CHP’li başkandan yatırımları hızlandırın çağrısı | Güney Gazetesi Mersin

CHP’li başkandan yatırımları hızlandırın çağrısı

CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, başta havalimanı ve Çeşmeli-Taşucu otoyolu olmak üzere Mersin’in beklediği kamu yatırımlarının hızlandırılması çağrısında bulundu. Mersin Büyükşehir Belediyesinin metro projesinin 2 yıldır bürokrasiye takıldığını da ifade eden Seçer, “Zaman hızlı akıyor, yatırımların hızlı olması lazım” dedi.

CHP’li başkandan yatırımları hızlandırın çağrısı


 

ABİDİN YAĞMUR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Yeni Yüzyılda Ekonomi” başlıklı panele katıldı. Panel öncesinde bir konuşma yapan Seçer,  “Cumhurbaşkanlığının 2023 yılı yatırım programına baktım. Toplam proje adedi 45. Proje tutarı 56 milyar 319 milyon lira. Bu 56 milyar içinde ayrılan ödenek ne? 5 milyar 59 milyon lira. Peki burada yüzde 51,8’lik pay kimde? Mersin Büyükşehir Belediyesinde. En başta metro. Hani şu meşhur metro. Başta cebimizden 250 milyon lira hak ediş ödediğimiz, 2 yıldır masada bekleyip geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Bey tarafından imzalanan iç ya da dış finansman kullanma iznini aldığımız metro. Ödenek 2 milyar 625 milyon lira. Önümüzdeki günlerde idare 1 milyar lira borçlanma yetkisi isteyecek. İkna etmeye çalışıyoruz. Bu yerel yönetim merkezi hükümet arasında siyasi çekişmeye örnek oluyor. Rahat yürüyemiyoruz. Cumhurbaşkanlığı yatırım programına alındı. İlk etapta 2 yıl önce meclis 900 milyon borçlanma yetkisi verdi, 2 yıl orada takılıyor. 2 milyar 625 milyon liranın içinde benim metroya dair kullanacağım 1 milyar 900 milyon lira var.  Şimdi o kalan parayı almak için zaman kaybediyoruz. 2 aydır uğraşıyoruz” dedi.

 

“HAVALİMANI ARTI DEĞER KATAR”

 

“Zaman hızlı akıyor, yatırımların hızlı olması lazım. Hem yerel yönetimlerin hem hükümetin yapması gereken şeyler var” diyen Vahap Seçer, “Biz böyle işlerle cebelleşirken, havaalanın temeli 2009’da atıldı. Buranın bir an evvel açılması lazım. Artı bir değer getirir.  Çeşmeli-Taşucu otoyolu, Silifke üzerinden Sertavul, Karaman, Konya Orta Anadolu’yu Akdeniz’e bağlayan bir yol. Bu yolun yapılması lazım.  Lojistik Köyün yapılması lazım” ifadelerini kullandı.

“YATIRIMIN ÖNÜNÜ TIKAMAYIZ”

 

Konuşmasında, yatırımlar yapılırken çevre ve kent dengesinin de dikkate alınması gerektiğini söyleyen Seçer, “Bizde şöyle bir akıl gelişiyor. Ben yatırım yapıyorum, istihdam sağlıyorum, beni engellemeyin. Çevre? Millet aç.  Ama dünya elden gidiyor. İnsanlar onun için aç. Limanı genişletelim genişletelim de zaten elinde bir proje var. Onu yapsan kimse sana seslenmiyor. Sen başka bir şey yapıyorsun. Kenti düşünmeden yapıyorsun. Biz buna karşı çıkarız. Yoksa yatırımın önünü kim tıkar” dedi.

 

TOKİ’YE ÇAĞRI

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TOKİ’nin sosyal konut projelerini yaparken yerel yönetimlerle işbirliği yapması gerektiğini de vurguladı. Seçer şunları söyledi:

“TOKİ sosyal konutlar yapıyor kimseye sormadan. Bozön’de 2 bin sosyal konut çok güzel. Ben her ortamda söylüyorum. Sosyal konut yapalım. Nüfusumuz 2.5 milyon. Depremzedeler var. Ruslar var, Ukraynalılar var, Suriyeler var. Konut kiraları almış başını gitmiş. Orta gelirli bir insanın kiralama şansı kalmamış. Nerede bunun yolu? Yol yok. Altyapı? Altyapı yok. Arıtma yok. Su yok. Kim yapacak? Büyükşehir yapacak. Ya temel atmışsın binayı çıkıyorsun, Büyükşehir’in orada imarı yok. İmar olmayan yere altyapı nasıl yapsın Büyükşehir. Yolu nasıl versin imar olmazsa. Bir taraftan yatırım ama siyasi saiklerle yaptığınız yatırım, göz boyamak için yaptığınız yatırım geleceğe dair öyle sorunlar getiriyor ki hadi şimdi ayıkla pirincin taşını.”