Ceviz para etmedi, çiftçi çaresiz kaldı | Güney Gazetesi Mersin

Ceviz para etmedi, çiftçi çaresiz kaldı

Gülnar’ın Göktürk mahallesine gelen bir tüccar köylünün cevizinin tamamını kilosu 21 liradan almayı vaat etti. Bunu üzerine 3-4 gün boyunca çiftçiler tüm cevizlerini topladı. Cevizleri alacağını söyleyen tüccar bir süre köye gelmedi. Bu sürede araya başka tüccarlar girdi ve fiyatı sürekli düşürdü. Kafası karışan ve yaklaşık 30 ton cevizi elinde kalan vatandaş ne yapacağını bilemez hale geldi. Ellerinde kalan çuvallarca cevizi saklamaya imkânı olmayan köylüler, tüccarın ayağına kadar götürdüğü ürünleri düşük fiyattan satmaya başladı.

Ceviz para etmedi, çiftçi çaresiz kaldı


ELVAN KONUK

Gülnarlı Çiftçi Mehmet Çiçek, 23 yıldan bu yana Göktürk köyünde ceviz yetiştirmeye çalıştıklarını dile getirerek yaşananları anlattı. İnternetten ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili aldıkları bilgiler ışığında bu işe başladıklarını belirten Çiçek, ne yaparlarsa yapsınlar kaliteli ve verimli bir ceviz hasadının Mersin ikliminde olmadığını anlattı.

 

“SÜREKLİ FARKLI FİYATLARLA GELDİLER”

 

Cevizleri almak için köylerine art arda tüccarların geldiğini belirten çiftçi, “Köyümüze ilk gelen tüccar 23 lira fiyat verdi. Ardından ikinci bir tüccar geldi ve o da ikinci kalite cevizleri 21 liradan iyi cevizleri ise kilosu 30 liradan alacağını söyledi. 23 lira fiyat veren çiftçi köye gelip ürünleri almaktan vazgeçtiğini ve başka yerde 15 liraya ceviz bulduğunu söyleyince köylü 21 lira fiyat veren tüccarın teklifini değerlendirdi. O tüccar tüm köylüye cevizlerini toplamalarını ve ürünleri almaya geleceğini söyledi” dedi. Köylünün tüm ürünleri topladığını ve çuvallarda, ambarda, evlerinde saklamaya başladığını dile getiren çiftçi, “Bu süreçte yaklaşık 30 ton ceviz toplandı. Ancak fiyat veren tüccar köye gelmedi. Bu arada başka bir tüccar gelip, ikinci sınıf cevizleri kimi köylüden kilosu 6 ile 10 lira arasında değişen fiyatlarla aldı” ifadelerini kullandı.

 

“CEVİZLERİ SOYMAK İÇİN TONLARCA SU GEREKİYOR”

 

 

Gelen kişilerin akraba olduğunu ve fiyat düşürmek için böyle bir yol izlediklerini düşündüklerini belirten çiftçi, “Ne yapacağımızı bilemedik. Yaş cevizleri saklamak için ceviz soyma makinesinde soyup kurutmak gerekiyor. Ancak Gülnar’ın içmesuyu sorunu da var. 40-50 hanelik köyüz, MESKİ bizim içme suyumuzu karşılamak için günlük bir tanker su döküyor. Elimde 3-5 ton cevizim var. Şimdi ben bunu o makineye koyup soymaya çalışacağım. Sürekli çeşmeden su akması gerekiyor. Ya da birikmiş su olması gerekiyor. 1 ton cevizi yeşil kabuğundan ayıklamak için en az 3-4 ton suya ihtiyacım var benim. Köyde 30 ton ceviz toplandı ve bunları soymak için 200 ton suya ihtiyaç vardı.  Belediye ne yapsın? Gelip içme suyu döküyor ben o suyu farklı amaçlarla kullanmış olacağım. Ortada çok ciddi bir karışıklık var” diye konuştu.

 

“CEVİZLER ÇÜRÜMESİN DİYE NE FİYAT VERİLİRSE SATMAYA BAŞLADILAR”

 

Şimdi köylülerin ellerinde kalan cevizleri çürümesin diye satmaya çalıştığını dile getiren çiftçi, cevizlerin yok pahasına satıldığını anlattı.  İlçede üreticinin haklarını koruyan bir kooperatif kurulması gerektiğine dikkat çeken çiftçi, “Bizim köyümüzde de birlik yok. Ürünün değeri nedir bilmiyoruz. Tonlarca ceviz köylünün elinde kalınca kimin ceviz satın aldığını duyunca köylü ürünü oraya götürmeye başladı. Cevizini kilosu 15 liradan satan da var, 5-6 liradan satınca. Üstelik tüccarların bir kısmı ‘ürünü ayağımıza getirmezseniz, almayız’ diyor.