“Akkuyu NGS bir ekokırım projesidir” | Güney Gazetesi Mersin

“Akkuyu NGS bir ekokırım projesidir”

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM kürsüsünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yaşamı ve canlıları tehdit eden bir ölüm santrali olduğunu söyledi. Santraldeki zehirlenmelere, işçi ölümlerine ve güvenlik sorununa dikkat çeken Koca, “Bu santral bir ekokırım projesidir. Mesele sadece ulusal güvenliğe indirgenemez. Doğa, yaşam ve toplum için Akkuyu Nükleer Santrali derhal kapatılmalıdır” dedi.

“Akkuyu NGS bir ekokırım projesidir”


ELVAN KONUK

Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, TBMM’de grubu adına konuşarak Akkuyu Nükleer Güç Santralinin derhal kapatılması çağrısında bulundu. Koca, “Mersin Akkuyu’da yapılmakta olan Nükleer Santralin kime ait olduğu ya da radar sisteminin ulusal güvenliği tehdit edip etmediğinden çok daha mühim sorun alanlarıyla karşı karşıyayız. Akkuyu başlı başına tüm canlı yaşamı tehdit eden zehir saçan bir ölüm santralidir. Santralde meydana gelecek olası bir kaza bırakın ulusal güvenliği, üzerinde ulusun yaşayabileceği bir coğrafyayı bile yok edebilir” dedi.

“GÖZ GÖRE GÖRE BİR FELAKETİN ALTINA İMZA ATILIYOR”

 

Olası bir deprem anında santralin yaratacağı tehdide dikkat çeken Koca, “Uzmanlar uyarıyor. Maraş merkezli depremlerin ardından Kıbrıs yayı olarak bilinen Kıbrıs deprem fay hattının deprem üretme potansiyelinin arttığını belirtiyorlar. Olası bir Kıbrıs depreminin doğrudan Mersin’de yaratması muhtemel sarsıntılar nükleer santralin yarattığı tehdidi büyütmektedir. Sermayenin çıkarları uğruna Göz göre göre bir felaketin altına imza atılıyor. Bu ölüm santrali doğa, yaşam, insan ve emek yönlü birçok ölümcül sorunu bağrında taşıyor” ifadelerini kullandı.

 

“İŞÇİLER KÖLELİK KOŞULLARINDA ÖLÜMLE BURUN BURUNA GETİRİLİYOR”

 

Santraldeki işçi zehirlenme vakalarından söz eden Koca, aynı zamanda işçi ölümleriyle ilgili konuştu. Koca, “Santralin inşaatında çalışan işçiler her hafta gıda zehirlenmesinden hastaneye kaldırılıyorlar. Her hafta Silifke devlet hastanesi dolup taşıyor. İşçiler tamamen iş sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun koşullarda adeta kölelik koşullarında çalışmak zorunda bırakılıyorlar. İki gün önce santral inşaatında çalışan işçi kardeşimiz #MuharremÇolak iskeleden düşerek can verdi. Bir telaş, bir koşturmayla, bir yetiştirme telaşıyla işçiler kölelik koşullarında ölümle burun buruna getiriyorlar” dedi.

 

“AKKUYU NGS DERHAL KAPATILMALIDIR”

 

Akkuyu NGS’nin tüm yaşamı tehdit ettiğini dile getiren Koca, şu şekilde konuştu:

“Santralin kuruluş gerekçesi ülkenin enerji ihtiyacı olarak gösteriliyor. Oysa ki enerjinin genel olarak tüm toplumun değil, sermayedarların ihtiyacı olduğu açıktır. Bu santral bir ekokırım projesidir. Mesele sadece ulusal güvenliğe indirgenemez. Doğa, yaşam ve toplum için Mersin Akkuyu Nükleer Santrali derhal kapatılmalıdır.”


  “Akkuyu NGS bir ekokırım projesidir”