21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali <br> sanatın iyileştirici gücüne odaklandı | Güney Gazetesi Mersin

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali
sanatın iyileştirici gücüne odaklandı

Mersin’in uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmak amacıyla bu yıl 21.’si düzenlenen 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Festivalin bu yılki temasından söz eden Festival Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Geçirdiğimiz olağanüstü deprem felaketi dolayısıyla toplum olarak ihtiyacımız olan toparlanma gücünün kaynaklarını, dayanışma, iyileşme ve aydınlanma temalarında bulduk” dedi.

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali <br> sanatın iyileştirici gücüne odaklandı


ELVAN KONUK

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali 22-24 Eylül tarihleri arasında ‘dayanışma, iyileşme ve aydınlanma’ temaları ışığında sanatseverlerle buluşacak. Festivalden önce kent protokolü ve sanatseverlerin katıldığı tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantı, festivalde Prof. Dr. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü’nü alacak olan Ecmel Neva Bildik’in keman dinletisi ile başladı.

21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali Yürütme Kurulu Başkanı Nuran Kurtuluş, “Festivalin esas hedefi müzik insanların uluslararası dilidir ilkesinden yola çıkarak kentimiz, bölgemiz, ülkemiz ve tüm insanların evrensel müzikle buluşmasını sağlamaktır. Bu bağlamda geçtiğimiz 21 yılda uluslararası sanat kurumları ile olan ilişkiler gözle görülür bir artış göstermiş ve festivalde yer almak isteyen sanatçılardan da önemli başvurular alınmıştır. Yakalanan bu ivmeyle Mersin Uluslararası Müzik Festivali kültür ve sanat ortamında daha bilinir bir hale gelmiştir. Değerli bizler bu sorumluluk bilinciyle 21.’sini gerçekleştireceğimiz festivalimizde hepinizin hassasiyetini göstererek yolumuza devam etmek istedik. Bu bağlamda geçirdiğimiz olağanüstü deprem felaketi dolayısıyla toplum olarak ihtiyacımız olan toparlanma gücünün kaynaklarını, dayanışma, iyileşme ve aydınlanma temalarında bulduk” dedi. Kurtuluş, festivalin düzenlenmesine destek olan kurumlara teşekkürlerini dile getirdi.

“21 YILDA 35 ÜLKEDEN KATILIM VE 288 ETKİNLİK”

 

Festivalin tarihinden söz eden Sanat Etkinlikleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Delibaş ise “2002 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi’nin 10. Kuruluş yıldönümü çalışmaları kapsamında müziğin kıvılcımlarından etkilenerek başlamış ve bu yıl 21’incisine kadar gelmiş durumdadır. 21 yılda dolu dolu programları uygulamış ve idrak etmiş durumdayız” ifadelerini kullandı.

Festivalde bugüne kadar 6 kıta, 35 ayrı ülkeden katılımla 288 ayrı etkinlik yapıldığını belirten Delibaş, “Bu yıl yaptığımız çalışmalarda etkinlikleri yıl içine yayarak festivalimizi ülkemiz ve dünyada tanınırlığını arttırmaya çalışıyoruz. 288 etkinliğin 106’sı yabancı ekipler tarafından icra edildi. Etkinliklerimiz 7 ayrı ilçemizde ve 31 ayrı mekanda düzenlendi” dedi.

Konuşmacılar Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin Onursal Başkanı Selma Yağcı’ya da teşekkürlerini dile getirdi.

Festivallerin sponsorları arasında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği yer alıyor.

 

“FESTİVALİN SÜRESİNİN KISALMASI OLUMLU OLACAK”

 

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, geçtiğimiz yıllarda haftalar süren Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nin bu yıl süresinin kısaldığını söyledi. Tarhan, “Mersin bu kadar uzun süreli festivali kaldıramıyor, etkinliği de olmuyor, ses getirmiyor. Festivalin süresi kısaldı. Umarım daha çok ses getirecek” dedi.

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, festivalin işleyişi ile ilgili konuştu. Tarhan, “Geçmişte bazı endişe ve şikayetlerimi söylemiştim. Bunlardan birisinin olduğunu görüyorum. O da şuydu. Festival çok uzun sürüyor demiştim. Mersin bu kadar uzun süreli festivali kaldıramıyor, etkinliği de olmuyor, ses getirmiyor. Festivalin süresi kısaldı. Umarım bu kısa sürede zenginlikle eski ve uzun süreye göre daha çok ses getirir. Çünkü festivallerin ses getirmesinin süreyle orantılı olduğuna ben inanmıyorum kendi adıma. Bu gerçekleşmiş oldu” dedi.

Festivalin önceki yıllarda tamamen kapalı kutu olduğunu dile getiren Tarhan, “ Festivalle ilgili soru sorarsam ancak cevap alabiliyordum. O da umarım önümüzdeki süreçte Nuran hanımla biraz daha şeffaf hale gelecek. Üçüncü olarak biraz daha sokaklara inelim. Kapalı salonlardan ziyade bu etkinlikleri daha halka yayalım. Toplumun her kesimine yayalım. Göreceksiniz Mezitli’deki Yaşam Köyü bunun bir örneğidir. İsteyen sandalyesini alıp gelecek, isteyene biz minder vereceğiz oturacak, isteyen de çimlere oturacak orada. Bunun kentin en batısından doğusuna kuzeyine kadar sokaklara indirerek bence yaparsak daha etkili olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’İN KİMLİĞİ NETLEŞMELİ”

 

Kentlerin bir kimliğinin olması gerektiği söylemi üzerinde duran Tarhan, “Mersin için konuşursak ben 24 sene başkan yardımcılığı, 10 sene de başkanlık yaptım. Bu süreçte hep konuşuldu. Kimi zaman dendi ki tarım kenti, turizm kenti dediler. Lojistik kenti dediler hatta kongre kenti mi olun dediler. Liman kenti mi olsun bunlar hep tartışıldı. Mersin’de ne ile öne çıkıyoruz, bunu biraz netleştirmek gerek diye düşünüyorum” diye konuştu.

 

DOLU DOLU PROGRAM

 

Dünyaca ünlü genç yıldız, Lucienne Renaud Vary, Piazzola’dan Dvorak’a uzanan geniş yelpazeli repertuarıyla 22 Eylül saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle bir araya gelecek.

‘Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Bir Çift Söz’ seçkisi 23 Eylül saat 16:00’da Mersin Üniversitesi Nevit Kodallı Salonu’nda gerçekleşecek.

Çağın önde gelen keman virtüözlerinden Soyoung Yoon ve genç kuşağın en önemli şeflerinden Tolga Atalay Ün 21. Mersin Uluslararası Müzik Festivali’nde aynı sahneyi paylaşacak. Etkinlik 23 Eylül saat 20:00’da Mersin Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Çocuklar için Ritim Atölyesi ve Ses’in Beden Üzerindeki Yolculuğu 24 Eylül günü Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde olacak. Ayrıca Tekfen Filarmoni Orkestrası üyesi olan sanatçılar, İlhan Baran, Paul Taffanel ve August Klughardt’ın saat 17:00’da Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde eserlerini sunacak.

Festival Hükümsüz Caz projesi ile sona erecek. Etkinlik 24 Eylül saat 20:00’da Mezitli Mutlu Yaşam Köyü’nde gerçekleştirilecek.