“Yoksulluk derinleştikçe eğitim lüks oluyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Yoksulluk derinleştikçe eğitim lüks oluyor”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca okulların açılmasıyla eğitimde biriken ve acil çözüm bekleyen sorunlara dair TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Derinleşen yoksullukla birlikte eğitimin lüks haline geldiğini vurgulayan Koca, “Kıyafet, ulaşım, beslenme, kırtasiye gibi okul giderleri geçtiğimiz yıla oranla yüzde 126 artmış durumda. Bu durum milyonlarca çocuğun eğitim hakkından dışlanma riskini beraberinde getiriyor” dedi.

“Yoksulluk derinleştikçe eğitim lüks oluyor”


 

ELVAN KONUK

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, yeni eğitim öğretim döneminin sorunlarla beraber açıldığını söyledi. Koca, “2023-2024 eğitim öğretim yılı öğrencilerin öğretmenlerin ve velilerin bin bir sorunlarıyla beraber açılmış oldu. Acil yapıcı çözüm bekleyen yaşamsal kriz alanlarıyla beraber bu yeni dönem başlamış oldu. Türkiye’de eğitim sistemi biliyoruz ki uzun zamandır çok ciddi sıkıntılar içerisinde ve bugün karşı karşıya kaldığımız bir eğitim garabeti var. Biliyoruz ki bu sorunlar bu kriz alanları her sene daha da birikiyor her sene daha da yaygınlaşıyor ve eğitimde kronik sorunlar olarak karşımıza dayatılıyor” dedi.

Bu dönem 20 milyonu aşkın öğrencinin ders başı yaptığını belirten Koca, ancak çocukların eğitim heyecanını yaşayamadığından söz etti. Koca, “Çünkü çocuklar da ebeveynler de eğitim masraflarını kara kara düşünür vaziyetteler. Bu ekonomik dar boğaz içerisinde yoksulluk derinleştikçe eğitim temel bir hak olmaktan çıkıp lüks haline gelmiş durumda. Çocukların eğitim öğretime erişemediği, eğitimin en temel gereksinimlerine erişemediği bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Ders kitaplarının, kırtasiye malzemelerinin, eğitim materyallerinin, servis, beslenme gibi temel ihtiyaçların ya da farklı gündelik eğitim giderlerinin yaşadığımız derin yoksullaşma karşısında geldiğimiz aşamada karşılanabilmesi mümkün görünmüyor. Kıyafet, ulaşım, beslenme, kırtasiye gibi okul giderleri geçtiğimiz yıla oranla yüzde 126 artmış durumda. Böylesi bir vahim tabloyla, böylesi bir garabetle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Yaşanılan bu durum karşısında çocukların eğitim hakkında dışlanma riski doğduğunu söyleyen Koca, “Haziran ayında yapılan bir araştırmaya göre, yoksul çocuklarının, emekçi çocuklarının yüzde 41.8’inin okulundan ayrılmak zorunda olma kaygısı yaşadıkları bir ortam var. Böylesi bir rapor da aslında yaşanan bu kaygıyı, eğitimden dışlanma riskini net bir şekilde önümüze koyuyor” şeklinde konuştu.


  “Yoksulluk derinleştikçe eğitim lüks oluyor”