Akdeniz Bienali açıldı | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz Bienali açıldı

Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ve ‘Yapabiliriz!’ sloganıyla gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası Akdeniz Bienali’ açıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus’a Değer Katanlar Kurulu’nun (TADEKA) da katkı sunduğu binealin açılışına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de katıldı.

Akdeniz Bienali açıldı



Bienal, Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi'ndeki eserlerin izlenmesi programı ile başladı. Ardından, ana açılış programı ve performans gösterime geçildi.

Çukurova Sanayi İşletmeleri Çırçır Fabrikaları Depolarında gerçekleştirilen ana açılış programına Başkan Vahap Seçer’in yanı sıra; Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı (Çukurova Çağdaş) Başkanı Hasan Şemsi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin, İYİ Parti Tarsus İlçe Başkanı Burak Özdil, Meclis üyeleri, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı üyeleri, TADEKA üyeleri, küratörler, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile sanatseverler katılım sağladı. 

“ŞEHRİMİN TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA TANITILMASI İLE DERTLENİYORUM”

 

Başkan Seçer, Akdeniz Bienali’nin ilk kez yapılıyor olmasını önemsediğini söyledi. Tarsus’un Akdeniz hinterlantının en kadim kentlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Seçer, Türkiye’de bienal yapan ikinci şehir olmanın çok önemli olduğundan söz etti.

Mersin’in Kaledran'dan Yenice’ye kadar birçok tarihi mekânı barındıran, birçok medeniyete, imparatorluklara ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafya olduğunu belirten Başkan Seçer, bölgenin bu özelliklerinin yanı sıra insana değer katan birçok âlimi, insanı ve devlet adamını da ağırlamış bir coğrafya olduğunu söyledi.

Tarsus’un adının dünya, felsefe, dinler, imparatorluklar ve medeniyetler tarihinde olmasının bir realite olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Tarsus büyük bir değer ya da Çukurova. Ben şehrimin Türkiye'de ve dünyada tanıtılması ile dertleniyorum. Yeteri kadar bilinmiyor. İşte bu çalışmalar ona bir değer katıyor. Bizler yönetici olarak buna bir başımıza yeterli değiliz. Hani deriz ya demokrasilerin temel öğelerinden bir tanesi sivil toplumdur. Şimdi bir vakıf eliyle bu yapılıyor” dedi.

“BİRİKİM, LİYAKAT, EĞİTİM OLARAK DA MUKTEDİR OLMAK GEREKİR”

 

Birkaç yıl öncesinde bu duruma ilişkin hamle yaparak Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’nu (MEDEKA) kurduklarını ancak Tarsus’u ayrı görerek Tarsus’a Değer katanlar Kurulu’nu (TADEKA) kurduklarını dile getiren Seçer, “TADEKA’nın; içerik, içerisindeki insanlar, uğraş alanları itibariyle çok değerli bir oluşum olduğunu söylemek istiyorum. Hep şunu söyleriz: bir kentte kente sahip çıkılması lazım, kente sahip çıkacak olanlarda muktedir olanlardır.  İktidar sahibi olanlar, ekonomik olarak muktedir olanlar. Her şey ekonomik olarak muktedirlikten de geçmiyor. Birikim, liyakat, eğitim ve deneyim olarak da muktedir olmak gerekir” diye konuştu.

“KENTLERİMİZİN TANITIMI İÇİN AYRILACAK HER KAYNAK ÖNEMLİDİR”

 

1. Uluslararası Akdeniz Bienali’nin çok değerli bir çalışma olduğunu ve desteklemekten dolayı mutlu olduğunu da sözlerine ekleyen Seçer şunları kaydetti:

“Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bizim görevimiz sizin bize aktardığınız kaynakları en iyi, en doğru, en rasyonel şekilde kullanmak. Bence kentlerimizin tanıtımı için ayrılacak her kaynak önemlidir, değerlidir. Çünkü kentler tanındıkça dünyada değeri artar. Doğduğum şehirde olduğum ve bu havayı teneffüs ettiğim için çok mutlu oldum.”

Tarsus’un çok özel ve çok güzel bir yer olduğunu dile getiren Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, “Tarsus, bienal için dünya üzerinde seçilecek birçok şehir arasında belki de en önemlisi. Çünkü şu anda Tarsus tarihi eserleriyle ve kadim şehir ruhuyla, yılların ötesinden gelen insanların ruhaniyetiyle gerçekten özel bir yer. Eminim buraya gelen sanatçılarımız bizlerden çok daha iyi bu ruhu, şehirdeki yaşanmışlıkları görüyorlar. Bu yaptıkları, yapacakları da eserlerine yansıyacaktır” şeklinde konuştu.

