ÇİMSATAŞ işçileri iş bıraktı | Güney Gazetesi Mersin

ÇİMSATAŞ işçileri iş bıraktı

Toplu sözleşme görüşmelerinde Türkiye Metal Sanayicileri (MESS) bağlı iş yerlerinden istenen yüzde 30 ön zam talebinin onaylanmaması nedeniyle ülke çapında metal işçileri iş bıraktı. Mersin’de ÇİMSATAŞ işçileri 1 saatlik iş bırakma eylemi yaparak maaşlarının enflasyon karşısında eridiğine dikkat çekti.

ÇİMSATAŞ işçileri iş bıraktı


 

ELVAN KONUK

MESS’e bağlı işyerlerinde TİS görüşmeleri başladı. Görüşmelerin 0cak Şubat ayı gibi tamamlanması beklenirken işçiler o tarihe kadar dayanak gücü olmadığını dile getirdi. Maaşlarına Eylül ayında geçerli olmak üzere yüzde 30 zam isteyen işçiler talepleri karşılıksız kalınca ülke genelinde iş bıraktı.

Metal işçilerinin bugün ortalama maaşının 14 bin 500 lira olduğuna dikkat çeken Birleşik Metal-İş Sendikası, maaşlarına ilk altı aylık için dönem için yüzde 140 arttırılmasını istedi. Öte yandan TİS görüşmelerinin uzun süreceğine dikkat çeken sendika Eylül ayında geçerli olmak üzere işçi maaşlarına yüzde 30 zam istedi.

Genel yönetimden yapılan açıklamada “Yeni bir Grup Toplu Sözleşme sürecindeyiz. Görüşmeler başladı. Birçok talebimiz var, bu taleplerimizde haklıyız ve tümünü hayata geçirmek için de mücadelemizi sürdüreceğiz. Metal işçileri, ağır çalışma koşuları altında, en asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamayacak hale geldi. Aldığımız, ücretlerle geçinmek mümkün değil. Hepimiz borçla yaşar hale geldik. Kışa girdiğimiz bu günlerde masraflarımız daha da arttı. Okullar açıldı, çocuklarımızın okul giderlerini karşılamamız gerekiyor, önümüzdeki aydan itibaren yakacak-ısınma masraflarını da ödemek durumunda kalacağız. Hemen her gün yapılan zamlar nedeniyle de temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldik” denildi.

 

“ALACAĞIMIZ ZAM AYLAR SONRA CEBİMİZE GİRECEK”

 

Giderlerin sürekli arttığı ve gelirlerin sürekli azaldığı belirtilirken “Tüm metal işçilerinin gözü, kulağı grup toplu sözleşmesinde. Her ne kadar yeni toplu sözleşme sürecine girmiş isek de, MESS ile yaptığımız grup toplu iş sözleşme görüşmeleri yasal prosedürler nedeniyle geç başlamakta ve imza aşamasına gelmesi ayları bulmaktadır. Bu durum, alacağımız zammın cebimize aylar sonra girmesine ve toplu sözleşmeden doğan farkların da oldukça geç tarihlerde ödenmesine yol açmaktadır. Bunun sonucunda işçiler mağdur olmaktadır. Bütün bu nedenlerle, Sendikamız, ücretlere toplu sözleşme öncesi 1 Eylül 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında zam yapılmasını ve bu zammın toplu sözleşme süreci sonrası ortaya çıkacak ilk altı aylık ücret zammından mahsup edilmesini talep etti. Bunun için de henüz toplu sözleşme görüşmeleri başlamadan 25 Ağustos 2023 tarihinde MESS'e durumun önemini anlatan bir yazı ile başvurduk. Aynı talebimiz MESS'e verdiğimiz toplu sözleşme teklifimizde de yer aldı. O günden bugüne kadar geçen sürede sorunumuz çözülemedi” dedi.

 

“ÖN ZAM TALEBİMİZ İÇİN ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ KULLANIYORUZ”

 

MESS’in çeşitli dayatmalar içine girdiğini dile getiren Birleşik Metal İş, Şimdi yeni bir sürece giriyoruz. Kavgamız yeni başlıyor. Ön zam talebimiz için MESS'e bağlı tüm işyerlerinde üretimden gelen gücümüzü kullanmaya başlıyoruz. Bizlerin en küçük talebini bile karşılamayanlara, bin dereden su getirenlere, dayatmada bulunanlara mücadelemizle yanıt vereceğiz. Bu mücadelemiz, toplu sözleşme taleplerimizin karşılanmasını sağlayana kadar, çeşitli yöntemlerle sürecektir” açıklamasını yaptı.