ABİDİN YAĞMUR
6 Şubat depreminde ağır hasar alan sitedeki evlerini boşaltan vatandaşlar, aradan geçen 7 ayda devletten ne kira yardımı alabildi ne de evlerinin akıbeti belli oldu. Zor şartlarda kiralarını ödemeye çalıştıklarını belirten vatandaşlar devletin kira yardımı yapmasını ve belirsizliğin sona erdirilmesini bekliyor. Kentsel dönüşüm yetkili müteahhit şirketler vatandaşın 3+1 evinin yerine 1+1 ev öneriyor.
Mersin’in merkez Mezitli ilçesi Tece Mahallesinde bulunan 3 site, 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş depremlerinde ağır hasar aldı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ağır hasarı raporla resmileştirdi ve vatandaşların binayı boşaltmasını istedi.
Vatandaşların tahliyesinin ardından ağır hasarlı sitelerden ikisinde yıkım gerçekleşti. Yıkılan sitelerin bitişiğinde bulunan Yeşilkent Sitesindeki 2 blok ise aradan geçen sürede yıkılmadı.
Üstelik site sakinlerinin iddiasına göre, yıkılan diğer sitelerdeki vatandaşlara kira ve taşınma yardımı yapılırken Yeşilkent Sitesi sakinlerine ne kira yardımı yapıldı ne de taşınma parası verildi.
“AĞIR HASARLI RAPORU VERDİLER. ŞİMDİ YİNE RAPOR İSTİYORLAR”
Yeşilkent Sitesi sakinleri, aylardır yanıt alamadıklarını dilekçelerinin akıbetini sormak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
Site sakinlerinden Zafer Şahin, “Şehircilik Müdürlüğü geldi ağır hasar raporu tuttu. Aynı parselde olan Baykent’i bir şey istemeden yıktılar. Bize gelince işte burası afet bölgesi olmadı, sizi kentsel dönüşüme sokacağız, bunun için binanızın analizinin yapılması gerekiyor dediler. Çevre ve şehircilik Müdürlüğü Mezitli Belediyesine bir yazı yazarak 6 şirket olduğunu, bu şirketlerden birine bu işin verilmesi gerektiğini, oranın tutacağı rapordan sonra kentsel dönüşüme geçeceğini söylemişler. Şehircilik Müdürlüğünün kendi tuttuğu rapordan sonra kentsel dönüşüm kararı almak için şu şirketlerden birine tahlil yaptırın demesi bence abes. Yan taraftaki siteyi hiçbir şey istemeden yıktılar. Onlar 6 aydır kira yardımı alıyor. Bizim sitemiz şu ana kadar hiçbir yardım almadı” dedi.
“3+1 EV YERİNE 1+1 ÖNERİLDİ. 2+1 İSTEYENLERDEN 500 BİN LİRA TALEP EDİLDİ”
48 konutlu sitenin büyük kısmın boşaltıldığını belirten Zafer Şahin, “Çoğumuz kiradayız. Orada yaşayanların çoğunluğu emekli. 7500 lira maaş alan insanların kiraya 7 bin lira verip de 500 lirayla geçinmeye çalışması akıl karı değil” ifadelerini kullandı.
Taleplerinin sitenin bir an önce kentsel dönüşüme alınması ve yoğunluğun artırılması olduğunu söyleyen Şahin, “Müteahhitler eğer bu yoğunlukta kalırsa 3+1 evinizin karşılığında 1+1 veririz diyor. Eğer 2+1 isterseniz 500 bin lira üste para isteriz diyor. Biz bir an önce devletin kira yardımı vermesini istiyoruz. E-devlette bize afet dolayısıyla para ödenmiş görünüyor. Ama maalesef biz on para almadık. Bu para kime verildi? Bize verildiyse makbuzu göstersinler. Yine e-devlette taşınma parası çıktı görünüyor, onuncu ay oldu bir şey görmedik. Bizler site sakinleri olarak mağduruz” dedi.
“2 BİN LİRA DUL MAAŞIM VAR, 5 BİN LİRA KİRA ÖDÜYORUM”
Site sakinlerinden Sultan Görmez 2 işsiz çocuğu olduğunu, 2 bin liralık dul maaşı dışında bir geliri olmadığını belirterek 5 bin lira kira vermek zorunda olduğunu söyledi.
Görmez, “Hiç olmazsa evimiz olana kadar bana kira yardımı versinler. Rica ediyorum. Bir dul kadınım. Çocuklarım var ama Allah kimseyi çocukların eline bırakmasın.
Burcu Bolat adlı site sakini de tepkisini “Yeter artık. Şuramıza geldi. Evimizi istiyoruz evimizi” sözleriyle dile getirdi.
Asgari ücretle çalıştığını ve kira ödeyecek durumda olmadığını söyleyen bir vatandaş da ailesiyle birlikte ağır hasarlı binada yaşamaya devam ettiğini söyledi.
Site sakinleri Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne giderek kira yardımı, taşınma yardımı ödemelerinin yapılması, binanın yıkılması ve yeni bina yapılması konusundaki belirsizliğin sona erdirilmesi taleplerini iletti.
Ortada kaldılar! |