“AFAD deprem yardımlarını neden bekletiyor?” | Güney Gazetesi Mersin

“AFAD deprem yardımlarını neden bekletiyor?”

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, yardım malzemelerinin internetten satıldığı haberleri üzerine konuştu. AFAD’ın yüzlerce tırı Mersin limanından kayıtsız envantersiz şekilde belediyelere hibe ettiğini söyleyen Bozdoğan, “MHP açıklama yapıyor ‘hırsızlık’ diyor. İYİ Parti İlçe Başkanı açıklama yapıyor ‘yolsuzluk’ diyor. AKP açıklama yapıyor ‘insanlık suçu’ diyor. Malzemelerin getirilip de AFAD’ın neden oraya koyduğunu, deprem bölgesine neden gönderilmediğini kimse sormuyor. Konserveler kokmuş, mamaların günü geçmiş niye beklettiniz orada? Sorumlunuz kimdi sizin? Yazık değil mi 100 bine yakın insanı kaybettiğimiz böyle ciddi bir depremde siz nasıl tuttunuz bu malzemeleri orada? Üç ilçe başkanına da baktım, hangisi AFAD’dan söz ediyor diye merak ettim. AFAD’dan söz eden yok” diye konuştu.

“AFAD deprem yardımlarını neden bekletiyor?”


ELVAN KONUK

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, meclis toplantısında AKP İlçe Başkanı Hasan Podak ve AKP’li Belediye Meclis Üyesi Abdurrahman Altınsucu’nun ulusal yayın organlarında belediyeyi suçladıkları haberlerin görüntülerini izlettirdi.

A Haber ve ATV’ye daha önce yalan haberlerle ilgili dava açtığını ve kazandığını dile getiren Bozdoğan, “AKP Tarsus İlçe Başkanı Hasan Podak. Siyaseti yalan söylemek olarak algılıyor anlaşılan. Oysa bir canlı yayına çıkarak Tarsus’un adını lekelemekten hiç çekinmiyor. Hatta öyle ustaca yalanlar sıralıyor ki birden Mersin Valiliği, Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma bitti de Tarsus Belediyesi mahkum mu edildi diye düşünüyor insan. Yurtdışından depremzedelere verilmek için getirilen ve Tarsus Belediyesi’ne teslim edilen malzemelerin Tarsus Belediyesi tarafından internet üzerinden satışı deniliyor ki bu mahkeme konusu. Zaten mahkemeye yeterli başvuruyu da yaptık. Merak ediyorum ya Hasan Podak, sen hangi şehirde yaşıyor, hangi olaydan söz ediyorsun? Bu nasıl bir iftira seferberliği siz bu kadar yalan söylemeyi kimden öğrendiniz? Sizin akıl hocanız kim? sizin elinize yalanlarla dolu metinler verdiklerinde açıp okumaktan bile mi acizsiniz?” dedi.

 

“YALANCILAR BU SATIŞI İSPAT ETMEK ZORUNDADIR”

 

Yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Bozdoğan, “Tüm yalancılar için tekrar ediyorum. Tarsus belediyesi eliyle yardım malzemesi satışı yapılmamıştır. Yalancılar bu satışı ispat etmek zorundadırlar. Tarsus Belediyesi değil adı geçen özel depoda bile satışı yapılmadan savcılık olaya el koymuştur. AFAD’ın gözden çıkardığı malzemelerin satışı yoktur. Dolayısıyla alıcısı da yoktur. O kanalı bu kanalı çağırıp yalan söylerken akıllı yalanlar söyleyin bari. Mantıklı yalanlar söyleyin siyaset yapacaksanız. Bizim limandan getirilen tırların her birinin numarası plakası var, her birine ödenen para var. Bu komployu kimin kurduğunu mu arıyorsunuz? O depo ve o tırın sahibinin kim olduğuna bakın. Tırların sahibi olanların bizde kaydı yok, biz para ödemedik bunlar için.

Bir şeyin aslını astarını araştırmadan, AFAD görevlisi açığa mı alındı, soruşturma mı var? il müdürü görevinde mi? soruşturma devam ediyor, envanterler nerede? Belgeler nerede? Bu depoya giden tırların parasını kim ödedi?” diye konuştu.

 

“KOMPLO OLARAK GÖNDERİLEN TIRDA ELEKTRONİK MALZEMELER VAR”

 

Haberde AKP İlçe Başkanı Podak’ın, ‘Cumhurbaşkanımız can siparane depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışırken’ sözleri üzerine konuşan Bozdoğan, şunları söyledi:

“Doğru çok büyük bir emek veriyor. Türkiye’de herkes aynı emeği verdi. Gariban fakir fukara insanlar da evindeki malzemeleri getirip bağışladı. AFAD nerede? Hani bu malzemeleri belediyelere veriyor ya birinin çıkıp anlatması lazım. AFAD neresinde olayın? Malı veren envanterlerde sayım yapmayan AFAD nerede? Kaydı var mı? mesela Tarsus Belediyesine verilen tırlarda neler vardı biliyorlar mı? bize verdikleri tırları soruyorum, diğer tır zaten bize verilen bir tır değildi. O özel gönderildi hani komplo ya bütün elektronik malzemeler gönderilmiş. Muhteşem malzemeler göndermişler. Sonradan onları da aldık. Madem Tarsus belediyesine verdiniz biz bunu belediyeye götürelim halka dağıtalım dedik. Merak ettiğim AKP’nin ilçe başkanı gönderilen tırın envanteri ile ilgili konuştu mu? Konuşamaz, çünkü bilmiyor” dedi.

 

MAHKEME KARARI KABUL EDİLDİ

 

Tarsus Belediyesi Meclis toplantısında 2023 yılı mali bütçesinin denkleştirilmesi amacıyla meclise getirilen ve daha sonra yargıya taşınan Atatürk Mahallesi’ndeki ortak hisseli taşınmaz ile ilgili mahkeme kararı oylama sunuldu ve oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Tarsus’un Atatürk Mahallesi'nde bulunan ve imar uygulama planı ile Tarsus Belediyesi'ne geçen alanda bulunan taşınmazın hissedarı Mevsim Mağazacılık Bilgisayar Tekstil Dayanıklı Tüketim Malları İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. ile 'Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi' yapılması konusunu içeren teklif geçtiğimiz dönem meclise getirilmişti. Konuyla ilgili belediye encümenine yetki verilmesi konusu mahkemeye taşınmıştı.

Dava sürecinin devam ettiğini ve 23 Eylül’de duruşmanın görüşeceğini söyleyen Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, mahkeme kararını mecliste okutarak oylamaya sundu. Karar oy çokluğuyla kabul edildi. Meclis üyeleri konuyla ilgili maddede firma isminin olması nedeniyle rekabetin ortadan kalkması ve herhangi bir oran belirlenmediği için kamu zararının doğması endişesi taşıdıklarını yineledi.