Esnaf dert küpü | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf dert küpü

Ahilik Haftası esnafın içinde bulunduğu ekonomik zorlukların gölgesinde kutlandı

Esnaf dert küpü


ABİDİN YAĞMUR

30. Ahilik Haftası kutlamalarında esnaf örgütleri içinde bulundukları ekonomik zorluklara dikkat çekti. ESOB Başkanı Veysel Sarı, enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışın, döviz kurunun ve piyasadaki durgunluğun esnafı vurduğunu belirterek “Esnafımızın üzerindeki yükleri azaltacak özel finansal desteklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

Mersin Valiliği himayesinde Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğince (ESOB) bu yıl 30'uncusu düzenlenen Ahilik Kültürü Haftası kutlamaları Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezinde yapıldı.

Törende konuşan Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği Başkanı Veysel Sarı, Ahilik kültürünün Anadolu’daki esnaf ve ticaret kültürünün gelişmesinde, mesleki eğitimde önemli yeri olduğunu söyledi.

Veysel Sarı, “Pirimiz Ahi Evran’ın dediği gibi her kulun bir sanatı olmalı. Gençlerimizin birer meslek ve zanaat sahibi olması için ilimizde mesleki eğitim seferberliği başlatalım” dedi.

“FİNANSMANA HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

 

ESOB Başkanı Veysel Sarı konuşmasında esnafın yaşadığı sıkıntılara da dikkat çekti. Sarı şunları söyledi:

“İçinde yaşadığımız dünya değişiyor. Siyasal, sosyal, ekonomik sorunlar artıyor. Maalesef ülkemiz de bu sorunlardan etkileniyor. Esnafımız uzun zamandır enerji ve hammadde fiyatlarındaki artışlardan, döviz kurundaki dalgalanmadan, piyasadaki durgunluktan olumsuz etkilenmektedir. Üstelik deprem, sel, salgın gibi olaylar nedeniyle bu durum gittikçe kötüleşiyor. Zor günlerde Ahilik dayanışmasını göstererek seferber olan esnaf teşkilatı acıların paylaşılmasında yaraların sarılmasında önemli rol üstlenir. Bu nedenle esnafımızın desteklenmesi hükümetin ve belediyelerin önceliği olmalıdır. Esnafımızın ayakta kalabilmesi şehrimizin büyümesi, gelişmesi, insanlarımıza iş sağlanması için hepimize görevler düşmektedir. Esnafımızın üzerindeki yükleri azaltacak özel finansal desteklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Mersin’de küçük sanayi konusunda valimizden ve belediye başkanlarımızdan bir adım bekliyoruz.”

 

ÇAKIR: ESNAFLIKTA KÂR DEĞİL İNSAN MERKEZDEDİR

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır da “Kendimize bazen iş insanı deriz, girişimci deriz. Bir sıfatımız var ki bütün bu sıfatlardan daha derin anlamları var. Diğerlerinde para ve kâr duygusu merkezdeyken esnaflıkta insan merkezlidir. İşte Ahilik kültürünün Türk iş insanına kazandırdığı fark burada yatmaktadır. Ahilik ekonomin merkezine ahlakı, dayanışmayı, işbirliğini almaktır. Ahilik örnek bir toplum örgütlenmesidir, meslek eğitiminin özüdür. Ekonomide ithal çözümler aramamıza gerek yok. Kendi özümüze, kültürümüze sarılsak yeter” ifadelerini kullandı.

 

 

VALİ PEHLİVAN: ESNAFIMIZIN HER ZAMAN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan da ahiliğin Türk milleti için büyük bir kültür hazinesi olduğunun altını çizdi.

Pehlivan, "Ahiliğin temelleri 12. yüzyılda atılmıştır. Bu yola çıkılırken de kadınlarımız ihmal edilmemiştir. Bu prensipleri, anlayışları bugüne taşıdığımızda göreceğiz ki bugün problem gibi duran hususlar zamanla kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Sorunlar yok mudur? Her sektörün kendine göre sorunları vardır. Sektörlerin sorunlarını birinci derecede öncelikle sektörün içindekilerin dayanışması, birlikte hareket etmesi, birbirinin hakkını, hukukunu korumasıyla çok daha olumlu neticeler oluşacaktır. İlgili bakanlıklarımızın bugüne kadar çeşitli teşvikleri oldu. Yer konusunda da inşallah müşterek hareket ettiğimizde bunu da aşacağız. Bunu zaman içerisinde inşallah somutlaştıracağız. Esnafımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz. Bütün esnafımızın Ahilik Kültürü Haftasını kutluyorum" ifadelerini kullandı.