, et var, yumurta var, protein var. Ama bunu sadece internetten yayınlıyor. Bu ülkenin 15 milyona yakın öğrencisini sanat ortamda besliyor Milli Eğitim Bakanı. İşte eğitim öğretim yılı bu sorunlarla başlıyor. Bir öğrencinin dengeli beslenmesi için okulda öğrenci başına 5 bin liralık bir bütçe ayrılması gerekiyor.”