Ekonomik kriz eğitimi vurdu | Güney Gazetesi Mersin

Ekonomik kriz eğitimi vurdu

Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 2023-2024 eğitim öğretim döneminin acil çözüm bekleyen sorunlarla açıldığını söyledi.  Derinleşen ekonomik kriz nedeniyle ailelerin okul maliyetlerini karşılamakta zorlandığını belirten Sümbül, “Seçim sonrasında peş peşe gelen zamlarla birlikte veliler, çocuklarına günlük harçlık vermekte zorlanmanın yanı sıra beslenme çantalarını dahi dolduramama korkusu yaşamaktadır” dedi.

Ekonomik kriz eğitimi vurdu


 

İLKAY ADALIOĞLU

Eğitim öğretim döneminin ilk gününde eğitimciler, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir” dedi.

 

“MERSİN’DE BESLENME VE ULAŞIM ÇOK DAHA BÜYÜK BİR SORUN HALİNE GELDİ”

 

Öğrencilerin beslenme ve barınma sorunlarının giderek arttığı üzerinde duran Sümbül, Mersin’de yıkılan ve boşaltılan okullar nedeniyle ulaşım ve beslenmenin çok daha büyük bir sorun haline geldiğini söyledi. Sümbül, “Okullarda, özellikle eğitimde 4+4+4 düzenlemesine geçilmesinin ardından sınıfsal bölünmeler geçmişe oranla çok daha net bir şekilde yaşanmaya başlamıştır. Okullarda aidat veren sınıf, aidat vermeyen sınıf ayrımları yapılmakta, aidat veren öğrenciler fiziksel olarak daha temiz ve daha donanımlı sınıflarda okurken, aidat vermeyen öğrenciler daha az donanımlı sınıflarda ve sağlıksız koşullarda eğitim görmeye zorlanmaktadır. Öğrencilerimizin barınma, beslenme ve ulaşım sorunları artarak devam ederken deprem nedeniyle Mersin’de yıkım veya güçlendirme gerekçesiyle boşaltılan okullar nedeniyle beslenme ve ulaşım çok daha büyük bir sorun haline gelmiştir. Bunun temel nedeni Ülkemizin deprem gerçeği her yıkıcı depremden bir süre sonra yetkililer tarafından unutulduğu ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediği gerçeğidir. İmam Hatip okulları öğrenci sayısı sınırlı kalmasına rağmen bu konuda inat eden MEB bir an önce deprem sonrası çürük raporu verilen işyerlerimiz için gereğini yaparak tekli eğitim yapılabilecek uygun eğitim ortamları oluşturmalıdır. Öğrencilerimiz için bir öğün ücretsiz yemek ve eğitim emekçileri için barınma ve ulaşım için destek ödemeleri yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

ÇEDES’E KARŞI EĞİTİMCİLER EYLEM YAPACAK

 

Millî Eğitim Bakanlığı’nın öncelikli gündeminde öğrencilerin okul masrafları ve beslenme sorunlarının olmadığını vurgulayan Sümbül, MEB’in gündeminde okullarda manevi danışman sıfatıyla imam ve vaiz görevlendirmesini kapsayan ÇEDES projesi olduğunu söyledi. Sümbül, “İzmir, Eskişehir ve Tekirdağ’da başlayıp hızla ülke geneline yayılan bu proje ile zorunlu din dersleri yanında seçmeli bu tür dersler de zorunlu hale gelmektedir. ÇEDES projesi başta olmak üzere “Laik Eğitim, Laik yaşam ve Eşit Yurttaşlık” talebi ile bu uygulamalara itirazı olanlar 16 Eylül saat 17.00’da İzmir Gündoğdu meydanında bölge mitinginde buluşacaklar. Aynı gün ve aynı saatte ülkenin her yerinde bizler de alanlara çıkarak tepkimizi ortaya koyacağız” şeklinde konuştu.