“Önlük değil, özlük haklarımızı istiyoruz” | Güney Gazetesi Mersin

“Önlük değil, özlük haklarımızı istiyoruz”

Mersin’de eğitim emekçileri öğretmenlerin önlük giymesini öngören düzenleye tepki gösterdi. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, öğretmenlerle ortak görüşlerini paylaşarak, önlük değil, özlük haklarımızı istiyoruz. Önlük değil, öğrenciye bir öğün sağlıklı beslenme hakkı istiyoruz. Önlük değil, deprem bölgesindeki öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayın” dedi.

“Önlük değil, özlük haklarımızı istiyoruz”


İLKAY ADALIOĞLU

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in okullarda önlük uygulamasıyla tek tip öğretmen inşasına devam ettiğini söyleyen öğretmenler bu kararı kabul etmediklerini belirtti. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Mersin’de tüm okullarda öğretmenlerden beden ölçüsü istenerek önlük bir dayatmaya dönüştürülüyor. Özgür kılık-kıyafet eylemi kararımız devam ediyor. Öğretmenlerin kişisel verisi olan beden ölçüsü istenmesi eğitimin ve öğrencinin, öğretmenin bunca sorunu varken önlük uygulaması ile gündem değiştirilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

 

“ÖNLÜK DAYATMASI BİR BAŞLANGIÇ”

 

Bakan Tekin’in “Bu konuda bir zorunluluk yok, teşvik ediyoruz” sözlerini hatırlatan Sümbül, önlük dayatmasının başlangıç olduğunu söyledi. Sümbül, “Sadece kendi siyasi hesapları söz konusu olduğunda “kılık kıyafet serbestliği” ilkesini hatırlayan ve dillerinden düşürmeyenler, bugün öğretmenlere tek tip önlük dayatmasında bulunuyorlar. Her ne kadar kimi çevrelerce Bakan Yusuf Tekin’in “Bu konuda bir zorunluluk yok, teşvik ediyoruz” sözleri tek tip önlük uygulamasında geri adım olarak yorumlansa da öğretmenlerden beden ölçüleri istenmeye devam ediliyor. Biliyoruz ki öğretmenlere önlük dayatması, sadece bir başlangıç” ifadelerini kullandı.

 

“BİZLERİ SIĞDIRMAYA ÇALIŞTIĞINIZ KALIBA GİRMEYECEĞİZ”

 

İktidarın çocukların üstün yararını savunan öğretmenler istemediğini vurgulayan Sümbül, “Biz öğretmenler, önlüğün ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. İktidarlarına itaat konusunda tek tip olmamızı ve hepimizden aynı önlüğü giymemizi isteyenler, haklarımız söz konusu olduğunda ücretli, sözleşmeli, kadrolu adı altında paramparça yapılan özlük haklarıyla bizleri çalıştırmaktan vazgeçmiyorlar. Önlüğün ya da herhangi bir üniformanın eğitim hakkını geliştirmek ve daha nitelikli bir eğitim hizmeti sunmak için olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu nedenle biz öğretmenler, tek tip önlük uygulamasını kabul etmiyor, bizleri sığdırmaya çalıştığınız kalıplara girmeyeceğimizi ifade ediyoruz” diye konuştu.

 

“ELİNİZDEKİ BÜTÇEYİ KİŞİSEL TAKINTILARINIZ İÇİN DEĞİL, ÇOCUKLARIMIZ İÇİN KULLANIN”

 

Milli Eğitim Bakanı Tekin’e ise öğretmenler olarak çağrıda bulunan Sümbül, “Bizlere dayattığınız önlüklere harcayacağınız parayı, okulların kırık camları, hijyen sorunları ya da öğrencilerimizin beslenme sorunlarını çözmek için kullanın! Elinizdeki bütçeyi kişisel takıntılarınız için değil, okul kantinlerinde bir tost dahi alamayan çocuklarımız için kullanın! Öğretmenleri önlük dayatmasına teşvik edeceğinize, öğrencilerimizi nitelikli, depreme dayanıklı, pırıl pırıl okullara teşvik edin” şeklinde konuştu.