Okullar açıldı, et satışı düştü | Güney Gazetesi Mersin

Okullar açıldı, et satışı düştü

Okulların açılmasıyla birlikte artan eğitim giderlerini karşılamak için vatandaş boğazından kıstı

Okullar açıldı, et satışı düştü


 

ELVAN KONUK

 

İthalatla birlikte et fiyatlarının 300-380 lira arasında sabitlendiğini söyleyen Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, et satışlarında düşüş olduğunu söyledi. Okulların açılmasıyla birlikte ailelerin öncelikli gündeminin artan eğitim giderlerini karşılamak olduğunu ifade eden Pekmez, “Alım gücü düşen aileler, okul masraflarını karşılamak için ilk olarak boğazından kıstı” dedi.

Hayvancılıkta yüksek maliyetler nedeniyle üretimin yetersiz kalması ve son bir ayda hızla artan fiyatlar et ithalatına yönlendirdi. İthal etle birlikte sektörde rahatlama olduğunu dile getiren Mersin Kasaplar Odası Başkanı Erdal Pekmez, et fiyatlarının sabitlendiğini belirtti. Et fiyatları 300-380 arasında sabitlendiğini dile getiren Pekmez, “Girdi maliyetlerindeki artış et ve süt üretimini düşürdü. O nedenle geçtiğimiz aylarda kırmızı et fiyatında sürekli artış yaşandı. İthal etle bu açık kapatılmaya çalışıldı. Yurtdışından getirilen hayvanlar sektörü biraz rahatlattı. Şuanda etin kilosu 300-380 lira arasında değişiyor, fiyatlar belli bir seviyede seyrediyor” dedi.

Et fiyatları nedeniyle satışların düştüğü haberleri üzerine konuşan Pekmez, bu düşüşü ailelerin önceliklerine bağladı. Pekmez, “Yüksek enflasyon bu sene eğitim maliyetlerini arttırdı. Et fiyatları sabit seyretse de okulların açılmasıyla birlikte aileler eğitim maliyetlerini karşılamak için gıda alışverişlerini kıstı” ifadelerini kullandı.

“ÜRETİCİYE VERİLEN DESTEK MİKTARI ARTTIRILMALI”

 

Üreticiye verilen destek miktarının arttırılması gerektiğini dile getiren Pekmez, “Çiftçiye, üreticiye, esnafa destek verilerek, maliyetlerin en aza indirilmesi hem biz üreticilere hem de tüketiciye büyük katkılar sağlayacaktır. Üreticiye verilen destek miktarının arttırılması, elektrik, su ve SGK prim desteği verilmesi gerekiyor. Fiyatlar ithalat ile sabitlense de yerli üretimin desteklenmesi piyasa açısından olumlu olacaktır” diye konuştu.

Merdiven altı üretimin de devam ettiğine dikkat çeken Pekmez, belediyelerin ve İl Tarım Müdürlüklerinin denetimleri sıklaştırması gerektirdiğini söyledi.