Esnaf prim gün sayısının düşürülmesini bekliyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf prim gün sayısının düşürülmesini bekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi esnafa verdiği sözü hatırlattı. Seçim zamanı ilk ziyaretin esnaftan başladığını dile getiren Dinçer, “Hepsinin sırtını sıvazlarız, hepsinin desteğini isteriz. Ama bu insanların büyük bir bölümü emekli olamamakta ve 9 bin prim gün sayısı KOBİ’leri sıkıntıya sokmaktadır. KOBİ’lerin beklentisi Cumhurbaşkanının da alanlardan söz verdiği 9 bin prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülmesidir” dedi.

Esnaf prim gün sayısının düşürülmesini bekliyor


 

ELVAN KONUK


CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM Genel Kurulunda KOBİ’lerin sorunlarını dile getirdi. Dinçer, “KOBİ’ler sabah gözünüzü açtığınızdan akşam evinize gittiğiniz saate kadar karşılaştığınız mahallemizin semtimizin, kentimizin bekçisi olan esnaf sanatkar ve küçük işletmeler. Bugün sayıları 3 milyon 500 bin civarında. Bu KOBİ’lerimiz çalıştığı süre içerisinde en azından bir çırak ve kalfayla beraber çalışmakta. Ortalama 3 kişi olarak çalıştığını düşünecek olursak aileleriyle beraber ortalama ülkemizdeki 40 milyon insana ekmek veren bir kesimdir esnaf sanatkar ve küçük ölçekli işletmeler. Böyle önemli bir kesimin birçok sorunu var. Ülkemizdeki tüm işletmeler içerisindeki payı yüzde 98.9’dur. Bununla beraber KOBİ’lerimiz bu kadar büyük ekonomik sıkıntılar içerisinde birçok sorunu da beraberinde yaşamakta” dedi.

“ESNAFIN YANINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER DAHA ERKEN EMEKLİ OLUYOR”

 

SGK’da 4A sigortalılar, 4B Bağ-kur’lular ve 4C emekli sandığına bağlı sigortalılar olduğunu dile getiren Dinçer, bunların arasında büyük farklılıklar olduğunu söyledi. Dinçer, “KOBİ’lerimiz çalışırken Bağ-Kur sigortası olur, yanında çalıştırdığı kişinin de sigortasını öder, kendi Bağ-kur’unu da öder. Ancak iş emekliliğe geldiğinde SGK’da Bağ-Kur sigortalıları 9 bin iş gününden emekli olur, yanımızda çalıştırdığımız işçiler 7 bin 200 prim gün sayısından emekli olur. Hal böyle olunca emekli olduklarında dahi yanımızda çalıştırdığımız işçiler maalesef bizden fazla maaş alır. KOBİ’lerin büyük bir beklentisi var. Seçim meydanlarında her birimiz seçim çalışması yaparken ilk gittiğimiz yer esnaf gezisi. Hepsinin sırtını sıvazlarız, hepsinin desteğini isteriz. Ama bu insanların büyük bir bölümü emekli olamamakta ve 9 bin prim gün sayısı KOBİ’leri sıkıntıya sokmaktadır. Bu KOBİ’lerin beklentisi Cumhurbaşkanının da alanlardan söz verdiği 9 bin prim gün sayısının 7 bin 200 güne düşürülme sözüdür. Bu sözün yerine getirilmesini tüm KOBİ’lerimiz, tüm iş dünyamız beklemektedir” ifadelerini kullandı.

Dinçer, “Diğer bir sorun da geçmişte çıraklık yapan bugünün ustalarının büyük bir bölümü sigorta başlangıcı çıraklığa başlama günü sayılmadığı için emekli olamıyorlar” diye konuştu.

 

KREDİYE ULAŞMAKTA ZORLUK ÇEKİYORLAR

 

Esnafın ekonomik sıkıntı iççinde olduğunu dile getiren Dinçer, şu şekilde konuştu:

“Esnaf kredilere ulaşamamakta, kredi bulmakta zorlanmaktalar. Dolayısıyla sadece Esnaf Kefalet Kooperatiflerine yüklenmekte ancak bunlarda da bir Nace kodu uygulaması olmasından dolayı 500 bin lira kredi kullanması gerekirken, maalesef 100-200-300 bin gibi kredi kullanmak zorunda kalıyorlar.

Ayrıca bu insanlarımız özellikle bankaların uyguladığı pos makinesinin komisyon oranlarının çok yüksek olması nedeniyle alışverişlerde maalesef postan uzak duruyorlar.

Diğer konulardan biri EYT, EYT’den maalesef KOBİ’ler yararlanamadı. Geçmişe dönük ihya borçlanması yapılmadığı için bugün emekli olamadılar ve hala EYT’de bir düzenleme yapılmasını beklemektedirler.

Esnafımızın sorunu çok ancak en önemli sorunlarından birisi de kuralsız ticarettir. AVM yasası bir türlü çıkarılamadı. AVM lobileri maalesef aşılamadı. Ama bu insanlar özellikle perakende sektörünü düzenleyen yasa tasarısını beklemektedir. Acımasız bir rekabet ortamı içerisinde bu insanlar ticari faaliyetlerini yürütmeye çalışmaktadır. Ülkemize bu kadar ekonomik, sosyal, kültürel ve istihdam alanında bu kadar katkı sağlayan esnafın sorunları bir an önce çözüme kavuşmalıdır.”