ELVAN KONUK
Mersin sahilinden örnek vererek konuşan Başarır, “Mersin sahilinde binlerce genç, vatandaş sahilde yemeğini yiyor, içkisini içiyor. Ben bir tek kavga bir tek sorun görmedim. Ama şunu gördüm Valiye sormak isterim. Bizim denize girmeye kıyamadığımız Mezitli’de, Yenişehir’de, Akdeniz’deki o güzel sahillere, o gençler piknik yaparken yarı çıplak binlerce sığınmacının denize girdiğini gördüm. Gürültüden bahsediliyor, rahatsızlıktan bahsediliyor. Yüzlerce kişinin aynı anda kavga edip, çevreyi gençleri rahatsız ettiğini gördüm” dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, İstanbul sahilinde alkollü içkinin yasaklanması ile ilgili gündemi TBMM basın toplantısında değerlendirdi. Başarır, “Nedense son dönemlerde kafalardaki bağnazlık, gericilik, toplumun tüm bireylerine bir baskı olarak uygulanıyor. Üniversitelerde festivaller, konserler, kitap günleri, pandemide müzik her şeye yasak geliyor. Bunu hukukla bağdaştırmaya kalkıyorlar. Cumhurbaşkanı valilere, bakanlara, atmış olduğu her imzanın hukuki bir sonuç doğurduğunun farkında değiller. Sanata, sanatçıya ya da kendisinden farklı düşünen herkese düşman gibi davranan bu iktidar şimdi de İstanbul’da sahillerde ya da belli yerlerde içki yasağını getiriyor. Bunu Vali yapıyor. Tepkiler üzerine kadınların ve çocukların huzurunu korumak adına bunu yaptığını söylüyor. Sen bir defa kadının huzurunu koruyacaksan, güvenliğini sağlayacaksan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmayacaksın. İstanbul Sözleşmesi’ne devam edeceksin” ifadelerini kullandı.
SAHİLDEKİ SIĞINMACILAR İÇİN ÖNLEM ALDINIZ MI?
Başarır, her geçen gün artan kadın cinayetleri karşısında çözümü sahilde içki içmeyi yasaklamakta bulan iktidarın akıl tutulması yaşadığını dile getirdi. Mersin’deki sığınmacı sorununa dikkat çeken Başarır, “Mersin sahilinde şunu gördüm Valiye sormak isterim. Bizim denize girmeye kıyamadığımız Mezitli’de Yenişehir’de Akdeniz’deki o güzel sahillere, o gençler piknik yaparken, birisi içki içerken, birisi yemeğini yerken, yarı çıplak binlerce sığınmacının denize girdiğini gördüm. Gürültüden bahsediyor, rahatsızlıktan bahsediyor. Yüzlerce kişinin aynı anda kavga edip, çevreyi gençleri rahatsız ettiğini gördüm. İstanbul Valisi bununla ilgili bir önlem aldın mı? Moda sahilinde, Cadde Bostan’da insanlar oturup denizi seyrederken, çocuklar oradayken yarı çıplak girip orada kavga eden sığınmacılar için ne yaptın İstanbul Valisi. Burada kadının çocuğun huzuru ve güvenliği bir bahane, tamamen kendi yaşam felsefelerini dikte etmek için alınan bir karar” diye konuştu.
“ALINAN KARAR HUKUKA AYKIRI”
Alınan kararın hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Başarır, “Sayın Vali bunu neye göre alıyor? Bir genelgeye göre, İl İdare Kanunu’nun 11. Maddesine dayanan bir yetkiye dayanarak bunu değerlendiriyor. Bu tamamen iç işlerine ilişkin olan bir düzenleme ama bundan genel bir kanun koyucu gibi sonuç çıkarmaya çalışıyor. Tam bir yetki aşımı ve aynı zamanda Anayasa’nın 13. Maddesine göre temel hak ve hürriyetler ayaklar altına alınıyor. Çünkü ancak kanunla sınırlandırılabilir. Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum yapısına, laik cumhuriyetin gereklerine ve ölçülük ilkelerine tamamen aykırı bir karar. Sen bir genelgeyle yasak koymaya çalışıyorsun ve bunu yaşam tarzına bir müdahale olarak yapıyorsun. Ölçüsüz ve keyfi bir şekilde yapıyorsun ve kadınları bahane ediyorsun. Aynı şeyi 2012 yılında Afyonkarahisar Valiliği yapmış, İdare Mahkemesi’ne dava açılmış, İdare Mahkemesi bunu iptal etmiş, Danıştay’a gitmiş. Danıştay da bu kararı onamış. Ama Anayasa mahkemesinin kararını tanımayan bir Cumhurbaşkanı varsa Vali de Danıştay’ın kararını tanımaz ve bu ibretlik yasağı getirmeye kalkar” şeklinde konuştu.