Bakanlık Mersin’i unuttu | Güney Gazetesi Mersin

Bakanlık Mersin’i unuttu

Sadece geçen yıl 25 bin depremzede öğrenci gelmişti. Bu yıl bu rakamın daha yüksek olacağı tahmin ediliyor

  Bakanlık Mersin’i unuttu


ABİDİN YAĞMUR

 

Millî Eğitim Bakanlığı, okul öncesi kurumlarda eğitim alan öğrencilere 1 öğün yemek verilmesi uygulamasını kaldırdı, bu uygulamaya sadece depremden etkilenen 11 ilde devam edileceğini açıkladı. On binlerce depremzede öğrencinin eğitim aldığı Mersin ise bu uygulamanın da dışında tutuldu. Yeni uygulama ile Adana’daki okul öncesi öğrencisine devlet beslenme desteği verecek, 35 kilometre mesafedeki Yenice’deki okul öncesi öğrencisine yemek verilmeyecek.

Deprem felaketinde yıkım yaşamasa da yaklaşık 400 bin depremzedenin göç etmesi nedeniyle sosyal ve ekonomik olarak etkilenen Mersin, AKP hükümeti tarafından afet bölgesi kapsamına alınmamıştı. Hükümetin Mersin’i afet bölgesi kapsamına almaması nedeniyle şehir birçok teşvik ve muafiyetten yararlanamadı.

Depremden sonra göçle gelen depremzedelerin yaklaşık 150 bininin Mersin’de yerleştiği tahmin ediliyor. Depremin hemen ardından Mersin’e nakil olan öğrenci sayısını ise valilik 25 bin olarak açıklamıştı. Yeni eğitim yılında alınan kayıt ve nakil sayısına ilişkin resmi rakamlar henüz açıklanmadı ancak on binlerce depremzede öğrencinin Mersin’deki okullarda eğitime devam edeceği biliniyor.

 

KOMŞU ADANA VAR, MERSİN YOK

 

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz yıl resmi okul öncesi kurumlarda eğitim alan öğrencilere devlet tarafından 1 öğün yemek verilmesi uygulamasına geçmiş, okul öncesi aidatlarını kaldırmıştı.

Bakanlık yeni bir kararla bu uygulamayı yurt genelinde kaldırdı ancak depremden etkilenen 11 ilde okul öncesi öğrencilere ücretsiz yemek verilmesi uygulamasına devam edileceğini duyurdu.

Bakanlık, on binlerce depremzede ailenin yaşadığı, binlerce depremzede çocuğun eğitim aldığı Mersin’i ise bu uygulamanın dışında tuttu.

Yeni uygulama ile Adana’daki okul öncesi öğrencisine devlet beslenme desteği verecek, 35 kilometre mesafedeki Yenice’deki okul öncesi öğrencisine ise yemek verilmeyecek.

 

SABAHÇI 950 ÖĞLENCİ 1100 TL

 

Milli Eğitim Bakanlığının okul öncesi kurumlarda ücretsiz yemek uygulamasını kaldırıp yeniden aidat uygulamasına geçmesi okul öncesi kurumlarda velilerle okul idareleri arasında tartışmalara neden olmaya başladı.

Birçok okul öncesi kurumu çocukların beslenme sorununun çözümü için velilere “Çocuğunuza beslenme çantası hazırlayın” önerisinde bulunmak zorunda kaldı.

Milli Eğitim Müdürlüğü her yıl ağustos ayında okul öncesi kurumların aidatlarını tespit ederek yayınlıyordu. İl Müdürlüğü şu ana kadar liste yayınlamadı.

Yenişehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise sabahçılar için aidatı 950 TL, öğlenciler için 1100 TL olarak açıkladı. Bu rakamlara yemek ve temizlik giderlerinin dahil olduğu açıklandı. Rakamlar, geçen yıla göre yüzde 100’ün üzerinde bir artış anlamına geliyor.