Çözüm sosyal konut | Güney Gazetesi Mersin

Çözüm sosyal konut

Emlak sektörü temsilcileri seminerde buluştu. Gündemlerinden yüksek fiyatlar vardı

Çözüm sosyal konut


Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi ‘Burada Herkes Kazanır’ semineri düzenledi. Sektörün röntgeninin çekildiği seminerde sorunların aşılması adına atılabilecek adımlar değerlendirildi. Artan emlak satış ve kira bedelleri karşısında dar ve orta gelirli vatandaşın rahatlatılabilmesi adına sosyal konut projelerine ağırlık verilmesinin önemine dikkat çekildi.

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi sektör temsilcilerine yönelik eğitim seminerlerini ‘Burada Herkes Kazanır’ adı altında sürdürdü.

Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen seminerde ortaya konulan rakamsal verilerle sektörün röntgeni çekildi.

Yaşanan sorunların sebepleri tespit edilerek bu sorunların çözümü için öneriler paylaşıldı. Düşen alım gücüne karşın artan emlak satış ve kira bedellerinin sektöre etkileri değerlendirildi.

Toplantıda söz alan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol artan konut ve arsa rakamlarının kentin marka değerindeki artışla doğru orantılı olduğunu söylerken, Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Sinan Canpolat sektör olarak imar planlarının son durumuna ilişkin bilgi beklediklerini belirtti.

39 No’lu Emlak Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Ümit Mete ise katılımcıları selamladığı konuşmasında, “Bugüne kadar verdiğiniz destekler için teşekkür ediyorum. Buradan bildirmek istiyorum ki 9 Mart 2024’te Mersin’de 1. Gayrimenkul Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. Türkiye’nin ve dünyanın sektör liderlerini buraya getireceğiz” ifadelerini kullandı.  Mersin Milletvekili Gülcan Kış ise emlak sektörüne yönelik Mecliste yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi paylaştı.

 

 

 “BARINMA SORUNUN ÇÖZÜMÜ SOSYAL KONUTA DOĞRU İLERLİYOR”

 

 

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, deprem sonrası yaşanan göç ve 1/1000’lik nazım imar planlarının gerçekleştirilmemesi nedeniyle Mersin’de orta ve alt gelir seviyesindeki vatandaşların konuta ulaşımda sıkıntı yaşamaya başladığını belirtti.

Bu nedenlerin konutların satış ve kira bedellerini halkın satın alma gücünün üzerine çıkardığına işaret eden Bucuge, gerek hükümet gerekse yerel yönetimlerin sosyal konut projeleri üzerinde daha çok yoğunlaşarak vatandaşın sorunlarına çözüm üretmesi gerektiğini söyledi.

Mersin’in emlak sektörüne yönelik rakamsal verilerini paylaşan Bucuge, “Oda olarak bu verileri incelediğimizde görüyoruz ki insanlar yaşanan deprem sonrası yüksek katlı evlerinde kendisini güvende hissetmediği için yeni konut arıyor ancak yüksek rakamlar nedeniyle ulaşamıyor. Artan evlilik ve boşanma rakamları da konuta ihtiyacı artırıyor. Ancak halk barınma ihtiyacını uygun rakamlarla karşılayamadığından talep olsa da bu talebine yanıt bulamıyor. Bu durum da belirttiğimiz üzere önümüzdeki süreçte sosyal konuta talebin artacağını gösteriyor” dedi.  (Haber Merkezi)

 

 

“İkinci dönemimizde halkımıza sosyal konut projeksiyonu sunacağız”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Burada Herkes Kazanır’ seminerinin açılışında yaptığı konuşmada, Mersin’de konut yapacak arsa sorununun aşıldığını, lüks, orta ve orta üst gelirliler içinde konut sorunu olmadığının altını çizdi.

Seçer, “Mersinde sosyal konut sorunu var, bütün mesele bu. Bu kadar dengesizlik olmaz. Gelir dağılımı, adaletsizlik, gelir gidere yetmiyor ama fiyatlar da tamamen köpük fiyatlar. Bunların zaman içinde dengeye oturacağını düşünüyorum. İkinci dönem belediye başkanlığımda, mutlaka kazanacağız, siyaset iddia işidir, takdiri halk verecek. Belediyeler sosyal konut yapıp satmaz, kiraya da verebilir. Bunun modelleri var. Bu konuda da arkadaşlar çalışıyor. Yapalım bin, 2 bin, 5 bin sosyal konut, belediye olarak bunları kiraya verelim, biraz rahatlatalım. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

 

 

 

“ÖĞRENCİLERİN MERSİN’İ TERCİH ETMESİNDE BİZİM UYGULAMALARIMIZIN ROLÜ BÜYÜK”

 

Emlak sektörünün gelişmesinde üniversite öğrencilerinin Mersin’e gelmesinin de payı olduğunu aktaran Başkan Seçer, “Mersin’de 4 tane üniversite var; iki vakıf, iki devlet üniversitesi, bir tanesi yeni açıldı ve hızla gelişiyor. Mersin Üniversitesi’ne rağbet arttı. Belediyemizin uygulamalarının çok büyük bir rolü var. Bunu siyasi bir reklam olarak almayın. Türkiye’nin neresinde 1 TL öğrenci otobüsü fiyatı; nerede 6 liraya yemek alıyor. Nerede çamaşırhaneye gidiyor, çayını kahvesini içiyor, çamaşırını yıkıyor para ödemiyor, hangi okuma salonuna giriyor, çay kahve içiyor, çorbasını bedava içiyor, isterse 6 liraya yemek alıyor, belediyenin yemeğini yiyor. 24 saat açık okuma salonunda ders çalışıyor. Çocuk evinde sobasını yakıyor mu ki, oraya geliyor. O kadar çok rağbet var ki randevuya bağladık ve iki saati geçemiyor” dedi.  (Haber Merkezi)