Açlık riski büyüyor | Güney Gazetesi Mersin

Açlık riski büyüyor

Dünyada her gün 800 milyon insan yatağa aç giriyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 22’si sağlıklı gıdaya ulaşamıyor

Açlık riski büyüyor


İLKAY ADALIOĞLU

Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, gıdaya erişimin her geçen gün zorlaştığına dikkat çekerek “Birleşmiş Milletler öncülüğünde, 193 ülkenin 2019 yılında imzaladığı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından biri olan sıfır açlık, 2030 için ulaşılabilir olmaktan çok uzaktadır. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günlerin, maalesef başka bahara kaldığı görülüyor” dedi. Değirmenci, Türkiye’de nüfusun yüzde 8.5’inin açlık sınırında olduğuna, yüzde 22’sinin ise sağlıklı gıdaya ulaşamadığına dikkat çekti.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Yusuf Değirmenci, Dünya Gıda Gününde ülkemizin ve dünyanın yaşadığı gıda sorunlarına dikkat çekti.

 

“KARNIMIZI DOYURMAK BİLE LÜKS OLDU”

 

“Bu yılı 0gıdaya ulaşmanın en zor yılı olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır” diyen Yusuf Değirmenci, “Pandemi döneminde bile bu kadar sıkıntılı günler yaşamamıştık. Yanlış ekonomi politikaları, tarım üretiminin hızla azalması, emekçi ve emekli ücretlerinin açlık sınırının altında kalması, bırakın sağlıklı beslenmeyi, karnımızı doyurmayı bile lüks haline getirmiştir. Pandemi süreci, son 10 yılda artan etkilerini yaşamakta olduğumuz iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, sulak alanların ve çevrenin tahrip edilmesi, tarım alanları ve meraların amaç dışı kullanılması, artan nüfus, mülteci akını gibi sorunlar yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacaktır” dedi.

 

“ÇOCUKLAR SAĞLIKLI BESLENEMİYOR”

 

Özellikle Covid-19 pandemisinin, dünyaya gıdanın stratejik önemini ispatladığına işaret eden Değirmenci, “Tedarik kanallarında yaşanan aksamalar, “Kendi Kendini Besleyen Ülke” olmanın hayati önemini gözler önüne sermiştir. Karnınız açsa, içecek suyunuz yoksa son model arabanızın, elektronik cihazların hiçbir kıymetinin olmadığını, pandemi döneminde hepimiz yaşayarak öğrenmek zorunda kaldık.  Ne acıdır ki, 21.yüzyılda bu gerçeği tecrübe eden ülkeler, pandemi biter bitmez Ukrayna-Rusya savaşının çıkmasına göz yummuş, geçen hafta da Filistin-İsrail savaşının yeniden başlamasına engel olmamıştır. İklim değişikliğinin sebep olduğu ciddi sorunların çözümü için hızlı adımların atılması gerekirken, savaşlar çıkıyor, küresel çıkar çatışmaları büyüyor, gelir adaletsizliği artmaya devam ediyor, çocuklarımız, gençlerimiz sağlıklı beslenemiyor, gelecek planları yapamıyor. Birleşmiş Milletler öncülüğünde, 193 ülkenin 2019 yılında imzaladığı “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından sıfır açlık 2030 için ulaşılabilir olmaktan çok uzaktadır. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği günlerin, maalesef başka bahara kaldığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

 

“800 MİLYON İNSAN YATAĞA AÇ GİRİYOR”

 

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşamanın hayal olacağına değinen Değirmenci, “Bugün dünyada 800 milyonun üzerinde insan yani her 10 kişiden biri yatağa aç girmektedir. Ülkemizde ise insanlarımızın yüzde 22’si yeterli gıdaya ulaşamamakta yüzde 8,5’u ise açlık sınırında yaşamaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir. Unutulmamalıdır ki, dünya üzerinde üretilen tarım ve gıda ürünleri 8 milyarı geçen dünya nüfusunu beslemeye yetecek miktardadır. Eğer dünyada açlık varsa bu yetersiz bitkisel ve hayvansal ürünler ve gıda arzından değil, adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır.  Yaşadığımız gıda krizinden kurtulabilmek; rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen “Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları”nı savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkündür” dedi.