“Bu okulda çocuklarımız mülteci gibi” | Güney Gazetesi Mersin

“Bu okulda çocuklarımız mülteci gibi”

Yıkım kararı çıkan ortaokulun öğrencileri bir lisede eğitim almaya başladı. Lise müdürü, “Orayı kiraya verdik” diyerek spor salonunu misafir ortaokul öğrencilerine kapattı. Spor salonu boş dururken ortaokul öğrencileri güneşin altında, beton üzerinde beden eğitimi dersi yapıyor. Öğrenciler spor kıyafetlerini sınıflarda ya da tuvalette giyinmek zorunda kalıyor.

“Bu okulda çocuklarımız mülteci gibi”


ABİDİN YAĞMUR


Mersin’in merkezi okullarından Çankaya Ortaokulu binası için yıkım kararı çıkınca öğrenciler 2 farklı liseye gönderildi. Okulun 5. Ve 6. Sınıf öğrencileri Hacı Sabancı Anadolu Lisesinde öğlenci olarak eğitime devam ederken 7. Ve 8. Sınıf öğrencileri Mahmut Arslan Anadolu Lisesinde öğlenci olarak eğitime devam ediyor.

Ancak Mahmut Arslan Anadolu Lisesine gönderilen 7. Ve 8. Sınıf öğrencilerinin beden eğitimi derslerinde lisenin spor salonunu kullanmasına lise müdürlüğünce izin verilmiyor.

Lisenin bahçesindeki müstakil spor salonu, liselilerin okuldan çıktığı 13.20’den akşam 19.00’a kadar boş. Ancak okul idaresi salonun ortaokul öğrencilerine açılmasına izin vermediği için Çankaya Ortaokulu öğrencileri spor salonun boş olduğu saatlerde 32 derece sıcaklığın altında beden eğitimi dersi alıyor.

Velilerin anlatımına göre beden eğitimi dersleri için öğrenciler ya sınıfta ya da okul tuvaletinde soyunup giyinmek zorunda kalıyor.

“BU ÇOCUKLARI AİDİYET DUYGUSU NASIL GELİŞECEK”

 

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi yönetiminin, Çankaya Ortaokulu öğrencilerine spor salonunu vermek istememesi öğrenci velilerince Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet edildi.

Veliler, spor salonunun Çankaya ortaokulu öğrencilerine de açılması için imza topladı. İmza kampanyası metninde Mahmut Arslan Anadolu Lisesi Müdürünün ve okul yönetiminin davranışları nedeniyle “çocukların kendilerini sanki bir sığınmacı, bir mülteci, bir işgalci gibi” hissettikleri vurgulandı.

“Okul idarecilerinin bu çocukların ilerde bir yetişkin olarak sosyal, psikolojik, insan iletişimi açısından aidiyet duygusunun nasıl gelişeceğini düşünmelerini talep ediyoruz” denilen imza metninde şu ifadelere yer verildi:

 

“OKUL MİLLETİNDİR, OKUL ÇOCUKLARINDIR”

 

“Bizlere gelen bilgilere göre okula ait spor salonunun kiraya verildiği gibi bir bahane ile salon çocuklarımıza açılmıyor. Çocuklarımızın tuvalette kılık ve kıyafetlerini değiştirdiğini duyuyor, beton üzerinde spor yaptıklarını görüyoruz.  Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim diyen bir önderin çocukları olarak soruyoruz: Tuvalette spor kıyafetini giyen bir insan nasıl ahlaklı olabilir?  Bunu kendisine yaşatanlara nasıl saygı duyabilir ve aidiyet duygusu hissedebilir. Bu çocuklar bir şekilde bizim geleceğimiz. Bayrağımızın ve vatanımızın neferleridir. İleride biz büyüklerin yerine geçecekler. Cumhurbaşkanı olacaklar, vali olacaklar, okul müdürü olacaklar, sporcu olacaklar, doktor olacaklar, tamirci olacaklar, fırıncı olacaklar. Kısaca millet olacaklar. Okul milletindir. Okul çocuklarındır.”

 

35 DAKİKA GÜNEŞİN ALTINDA BEKLİYORLAR, KIŞIN NE OLACAK?

 

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi öğrencileriyle Çankaya Ortaokulu öğrencilerinin giriş çıkış saatlerinin çakışması da okul binasının kullanımı konusunda sorunlara neden oldu.

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi Müdürü, kendi okulunun öğrencileri okuldan çıkana kadar Çankaya Ortaokulu öğrencilerini okul binasına almayacağını okul idaresine bildirdi.

Çankaya Ortaokulu öğrencileri 2 haftadır saat 13.00’te servisler tarafından okulun arka bahçesine bırakılıyor ve 35 dakika bahçede bekliyor.

Okulun arka bahçe kapısında herhangi bir güvenlik önlemi, güvenlik görevlisi ya da nöbetçi öğretmen bulunmadığı için bahçeye herkes girebiliyor. Servisler tarafından bırakılan öğrenciler de 35 dakikayı bahçede oynayarak ya da okulun önündeki sokaklarda geçiriyor.

Mahmut Arslan Anadolu Lisesi öğrencileri okuldan çıkınca da Çankaya Ortaokulu öğrencileri arka kapıdan okula alınıyor.

Okulun fiziki şartlarının 2 okulun öğrencilerinin birbirine karışmadan girip çıkmasına uygun olduğunu belirten veliler, “Çocuklar 35 dakika boyunca güneşin altında bekliyor. Kapılarda güvenlik yok. Yarın bir gün hava soğuyacak, yağmur başlayacak. Çocuklar yağmurun altında 35 dakika bekletilecek mi” diyor.