Mağaracılar 1276 metrelik Morca’da ne arıyor? | Güney Gazetesi Mersin

Mağaracılar 1276 metrelik Morca’da ne arıyor?

Morca mağarası inişi sırasında rahatsızlanan ABD’li mağara uzmanı Mark Dickey’in, geçtiğimiz yılda Morca inişini gerçekleştiren ekip de yer aldığı, bu yıl ki inişte de rehber olarak görev aldığı öğrenildi.

Mağaracılar 1276 metrelik Morca’da ne arıyor?


 

ABİDİN YAĞMUR


Anadolu Speoloji Grubu Derneği'nin (ASPEG) Morca inişi için kurduğu https://www.morcaexpeditions.org/ sitesinde yer alan bilgilere göre Morca’ya en son 2022 yılı yazında iniş gerçekleştirildi. Bu inişte mağarada inceleme yapan uzmanların yanı sıra mağaracılık eğitimi de olan maceraseverler de yer aldı.

ABD’li Mark Dickey de 2022’deki mağara inişinde ve incelemelerde ekip lideri ve rehber olarak görev aldı.

Dickey’in 2023 yazı Morca programında da Ender Uslu ile birlikte ekip lideri olarak görev aldığı bilgisi de ilgili internet sitesinde yer alıyor.

Peki Türk ve yabancı mağaracılar Morca mağarasında ne arıyor, 1040 metreye niye iniyor? morcaexpeditions.org sitesinde bu sorunun yanıtı olarak şu ifadeler yer alıyor:

“Morca 2023 yılındaki etkinliğimizdeki başlıca amaçlarımız 1040 metrenin altında yaklaşık 10 tane keşfedilmeyi bekleyen yan galeriler/baca şeklinde galeriler vardır. Bunlardan bir tanesinde 80 metre tırmanıldı ve devam ettiği görüldü. Bir yan galeri tamamen henüz araştırılmadı. Bunların araştırılması ve keşfedilmesi.

Mikro-biyoloji çalışmaları: -1090 metredeki yan galeriden bakteri/mantar numuneleri toplamak, aşağıda ana galeriyi besleyen yaklaşık 3-4 ayrı su kaynağı vardır, bunlardan su, çamur numuneleri almak.

Biyoloji çalışmaları: Bulabildiğimiz canlılardan numuneler almak ve incelemek.

-1040 metre sonrası mağarayı ve çalışmaları fotoğraflamak ve video ile belgelemek. ,

Morca harici arazide bulunan diğer mağaraları araştırmak belgelemek.”