Ticaret Bakanlığı’nın desteği, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) koordinasyonunda 20-24 Eylül tarihleri arasında 32 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’na AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı R. Onur Kılıçer, Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz, AKAMİB Başkan Yardımcısı Bülent Aymen, AKMİB Başkan Yardımcısı Uğur Ateş ile bu birliklerin yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Beş gün boyunca Türk firmaların Venezuelalı muhataplarıyla doğrudan iletişim kurmasına imkân sağlayan fuarı, 9 binin üzerinde Venezuelalı firmanın temsilci ziyaret ederken, 150’nin üzerinde ticari anlaşma sağlandı.
AMERİKA KITASINDAKİ İLK TÜRK İHRACAT ÜRÜNLERİ FUARI
AKİB Koordinatör Başkanı Onur Kılıçer, tüm sektörlerin yer aldığı Amerika Kıtası’ndaki ilk Türk İhracat Ürünleri Fuarı özelliği taşıyan etkinliğin çok verimli geçtiğini ve katılımcı firmaların yeni ticaret köprüleri kurduğunu belirtti.
Türkiye’nin Venezuela pazarında 2022 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 26,5 artış sağlayarak 358,1 milyon dolar ihracata imza attığını, 2023 yılının Ocak-Ağustos döneminde ise ihracat performansının yüzde 2,7’lik artışla 226,3 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.
AKİB’in Venezuela pazarında en fazla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ve mamulleri ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde etkinlik gösterdiğini kaydeden Kılıçer, “AKİB’e bağlı ihracatçı firmaların Venezuela’ya en çok sattığı ürünleri makarna, konserve et ve sakatat, tatlı bisküvi ve gofret, mineral yağlar, sabun ve yıkama müstahzarları oluşturuyor” dedi.
“YAKIN İŞBİRLİĞİMİZ SAĞLAM TEMELLER ÜZERİNDE YÜKSELİYOR”
AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, yaptığı değerlendirmede Venezuela Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın bir yandan mevcut ticari bağları güçlendirirken bir yanda da yeni işi birliklerinin temellerini atma fırsatı verdiğini vurguladı. Başkan Çağan, “Dost ve kardeş ülke Venezuela ile sahip olduğumuz böylesi köklü ilişkileri bugünkü yakın işbirliğimiz sağlam temeller üzerinde yükseldiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Dünyanın en zengin petrol rezervine sahip ülkesi olarak gösterilen Venezuela’da kimya sektörümüz için var olan büyük ticaret potansiyelini değere dönüştürmek için büyük gayret gösteriyoruz.” diye konuştu.
“TARIM VE GIDA ÜRÜNLERİNDE FIRSATLAR SUNUYOR”
ASHİB Başkan Yardımcısı Ali Can Yamanyılmaz ise Türkiye’den 10 bin 563 kilometre uzaktaki Venezuela ile geliştirilen güçlü bağların ticaret verilerine de yansıdığını, Venezuela’nın Türkiye ile imzaladığı Ticaretin Geliştirilmesi Anlaşması ile tarife satırlarının yüzde 91,7’sinde gümrük vergilerini en geç 7 yıl içinde sıfırlayacağı taahhüdünde bulunduğunu anımsattı. Yamanyılmaz, tavuk, süt tozu, bakliyat, kabuklu ve kuru meyveler, un, bitkisel yağlar, zeytin, makarna, şekerleme, un, bisküvi, çikolata, makarna, konserve ve domates salçaları başta olmak üzere ihraç potansiyeli yüksek tarım ve gıda ürünlerinde Venezuela’nın önemli fırsatlar barındırdığını dile getirdi. (Haber Merkezi)