Ağaçlandırılan sahaya maden ocağı darbesi | Güney Gazetesi Mersin

Ağaçlandırılan sahaya maden ocağı darbesi

Gözne’de Orman Müdürlüğünden 49 yıllığına özel ağaçlandırma sahası kiralayan vatandaş araziye 3 bin adede yakın ceviz fidanı dikti. Ancak aynı bölgede faaliyet gösteren madencilik şirketi özel olarak belirlenmiş alana dökmesi gereken posayı ağaçlandırma alanına dökünce arazinin yapısını tahrip etti. Vatandaş ilgili maden şirketini mahkemeye verdi, Orman Müdürlüğü de suç duyurusunda bulundu.

Ağaçlandırılan sahaya maden ocağı darbesi


 

ABİDİN YAĞMUR


Mersin Orman Bölge Müdürlüğü Gözne Orman İşletme Şefliği sınırları içinde bir alanı özel ağaçlandırma şartıyla 49 yıllığına kiralayan vatandaş arazide ağaçlandırma çalışmasına başladı ancak Gözne’de faaliyet yürüten bir madencilik şirketinin mevzuata aykırı posa dökmesi nedeniyle hem ağaçlarını kaybetti hem de kiraladığı arazinin yapısı bozuldu.

Mahkemelere de yansıyan gelişmeler 2018 yılında başladı. Ahu Serpin adlı vatandaş, Gözne’de bir araziyi ağaçlandırma şartıyla 49 yıllığına kiraladı.

 

CEVİZ FİDANLARI KURUDU, ZEMİN BOZULDU

 

Vatandaş uzun süre uğraşarak araziye 3 bine yakın ceviz fidanı dikti, sulama sistemlerini kurdu. Ancak Gözne’de faaliyet yürüten Doğakan Madencilik adlı şirket, madencilik faaliyeti sonunda oluşan posayı özel olarak belirlenen yerlere dökmek yerine vatandaşın kiraladığı ağaçlandırma alanına dökmeye başladı.

Şirketin posa dökmesi nedeniyle ağaçlandırma arazisinde bazı ağaçlar kurudu, arazide boşluklar, çöküntüler oluştu. Bunun üzerine Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, araziyi kiralayan vatandaşa yazı yazarak sıkıntıları gidermesi için 6 ay süre verdi.

 

ŞİRKETİ MAHKEMEYE VERDİ
 

Orman Müdürlüğünün yazısı üzerine bir dilekçe yazan Ahu Serpin de “Doğakan Madencilik kiralamış olduğum alana 7800 metrekareyi aşan atıklarını boşaltmış, bu atıklar nedeniyle sahanın zarar görmesine neden olmuştur. Halen atıklarını dökmektedir” dedi.

Serpin, Toroslar Belediyesinin de ağaçlandırma sahasına dökülen atığı almak için kendisinin izni olmadan sahaya girdiğini, sahada boşluklar ve çukurlar oluştuğunu da kaydetti.

Serpin, madencilik şirketi aleyhine Sulh Hukuk Mahkemesinde, Toroslar Belediyesi aleyhine Mersin İdare Mahkemesinde dava açtıklarını da söyledi.

Mersin Orman Müdürlüğü yetkilileri, sahada yaptıkları incelemenin ardından, sahaya atık döktüğü tespit edilen madencilik şirketi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.