Bakanlık okul öncesi kurumları kaderine terk etti | Güney Gazetesi Mersin

Bakanlık okul öncesi kurumları kaderine terk etti

Önceki dönem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, geçtiğimiz mayıs ayında yaptığı açıklamada devlete ait okul öncesi eğitim kurumlarında hiçbir şekilde aidat alınmayacağını açıklamıştı. Bakanlık okul öncesi kurumlara aidat almayın diye talimat verdi ancak çocuklara verilecek yemek konusunu okul idareleri ile okul aile birliklerine bıraktı. Birçok okulda idareler ailelere “Çocuğunuzun yemeğini çantasına koyun” diyor. Bazı okullarda idare yemek parası adı altında ailelerden aidat talep ediyor.

Bakanlık okul öncesi kurumları kaderine terk etti


 

ABİDİN YAĞMUR


Önceki dönem Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 11 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamada,  “Okul öncesi eğitim ile ilgili valilik tarafından komisyonlar marifeti ile belirlenen ücretler vardır. Yarım gün 50 lira-100 lira. Tam gün eğitim veren kreşlerde ise 400 lira, 500 lira gibi. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ediliyordu. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz. Türkiye'nin hiçbir noktasında; ister tam gün isterse yarım gün eğitim yapsın, hiçbir ad altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ücret alınmayacak” demişti.

Milli Eğitim Bakanı seçimlerden sonra değişti, bakanlık koltuğuna Yusuf Tekin oturdu ancak devlete ait okul öncesi eğitim kurumlarında her türlü aidatın kaldırılacağına dair talimat yürürlükte kaldı.

Bakanlık okul öncesi kurumlara bir yandan “aidat almayın” derken bir yandan da öğrencilere kahvaltı ya da öğle yemeği veren okullara yemek ödeneği vermeyeceğini de bildirdi.

Bakanlık, okul öncesi öğrencilerin kahvaltı ya da öğle yemekleri konusunda inisiyatifi okul idarelerine ve okul aile birliklerine bıraktı.

Mersin’de özellikle Toroslar ve Akdeniz gibi görece daha dar gelirli yurttaşların yaşadığı mahallelerdeki okulların idareleri velilerden “çocuklarınızın çantasına yemek koymalarını” istedi. Eğitim öğretim yılında bu okullardaki öğrenciler, yemek saatlerinde evlerinden getirdikleri yemekleri yiyecek.

Bazı okul öncesi kurumları ise çocukların kahvaltı ya da öğle yemekleri için ailelerden aidat talep etmeye başladı. Okulların 800 lira ila 1200 lira arasında aidat talep ettikleri öğrenildi.

Milli Eğitim Müdürlüğü geçen yıl kahvaltı ya da öğle yemeği veren okullar için en yüksek sınırı 475 lira olarak belirlemişti. Bu yıl okullardan talep edilen miktar, yemek masrafının yüzde 200 dolayında arttığını gösteriyor.

Devlete bağlı olan müstakil okul öncesi eğitim kurumlarındaki bir diğer sorun ise hijyen ve güvenlik alanında yaşanıyor. Okulların büyük kısmı temizlik elemanı ve güvenlik görevlisini okul aile birliği bütçesi ile istihdam ediyor. Okul aile birlikleri ise bu bütçeyi velilerden aldığı aidatlarla sağlıyor.