ELVAN KONUK
‘Uzuncaburç’ temasıyla bu yıl 28’incisi düzenlenen Mersin Arkeoloji Günleri 6-7-8 Ekim tarihleri arasında Mersin Arkeoloji Müzesi’nde gerçekleştirilecek. Etkinliğin son gününe Uzuncaburç’a arkeolojik çevre gezisi düzenlenecek. Etkinlikte ayrıca 'Kültürel Mirasa Katkı Ödülü' ve 'Kent Kültürüne Katkı Ödülü’ sahiplerini bulacak.
İçel Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar ve İçel Sanat Kulübü Yönetimi Arkeoloji Günleri öncesinde etkinliklerle ilgili bilgi verdi. Allkar, “İçel Sanat Kulübü aralıksız ve uzun yıllardan beri artık gelenekselleştirdiği Mersin Arkeoloji Günleri'ni her yıl; Mersin ve çevresinde birçok antik alanda arkeolojik kazı yapan ekiplerimiz ve kazı başkanlarını konuk ettiğimiz yurtiçi ve yurtdışından birçok değerli bilim ve kültür insanı ile kentin birçok kişi ve kurumunun da desteğini alarak sürdürmektedir” dedi.
Arkeoloji Günleri’nde bugüne kadar 200’ün üzerinde konuşmacının Mersin ve çevresi ile ilgili bulguları paylaştığını belirten Alkar, “Gelenekselleşen bir etkinlikten bahsediyoruz, bu kentin kültürel miras anlamında önemli kalıntıları var. Korunması gereken kültürel değerleri var. Kültür ekonomisine önemli katkılarda bulunacak bir mekanizmanın içerisindeyiz. Anamur’da, Soli’de, Yumuktepe’de, Korykos’ta kazı başkanlarını ziyaret ediyoruz. Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar Mersin’de 550 ören yeri ve bunun üzerinde de sit alanı var. Bunların daha çok bilinir olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“2022-2023 YILINDA KENTTE SÜREN ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMALARI AKTARILACAK”
3 gün sürecek etkinlikte kentin arkeoloji dinamiklerinin bir araya geleceğini ifade eden Uzuncaburç Kazı Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu, Uzuncaburç’un son zamanlarda Bakanlık tarafından desteklendiğini ve birçok yapının ayağa kaldırıldığını dile getirdi.
Aydınoğlu, “Mersin Türkiye’nin en zengin arkeolojik alanlarına sahip bir kent. Yaklaşık 20 kazı var, bunların bazıları müze, bazıları Cumhurbaşkanlığı kazıları. Türkiye’nin en çok kazı ve araştırma yapılan kentlerinin başında geliyor Mersin. Gerek sit alanlarıyla gerek ören yerleriyle başı çekiyor. Arkeolojik anlamda bu kadar zengin bir kentte arkeologlar büyük fedakarlıkla çalışmalar yapıyorlar. Sivil toplum kuruluşlarının da bu zenginliği ortaya çıkaracak etkinlikler düzenlemesi kentin geleceğine yapılan bir yatırımdır. İçel Sanat Kulübü bölgede kazı yapan ekiplere yoğunlaştı bunları öne çıkarmayı planladı. Bu yılki program tamamen kazılar üzerine yoğunlaştı. Mersin’de 2022 ve 2023 yıllarında yapılan kazı çalışmaları bu programda aktarılacak” şeklinde konuştu.