“SANAT ETKİNLİKLERİNİ ŞÖLEN GİBİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

 

Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar ise, Tarsus’ta kültür ve sanat etkinliklerini kültürel bir şölen gibi hayata geçirmek istediklerini ve bu doğrultuda çalışmalar sergilediklerini ifade ederek, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Tarsus Festivali düzenleyerek kente katkı sunduklarını belirtti. Çapar, projeye katkı sunan paydaşlarla birlikte yapılan çalışmaların sıkı sıkıya takip edilmesi ve özelliklerinin iyi anlatılmasıyla birlikte Tarsus’un görünürlüğünün ve bilinirliğinin daha çok artacağını dile getirdi.

 “TARSUS BUNU HAK EDİYOR”

 

1. Uluslararası Akdeniz Bienali küratörlerinden Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan ise bienalin Tarsus’un bulunduğu seviyeyi oldukça yukarı çekecek nitelikte büyük bir proje olduğunu belirterek “Tarsus bence bunu hak ediyor. Sadece şu etrafta gördüğünüz taş binaları bile görmek bizim için çok heyecan verici. Ben ilk gördüğüm anda zaten bunu hayal etmeye başlamıştım. İnsanın bir şeyler yapabilmesi için rüyalarının olması lazım, rüya olmadan olmuyor” dedi.

 

Bienal’e Türkiye’nin değişik illerinden 15 sanatçının yanı sıra İngiltere ve Güney Kore’den de sanatçıların davet edildiğini belirten Türkdoğan, “İleriki yıllarda projemiz daha da büyüyecek. Çünkü bienalin adının Akdeniz olması, Akdeniz havzasındaki bütün değerli ülkelerden birer sanatçı ile katılım sağlayarak uluslararası niteliğini daha da büyütmek oluyor karşımıza geliyor. Bu tür bir bienal projesinin içine girmek bizim içinde, bulunduğumuz şehir içinde çok çok değerli. Bienal’de ağırlıklı olarak günümüz paradigmasına ilişkin örnekler göreceksiniz. Bizim bienalimiz tabi ki güncel pratiklerle dolu. O yüzden enteresan örneklerle karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

“BU BİENAL UZUN SÜRELİ BİR YOLCULUĞUN BAŞLANGICI”

 

Uluslararası Akdeniz Bienali’nin bir diğer küratörü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Boztepe ise katılan sanatçıların birkaç gündür bulundukları Tarsus’ta hem serginin kurulması hem de kenti gezip kadim kültürünü öğrenerek bundan sonraki çalışmaları için feyz edindiklerine inandığını söyledi.  Uluslararası 1. Akdeniz Bienali’nin içeriğinde çok sayıda sanatçının işlerinin olduğunu ifade eden Boztepe “Bu tür etkinliklerin aslında sonradan gerçekleşen süreci çok önemli. Şimdi burada artık o sonuç ürünleri ile karşı karşıyayız. Uzun süreli bir yolculuğun başlangıcı. Çünkü bienal dediğimiz şey aslında sürekliliği olması gereken bir şey. Aslında böyle bir şeyin başlangıcında burada olmak, buna katkıda bulunmak bizi çok mutlu etti” diye konuştu.

BİENAL, TARSUS MERKEZLİ GERÇEKLEŞİYOR

 

1.Uluslararası Akdeniz Bienali; Cumhuriyet’in 100. yılında, 6 Şubat depreminin yıkımın ardından, yeni bir başlangıca doğru Tarsus merkezli Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenleniyor. Bienal; Çukurova Bölgesi’nin 5 ilinde birden, tarihi Tarsus merkezli olarak, aynı anda ve uluslararası olarak gerçekleşiyor.

Mersin’in Tarsus ilçesi, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş Afşin bienalin yapılacağı iller arasında yer alıyor. Bölgesel, tarihsel ve kültürel birikimler ile güncel gelecek ihtiyaçlara odaklanan bienal ulusal ve uluslararası usta sanatçıların yanı sıra, sanatçı olma yolunda ilerleyen yeni ve genç isimler üzerinden kültürel bir gelecek kurma vizyonuyla açıldı. Bölgede bir Çağdaş Sanat Müzesi kurmak hedefleniyor. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Boztepe ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fırat Arapoğlu da küratörler arasında yer alıyor.