AKP, Büyükşehir’i alamadığı için <br> Mersin’i mi cezalandırıyor? | Güney Gazetesi Mersin

AKP, Büyükşehir’i alamadığı için
 Mersin’i mi cezalandırıyor?

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen katıldığı bir programda Mersin’in geciktirilen yatırımlarıyla ilgili konuştu. Ekmen, “Mersin bugüne kadar belki Büyükşehir Belediyesini AKP alamadığı için, belki demografisi için, belki iktidara doğrudan boyun eğmediği için bilemiyorum ama cezalandırılıyor. Mersin Zafer Çağlayan, Lütfi Elvan, Nureddin Nebati, Kürşat Tüzmen gibi hep AKP’den temsil edilen bakanlarla varolmuş. Bu kadar bakanın geçtiği bir şehir bu kadar temel ihtiyaçlarında ihmal edilebilir mi? Bu bir cezalandırmadır” dedi.

AKP, Büyükşehir’i alamadığı için <br> Mersin’i mi cezalandırıyor?


 

ELVAN KONUK

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’de tamamlanmayı bekleyen yatırımlara dikkat çekti.

Ekmen, “Mersin hem bir tarım kenti, hem bir turizm, hem bir sanayi hem de bir lojistik kenti. Tarım kenti ama bütün araziler ekili ve dikili olmasına rağmen markette 40 liraya aldığınız limonu bahçede 3,5-4 liraya satamıyor. Tarımda ekonomik verimlilik yüzde 50’nin altında. 324 kilometre ile Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip ama sahillerde 5 tane 5 yıldızlı otel yok, 1 tane var. Sanayi kenti, OSB’nin çevre yolu ve otobanla bağlantısı yok. İhtiyacın 3’te biri kayıtlı değil.

Lojistik kenti, lojistiğin en büyük taşıyıcısı olacak olan Ana Konteyner Limanı’nın ÇED Raporu çıkmış olmasına ve devletin bütün temel programlarına dahil olmasına rağmen Ana Konteyner Limanı ihalesi yapılmadığı gibi mevcut limanda da yoğunluk nedeniyle hukuka aykırı ödemelerle sanayici, ithalatçı ve ihracatçı canından bezmiş durumda” diye konuştu.

“10 YILDIR KONUŞULAN SİLİFKE TAŞUCU OTOYOLU PROJESİNDE REVİZE YAPILIYOR”

 

Mersin adeta AKP iktidarı tarafından cezalandırıldığını vurgulayan Ekmen, “10 yıldır konuşulan bir Mersin Silifke Taşucu Otoyolu parçalara bölündü, en önemli parçasının ihalesi geçen yıl yapıldı ama henüz şantiye kurulmuş değil.  İlk yapılan projede eksiklikler olduğu anlaşılıyor, ihaleyi alan firma şuanda projenin revizesini yapıyor. Oysa yeni bir proje ne için revizeye ihtiyaç duysun ki. Müteahhit firmanın yaptığı iş her neyse karayolları buna uygun bir hazırlık yapmamış. 10 milyar liralık bütçeden bahsediliyor ama 5 liralık bir tahsisat yok. Hatta bunun devam eden kısmında müteahhitlerin 100 binlerce lira devletten alacaklı olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

 

“PEKİ İKTİDAR BU 10 YILDA BAŞKA İLLERE NE YATIRIMLAR YAPTI?”

 

Milletvekili Ekmen, iktidarın Mersin’in yatırımlarını geciktirirken diğer şehirlere ne gibi yatırımlar yaptığını sıraladı. Ekmen, “Peki 10 yılda ana konteyner limanının ihalesini yapmayan bu iktidar Mersin Silifke Taşucu yolu dahil Akdeniz Sahil Yolu’nun ihalesini yapmayan bu iktidar eş zamanlı ne yaptı?

Filyos ve Çandarlı limanlarının ihalesini yaptı. Çukurova havalimanını bitirmeyen iktidar İstanbul Havalimanını bitirdi. İzmir’e gidiş gelişli İstanbul bağlantılı yollar yaptı. Osman Gazi, Yavuz Selim köprülerini yaptı. Çanakkale köprüsünü yapıyor. 11 bin 400 metrelik Zigana tünelini 11 bin 200 metrelik Ovit Tünelini çift tüp olarak açıyor. Yani milyar dolarlık işler bunlar. Dönüyoruz, sadece Maraş Göksun arasında 36 kilometrelik yolda 11 tane tünel açıyor. Bunların büyüklüğü 16 bin metre gidiş, 16 bin metre dönüş tünel” şeklinde konuştu.

 

“BU KADAR BAKANIN GEÇTİĞİ BİR ŞEHİR BU KADAR İHMAL EDİLİR Mİ?”

 

AKP iktidarı dönemi boyunca Mersin’in en temel ihtiyaçlarının bile karşılanmadığını yineleyen Ekmen, şunları söyledi:

“Mersin’in çok basit ve temel ihtiyaçları var. Turizm kapasitesinin geliştirilmesi, yanıbaşında Antalya’ya yapılanın binde biri Mersin’de yapılmamış. Yol alt yapısının geliştirilmesi, Türkiye’nin dört bir yanındaki bütün ana aks yollar tamamlanırken kuzey, güney, doğu, batı, Akdeniz Sahil Yolu tamamlanmamış, en önemli kısmı Mersin’den geçiyor.

Liman inşaatı, Gaziantep’le çevre illere otoban bağlantıları, en büyük övüncü yollar olan bir iktidar Mersin’in ihtiyacı olan yolların 10’da birini bile tamamlamamış. Bu bir bilinçli tercihtir. Bu bir ötekileştirmedir, bu bir cezalandırmadır.

Mersin Zafer Çağlayan, Lütfi Elvan, Nureddin Nebati gibi AKP’de Kürşat Tüzmen gibi hep kabinede temsil edilen bakanlarla varolmuş. Bu kadar bakanın geçtiği bir şehir bu kadar temel ihtiyaçlarında ihmal edilebilir mi?

Mersin bugüne kadar belki Büyükşehir Belediyesini AKP alamadığı için, belki demografisi için Mersin Türkiye’nin en kozmopolit şehridir. Belki iktidara doğrudan boyun eğmediği için bilemiyorum ama cezalandırılıyor.

Bugün Ana Konteyner Limanı bitirilsin Mersin dünyadaki ilk 10 liman arasına girer, kapasitesi ve potansiyeli açısından. Sadece Mersin değil Mersin’in çevresindeki bütün iller bundan dolayı cezalanmış oluyor maalesef.”