ELVAN KONUK
Mersin Şairler Yazarlar Derneği (MEŞYAD) üyesi Günver Korkmaz, 7 Ekim tarihinde Beydağı’ndan Kaf Dağı’na Şiirler isimli yeni kitabını okuyucuyla buluşturdu. Beydağı’nın Kızı mahlasıyla şiirler yazan Korkmaz, edebiyat yolculuğunu okurlarımız için anlattı.
Günver Korkmaz kimdir?
G.K: 1951yılında altı çocuklu ailenin ikinci çocuğu olarak Malatya’da dünyaya merhaba dedim. İlk okulu Malatya Gazi İlkokulunda okudum. Ortaokulun birinci sınıfını Malatya’da bitirdikten sonra ablamın teşvikiyle Tunceli’de eğitimime devam ettim. Daha sonra Tunceli Öğretmen Okulunu ikincilikle kazandım. Babamın vefat etmesinin ardından aileme destek olmak düşüncesiyle Öğretmen Okulu dördüncü sınıftan ayrılarak iş hayatına atıldım. Verem Savaş Dispanseri’de tekniker olarak çalışmaya başladım. Teknikerliğin inceliklerini usta -çırak ilişkisiyle öğrendi. Orada bir müddet çalıştıktan sonra evlendim iki kızım ve iki oğlum oldu. Çocuklarımın bilinçli bir şekilde yetişmeleri için elimden geleni yaptım. Hepsi meslek sahibi oldu. Aklımda, idealimde öğretmenlik mesleği olduğu için özel bir okulda öğretmen olarak çalıştım.
Yazma yolculuğunuz nasıl başladı? ilk şiir anınızı hatırlıyor musunuz?
G.K: Şiir yazmaya ilk okul dördüncü sınıfta başladım, ilk eserimin ismi ‘Yuvam’ oldu. Bir kuş yuvasından esinlenerek yazmıştım.
İlk kitabınız ne zaman yayımlandı? İlk kitabınızın ortaya çıkış sürecinden ve diğer kitaplarından söz eder misiniz?
G.K: İlk şiir kitabım Beydağı’nın Kızı adıyla 2016 yılında okurlarla buluştu. 2017 yılında Beydağı’nın Kızı‘nı, Beydağı’nın Güneşi takip etti .Daha sonra 2019 yılında yayınlanan Beydağı’nın Kızı’nın Yüreğinden Damlalar isimli şiir kitabımı,2021 yılında Beydağı’nın Kızı’nın Baba Ocağı ve Beydağı’nın Kızının Dizelerindeki inciler kitabımı çıkardım 7 Ekim tarihinde ise yeni çıkardığım Beydağı’ndan Kaf Dağı’na Şiirler isimli kitabımı okuyucunun beğenisine sundum.
“ŞİİRLERİMİ YAZARKEN HAYATTAN İLHAM ALIYORUM”
Halk şiirinin edebiyattaki yeri hakkında neler düşüyorsunuz? Şiirlerinizi yazarken nelerden ilham alırsınız?
G.K: Halk Edebiyatı, İslamiyet önceki sözlü edebiyatın uzantısıdır .Halkın duygu düşüncelerini ,yaşama ve dünyaya bakışını yansıtır. Şiirlerimi yazarken beni etkileyen her konudan ilham alırım.
Bir mahlasınız var mı? Kitaplarınızın adında Beydağı sıkça geçiyor? Bunun hikayesinden söz eder misiniz?
G.K: T. C. Kültür Bakanlığı Halk Şairiyim, mahlasım Beydağı’nın Kızı. Aslen Malatyalıyım, sılamı toprağımı çok seviyorum. Çocukluğumun, gençliğimin, geçtiği güzel sılam, bende derin izler bırakan şehir, baba ocağım, sevginin, güvenin olduğu huzur dolu yıllardı. Bir de paylaşımın olduğu, çıkarsız güven dolu dostluklar vardı. Yüreğimde o kadar derin izler bırakmış ki güzel sılam bende, Beydağı’nın Kızı ismiyle güzel sılamı yaşatmak oranın sembolü olmak istedim. Yaradanım bu isme layık olarak yaşamamı nasip etsin inşallah.
Aldığınız ödüllerden söz eder misiniz?
G.K: Katıldığım şiir yarışmalarında teşekkür, mansiyon, takdir, birincilik, Yılın Şairi, Şiire Üstün Hizmet Ödülleri’m vardır. Ayrıca Yılın Annesi ödülüm bulunmakta. Son olarak Ankara’da Sanat Platformu’nca düzenlenen Sosyal Sorumluluk Projesinde Sultan Özataş ve Cihan Ergün tarafından Hizmet Şeref Ödülü verildi.