ABD’li mağaracıya telefonla ulaşıldı | Güney Gazetesi Mersin

ABD’li mağaracıya telefonla ulaşıldı

Türkiye’nin en derin 3 mağarasından biri olan Morca mağarasına iniş yaptığı sırada mide rahatsızlığı geçiren ABD’li mağara uzmanı 4 gündür mağarada tedavi ediliyor. Mağaracıya dün akşam saatlerinde özel bir telefon hattı çekilerek ulaşıldı ve medikal ekibi ABD’li uzmanın doktoruyla görüştü. Mağara uzmanının sedyeyle çıkarılıp çıkarılmayacağına doktorları karar verecek.

ABD’li mağaracıya telefonla ulaşıldı


 ABİDİN YAĞMUR

3 Eylül günü 4 ABD, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan bir ekip 1276 metre derinliğindeki mağaraya iniş yaptı.

Ekip mağaranın 1120 metre derinliğindeki bölgede inceleme yapacakken ABD vatandaşı mağara uzmanı Mark Dickey mide rahatsızlığı geçirdi. Dickey’in durumunun ağırlaşması üzerine ekip arkadaşları ABD’li uzmanı 1040 metredeki mağara içi kamp alanında müşahedeye aldı ve yardım çağrısında bulundu.

Bölgeye AFAD, UMKE ve AKUT ekiplerinin yanı sıra sağlık ekipleri de sevk edildi. 150 kişilik ekip, sağlıkçı bir dağcının veya mağaracının bile saatlerce süren çaba sonunda tırmanabildiği mağaradan ABD’li uzmanı sedyeyle çıkarabilmek için halat düzeneğini kurdu.

 

MAĞARACILIK FEDERASYONU: YÜRÜYEREK ÇIKAMAZ. SEDYEYLE ÇIKARILMASI LAZIM

 

Kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Türkiye Mağaracılık Federasyonu “Mark Dickey'nin durumu stabil hale geliyor. Kanaması durdu ve yardımla yürüyebiliyor ancak sedyesiz çıkabilmesi mümkün değil.  Ekipler mağarada, sedyeyi çıkarabilmek için gereken hatları kurmaya devam ediyorlar” ifadelerini kullandı.

TELEFON HATTI 1040 METREYE İNDİRİLDİ

 

Federasyon dün akşam saatlerinde de “Türkiye Mağaracılık Federasyonu'na Morca'dan son gelen bilgiye göre telefon hattı Mark'ın bulunduğu -1040 m kampına ulaştırıldı. Hırvat ekibin getirdiği CaveLink iletişim sistemi telefon hattına yedek olarak kurulacak. Mağara Kurtarma Komisyonu Medikal sorumlusu Tulga Şener, doğrudan Mark'ın doktoru Zsofia ile görüştü. Mark'ın durumu iyileşmeye devam ediyor. Doktorlar sedyesiz çıkmasının mümkün olup olmadığına karar verecek” denildi.

 

KÖY MUHTARI: MAĞARALARI İNCELEMEYE GELENLER OLUR

 

Anamur’a bağlı Sugözü köyü muhtarı Kasım İbrahim Cedit, yörede çok sayıda mağara olduğunu, Morca mağarasının bu kadar derin olduğunu ise ABD’li mağara uzmanının mahsur kalmasının ardından öğrendiklerini söyledi.

Cedit, “Bu bölgedeki mağaralara geçen yıllarda da gelip inceleme yapanlar olurdu. Mağara bizim köyümüzden 25 kilometre mesafede. Yayla olarak kullandığımız bölgeye yakın. Orada mağaralar olduğunu, bilim insanlarının gelip incelediğini geçen yıllarda da görürdük. Zaten inceleme yapmaya gelen ekipler bizim buralardan geçer. Ancak bu son ekibin hazırlıklarına ben denk gelmedim. Böyle bir çalışma yaptıklarından haberim olmadı. Bizler de haberlerden öğrendik. Günlerdir çok sayıda arama kurtarma ekibi ve sağlıkçı burada. Mağaracının durumunun iyiye gittiğini buradaki görevliler söylüyorlar” dedi.