İlaca ulaşıma bir engel daha | Güney Gazetesi Mersin

İlaca ulaşıma bir engel daha

Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı’nda eşdeğer ilaç bandı yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürüldü. Bu kararla birlikte hastanın ödeyeceği fiyat farkı da arttı.  Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Özgün Sağır, “Zaten vatandaşın ödediği fiyat farkları çok artmışken bir de bunun üzerine yüzde 5’lik bir artış daha söz konusu olacak. Bu durum halkın ilaca ulaşımını daha da zorlaştıracak” dedi.

İlaca ulaşıma bir engel daha


ELVAN KONUK


Resmî Gazete’de 24 Ağustos tarihinde yayımlanan “2023/5 sayılı Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı’nda, eşdeğer ilaç bandı yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldü. Bu kararla hastanın ödeyeceği fiyat farkları da artmış oldu.

 Kararı değerlendiren Mersin Eczacı Odası Başkanı Uzman Eczacı Özgün Sağır, “Bu karar 2021 yılında alınmıştı ancak bu maddeyle ilgili Danıştay’a başvurulmuş ve danıştay maddeyi iptal etmişti. Şimdi Sağlık Fiyatlandırma Komisyonu tarafından böyle bir karar alarak bunu bir kez daha hayatımıza getirdiler” dedi.

İlacın keyfi bir ürün olmadığı ve ilaçtan tasarruf edilemeyeceğini vurgulayan Sağır, “Eşdeğer ilaç bandındaki en ucuz ilaç 100 liraysa devlet bunun 110 lirasına kadar ödüyordu, şimdi 105 lirasına kadarını ödeyecek. Vatandaş bu durumda 110 liraya almak istediği ilaca eskiden hiçbir şey ödemezken bugün 5 lira fiyat farkı ödemesi gerekecek” ifadelerini kullandı.

 

 

İlaçla ilgili düzenlemelerin vatandaşın alım gücünün dikkate alınarak yapılması gerektiğini dile getiren Sağır, “Vatandaşa ben bu kadarını ödüyorum geri kalanını ödemem demek vatandaşın o ilaca ulaşımıyla ilgili yeni bir engel koymak demektir. 100 lirada belki 5 lira göze gelmeyen bir tutar olabilir ama rakamlar arttığı takdirde bunlar çok daha afaki hale gelecek. Zaten vatandaşın ödediği fiyat farkları çok artmışken bir de bunun üzerine yüzde 5’lik bir artış daha söz konusu olacak. Bu da halkın ilaca ulaşımını zorlaştıracak. Çünkü içinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda zaten alım gücünün düştüğü, insanların bir şeyleri temin ederken kılı kırk yardığını hepimiz biliyoruz. Bu maalesef keyif ürünü olmayan ilaç için de vatandaşın önünde bir engel olacak” şeklinde konuştu.