Akkuyu’da mülkiyet bilmecesi | Güney Gazetesi Mersin

Akkuyu’da mülkiyet bilmecesi

Akkuyu Nükleer Santrali Genel Müdürü Anastasia Zoteeva’nın  “Biz, kendi topraklarımızda değil, kendimiz için inşa ediyoruz. Bu nükleer santral Rusya’ya aittir. Bu, başka bir ülkenin topraklarında bulunan kendi santralimizdir" şeklindeki sözleri kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Akkuyu’da mülkiyet bilmecesi


Kamuoyundaki tepkilere karşın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan "Akkuyu Nükleer AŞ, Türkiye Cumhuriyeti'nin vergi mevzuatına, hukuk kurallarına göre çalışan bir şirket, bir Türk şirketidir" açıklamasıyla yetindi.

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin kuruluşundan beri yönetim kurulunda yer alan, geçtiğimiz yıl görevinden ayrılan Cüneyd Zapsu da gazeteci Bahar Feyzan’ın youtube kanalına yaptığı açıklamada "Rusça bilmiyorum, tercüme hatası yoksa burada çok ciddi bir anlayış farkı vardır. Akkuyu bir Türk A.Ş.'dir. Her Türk şirketi gibi Türk ticaret kanunlarına göre yönetilmektedir. Aksi olsa orayı bir konsolos arazisi yapsınlar” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ BU ŞEMADA NEREDE?

 

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin internet sitesinde proje katılımcıları başlıklı bir şema yayınlanıyor. Şemada Rus devlet kuruluşu Rosatom en başta yer alıyor ama isminin altında projedeki rolünden söz edilmiyor. Akkuyu Nükleer A.Ş ise “Proje şirketi, müşteri, lisansı alan, Akkuyu NGS’nin sahibi ve işletmecisi” olarak tanımlanıyor. Şemada Türk ve Rus şirketler projenin katılımcıları arasında gösteriliyor ama katılımcılar arasında Türkiye Cumhuriyetinden bir bakanlık ya da resmi kurum yer almıyor.