Büyükşehir’in ‘100.Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ başladı | Güney Gazetesi Mersin

Büyükşehir’in ‘100.Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ başladı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Cumhuriyet’in 100. yılına özel düzenlediği ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ ‘Cumhuriyet Dönemi Bestecilerinden Seçkiler’ isimli müzik dinletisi ve açılış konuşmaları ile başladı.

Büyükşehir’in ‘100.Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’ başladı



Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü ve Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger’in solist olarak yer aldığı müzik dinletisinde Ahmet Adnan Saygun’un ‘Yunus Emre’, Nevit Kodallı’nın ‘Bülbülüm’, Muammer Sun'un  ‘Seni Sevdim Diye’, Turgay Erdener’in ‘Sen Sen Sen’ ve Fazıl Say’ın ‘Dört Mevsim’ bestesi seslendirildi. 

Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan sempozyumun ilk oturumunun başkanlığını Doç. Dr. İbrahim Bozkurt yaptı. Ord. Prof. Dr. Enver Ziya Karal Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seçil Karal Akgün; ‘100. Yıl Dönümlerinde Cumhuriyetin Üç Müjdecisi Türkiye İktisat Kongresi, Lozan Barış Antlaşması ve Ankara’nın Başkent Oluşu’ konu başlığı altında önemli bilgiler paylaştı. Akgün,  konularına değindi.  Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Özdemir de ‘Cumhuriyete Giden Yol: Başarının Sırları’ konu başlığı altında değerli bilgiler aktardı.

 

GÖKBEL: “100 YILLIK CUMHURİYETİMİZİN TARİH SÜRECİNİ ORTAYA KOYACAK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Hasan Gökbel, ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz’ sempozyumunu İçel Sanat Kulübü ile ortaklaşa düzenlediklerinden söz ederek, “Bu sempozyum aslında 100 yıllık Cumhuriyetimizin tarih sürecini diğer alanları da ortaya koyan analiz yapacak bir sempozyum olacak” dedi. Gökbel, İçel Sanat Kulübü’nün Tarih Kurulu ile Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’na (MEDEKA) teşekkürlerini iletti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Cumhuriyet’in 100. yılına girdiklerini kaydeden Gökbel, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak da gerek kendi bünyemizde gerekse dış paydaşlarımızla ortak birçok etkinliğe imza atmak niyetindeyiz ve bunlar da planlandı. Bu sempozyum da aslında bunlardan bir tanesi. Sempozyuma il dışından katılan birçok bilim insanı, akademisyen, araştırmacı ve diğer şahsiyetler var. Bu sempozyumda ilimizin de çok değerli akademisyenleri, diğer şahsiyetleri ve araştırmacıları var. Konuşmamı diğer konuşmacıların da bitirdiği gibi; ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diyerek sonlandırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

 

“YAŞASIN CUMHURİYET”

 

Sempozyumun açılışında konuşan Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi İbrahim Bozkurt, ‘100. Yıldönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’nun Cumhuriyetin yüzyıllık tarihsel birikiminin yeni akademik çalışmalarla ortaya konması, yeni akademik çalışmalara fikir vermesi, üretilen yeni fikirlerin kültür ve siyasi karar alma süreçlerine katkı sunması açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, “Cumhuriyet’in 100. yılında bize de aklın ve bilimin rehberliğinden vazgeçmeyen bir Türkiye Cumhuriyeti’ni gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğunun farkındalığıyla, bugün Cumhuriyetimizi donuk ve sabit bir ideoloji gibi değil, dinamik bir tarzla anlamak, toplum ve bireyler üzerinde kazanımları kaybetmeden sadece sloganlar ve törenler yerine, onu çağdaş dünyanın değerleriyle yorumlamanın hepimizin en önemli sorumluluğu olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimcilik ile de bunu ima ettiğini düşünüyorum. Sözlerime; ‘Yaşasın Cumhuriyet’ diyerek son vermek istiyorum” dedi.

 

ALKAR: “MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN DESTEKLERİ İLE ETKİNLİĞİMİZİ YAPTIK”

 

İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar ise konuşmasında, ‘100. Yıl Dönümünde Cumhuriyetimiz Sempozyumu’nu Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile gerçekleştirdiklerini ifade ederek, etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür etti. Alkar, sempozyum boyunca Cumhuriyet’in 100. yılına girerken,  ‘Türkiye İktisat Kongresi’, ‘Lozan Barış Antlaşması’, ‘Ankara'nın Başkent Olması’ gibi Cumhuriyet’i müjdeleyen önemli konuların ele alındığını ifade etti.