“Önünüze gelen her evrakı <br>  imzalayıp AVM izni vermeyin” | Güney Gazetesi Mersin

“Önünüze gelen her evrakı
  imzalayıp AVM izni vermeyin”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, küçük esnafın AVM ve zincir marketler karşısında korunması gerektiğini belirterek, “Belediyeler de bu konuda hassas olmalı. Her önüne gelen evrakı imzalayıp AVM izni vermemeli. Bu konuda esnafın yanında yer almalı. Paranın bir kese tarafından kazanılmasını değil binlerce insan tarafından hakça bölüşülerek kazanılması, toplumsal barış ve huzur için de son derece önemlidir” dedi.

“Önünüze gelen her evrakı <br>  imzalayıp AVM izni vermeyin”


 

ABİDİN YAĞMUR


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) tarafından düzenlenen Ahilik Haftası kutlamalarına katıldı.

Seçer, törende yaptığı konuşmada, “Bu kültür kadim Anadolu topraklarında 800 yıldır var. O günün doğruları neyse bugünün doğruları da odur. Bizler de çocuklarımıza birliği, beraberliği, azmi, çalışkanlığı, dürüstlüğü öğütlüyoruz” dedi.

 

“BİR KESE DEĞİL, BİNLERCE İNSAN KAZANMALI”

 

Belediye yönetiminde oldukları 4.5 yılda birçok zorluklar, badireler atlattıklarını anlatan Seçer,  bu süreçte ben bilirim demediklerini, esnafın görüşünü de aldıklarını söyledi.

Seçer, “Esnaf deyip geçmeyin. 69 odaya sahip olduğumuzu düşünürsek esnafın Mersin ekonomisinin lokomotifi olduğunu biliriz. Esnaflık sıkıntılı günler yaşıyor. Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, modeller değişiyor, zincir marketler geliyor, AVM’ler geliyor, yüzlerce yıllık Anadolu geleneksel esnaf yapısı da eski günlerini arar hale geliyor. Bunlar iyi dileklerle çözülmez. Bunlar Ankara’da, parlamentoda yapılacak yasal düzenlemelerle olur. Yıllardır AVM’ler konuşulur. AVM’lerin çalışma saatlerinin belirlenmesi, AVM sayısının bölgenin nüfusuna, yerel kriterlere göre düzenlenmesi konusunun tartışılması istenir. Ama hep AVM lobisi üstün çıktı. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılıyor ama yetersiz olduğunu düşünüyorum. Belediyeler de bu konuda hassas olmalı. Her önüne gelen evrakı imzalayıp AVM izni vermemeli. Bu konuda esnafın yanında yer almalı. Paranın bir kese tarafından kazanılmasını değil binlerce insan tarafından hakça bölüşülerek kazanılması, toplumsal barış ve huzur için de son derece önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

“DEVLET ESNAFA POZİTİF BAKMALI”

 

Esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Seçer,  “Esnafın finans sorunu var. Bu herkesin sorunu. Vergi yükleri. Esnafın sabit geliri artık onun kısmetine. Bismillah der dükkanını açar. Ama dükkanını açınca vergi yükü durmaz, elektrik faturası, su faturası durmaz. Esnaf böyle zor koşullarda mesleğini icra ettiği için, devlet mekanizmasının esnafa karşı daha pozitif bakış açısı içinde olması gerektiğini söylebilirim” dedi.

 

“HALK KART İLE ESNAFA YILDA 46 MİLYON KAZANDIRIYORUZ”

 

Mersin’in hızla büyüyen bir şehir olduğuna dikkat çeken Seçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mersin’de artık esnafın da meslek bazında kümelenmesi için belediyeler olarak bu işe el atmak zorundayız. Ama sadece belediyelerin el atması yetmez. Hazine arazilerinin de tahsisiyle ihtisas sanayi sitelerinin oluşması gerekiyor. Akdeniz’de plan sorunumuz vardı. Kısmen Toroslar. Bu iki bölgede sanayiye uygun bölgelerdir. İmar sorunu ilçe belediyelerin de desteğiyle büyük oranda çözüldü. Buradan esnaf arkadaşlarımın dikkatini çekmek için söylüyorum arazi temini daha kolay olabilir. MBB Halk Kart uygulaması var. Vatandaşın kartına para yüklenir ve anlaşmalı olduğumuz 433 bakkaldan alışverişlerini yaparlar. Yılda 46 milyon liraya tekabül eder. Gelecek yıl aylık 6 milyon yıllık 70 milyon civarında olacağını tahmin ediyorum.”