Konargöçer eğitim | Güney Gazetesi Mersin

Konargöçer eğitim

On binlerce öğrenci bu eğitim döneminde de başka okullarda misafir edilecek

Konargöçer eğitim


ELVAN KONUK

 

Deprem felaketinin ardından Mersin’de 94 okul binası boşaltıldı ve öğrenciler başka okullarda misafir edildi. Öğrencilerin bu dönem de kendi okullarına dönmeyeceğini belirten Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, il genelinde 104 okul inşaatının devam ettiğini söyledi.

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan moderatörlüğünde 2023-2024 eğitim öğretim yılı eğitim koordinasyon ve okul güvenliği toplantısı yapıldı. Eğitim öğretim dönemine sayılı günler kala Mersin’deki okulların genel durumu hakkında bilgi veren Vali Pehlivan, eğitimde normalleşmenin 1-2 yılı bulacağını ifade etti.

 

“ÖNCELİĞİMİZ KİMSEYİ RİSKE ATMAMAK”

 

Depremlerin ardından eğitimde büyük bir dayanışma örneği sergilendiğini dile getiren Pehlivan, “İl olarak yaklaşık 25 bin depremzede öğrencimizi geçen yarıyılda misafir ettik. Bununla birlikte deprem sarsıntılarından etkilenen okullarımız oldu. Okullarımızın bir kısmını boşaltmak durumunda kaldık, diğer okullarımıza öğrencilerimizin intikallerini sağladık ve geçen yarı yılı sorunsuz bir şekilde tamamladık. Ama bu arada okullarla ilgili test analiz çalışmalarımız devam etti. Yüzlerce okulumuzda analiz yaptık. Anlayışımız öğrenci ve öğretmenlerimizi okullarımızda görev yapan idarecilerimize kadar hiç kimseyi riske atmamak oldu. Hiç kimsenin endişe içerisinde korku içerisinde o binalarda eğitim öğretim almasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

“MİSAFİR ÖĞRENCİLER BU YIL DA OKULLARINA DÖNEMEYECEK”

 

Deprem riski nedeniyle 94 okulun boşaltıldığını belirten Pehlivan, o okullardaki öğrencilerin geçtiğimiz yıl başka okullarda misafir edildiğinden söz etti. Bu misafirliğin önümüzdeki eğitim döneminde de devam edeceğini söyleyen Pehlivan, “Belki tekli eğitim öğretime ilimizin tamamını geçirme aşamasındayken bu okullarımızı boşaltmamızdan dolayı birçok okulumuzda yeniden ikili öğretime geçmemiz gerekti. Ama bir tercih yapmak durumundaydık. Öğrencilerimizi depremden dolayı, okulların binalarının eski olmasından dolayı yıkılma tehlikesi altında bırakamazdık. Bunu yapamazdık bunun yerine mevcut okullarımızın şartlarını diğerleriyle paylaştırmak yolunu tercih ettik. Ama şunu da ifade edeyim mevcut okullara öğrencilerimizi yerleştirdik bununla birlikte inşaatlarımıza da hız verdik. Şu an il genelinde 104 okul inşaatımız var ve bunların 600 dersliğini biz Eylül-Ekim aylarına en geç yetiştiriyoruz. İkinci yarıyıla da bir 500-600 derslik civarında da bir dersliği yetiştiriyoruz. Dolayısıyla ilk yarıyıl içerisinde sıkışıklığı giderme konusunda belli bir rahatlamayı sağlayacağız. Önümüzdeki yıl devam edecek yatırımlarla da bir iki yıl içerisinde tekrar inşallah tekli sisteme döneceğiz. Bunun günbegün takibi içerisindeyiz” diye konuştu.

“ÜZERİMİZE DÜŞEN SORUMLULUĞUN FARKINDAYIZ”

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, eğitimci olmanın sorumluluğunu taşıdıklarını söyleyerek “Niyetimiz birbirimize bakmak değil cumhuriyetimizin 100. yılına layık olacak şekilde birlikte omuz omuza aynı yere bakmaktır” dedi.

Koca, “Eğitim tek bir kurumun tek başına yönetemeyeceği kadar bileşenli, birçok ayağı olan toplumun çok geniş bir kesimini doğrudan ilgilendiren ülkemizin geleceğini şekillendiren ağır bir yüktür. Biz bu ağır yükün omuzlarımıza yüklediği sorumluluğun farkındayız. Bu farkındalıkla tüm paydaşlarımızın ve bizlere sunduğu katkıların Türkiye yüzyılına adım atan ülkemizin geleceği açısından ne kadar kıymetli olduğunun bilincindeyiz. Toplumsal değişimin hızı ve dönüşümün boyutu göz önüne alındığında evlatlarımızı pozitif bilimlere vakıf yetiştirmek boynumuzun borcudur” dedi.