“Çocukların dine kanalize edilmesi kabul edilemez” | Güney Gazetesi Mersin

“Çocukların dine kanalize edilmesi kabul edilemez”

ÇOBİ-DER Kurucu Başkanı Duru, kreş ve anaokullarında 5650 adet Kuran Kursu açıldığına dikkat çekti:

“Çocukların dine kanalize edilmesi kabul edilemez”


ELVAN KONUK

Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER) Kurucu Başkanı Mustafa Duru, 0-6 yaş arası çocukların sağlıklı gelişimi için hem beslenmeye hem de bilimsel eğitime ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de kreş ve anaokullarında 0-6 yaş çocuklar için 5 bin 650 adet Kuran Kursu açıldığını vurgulayan Duru, “Ülke yönetimimiz hiçbir şeyden haberi olmayan tertemiz dupduru bu yavrularımızı din öğretme kurslarına, derslerine, mescitlere kanalize ediyor. Bu kabul edilemez, çünkü bu yöntem bilimsel değildir, laikliğe aykırıdır. Anayasaya ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine terstir” diye konuştu.

 

Temmuz ayında 0-6 yaş arası çocukların beslenmesinin, eğitiminin ülkenin gelişmişliği açısından önemine dikkat çekmek için Mersin’de kurulan Çocuk Bilimsel Gelişim Derneği (ÇOBİ-DER) Başkanı Mustafa Duru, “Ülkemizde yaşayan nüfusun yüzde 11,5 oranı 0-6 yaş dönemi bebeklerden ve çocuklardan oluşuyor. Bu da en az 9,5 milyon kişidir. Kısaca bu ülkede 6 yaşını geçmemiş ve daha küçük en az 9,5 milyon bebek ve çocuk toplamı var. Bu bebek ve çocuklar ülkemizin geleceğidir, insanlığın geleceğidir” dedi.

Toplumsal olarak gelişmişliği sağlamak için yatırımın 0-6 yaş grubu çocuklara yapılması gerektiğine dikkat çeken Duru, “0-6 yaş dönemi bebek ve çocuklarına toplumun tüm kesimleri olarak sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu konuda toplumsal bilinç yükselsin istiyoruz. Derneğimiz adından da anlaşılacağına göre bu alandaki uğraşılar ve sahiplenmeler bilimsel olsun istiyoruz. İnsana yatırım önemseniyorsa; 0-6 yaş dönemi o küçük insanların en hızlı geliştiği, öğrendiği, büyüdüğü dönemdir. Bu döneme yatırım yapmak insana yatırımın en önemli ve en verim alıcı dönemidir. Ayrıca bu dönem çocuklarımızın ilköğretim öncesi dönemidir, en azından yüzde 80 gelişimlerinin tamamlandığı dönemdir.  Biz biliyoruz ki, toplumların geleceği de insanlığın geleceği de şimdi çok küçük ama geleceğin büyükleri olacak bu yavrularımızın bilimsel gelişiminden geçecektir” ifadelerini kullandı.

 

“KREŞLERDE VE ANAOKULLARINDA MESCİT AÇILMASI BİLİME AYKIRIDIR”

 

0-6 yaş dönemindeki çocukların her şeyi oyun içinde kavrayarak öğrendiklerini dile getiren Duru, ana okullarında ve kreşlerde dini eğitimin arttığına dikkat çekti. Duru, “Ülkemiz Anayasa’sında açıkça Laiklik konusu yer almasına rağmen bugün tüm eğitim alanları ve kurumlarda laik anlayıştan her geçen gün daha da uzaklaşılarak dini eğitim yoğunlaştırılıyor.  Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 14, ilk paragrafta ‘Taraf devletler, çocuğun düşünce, vicdan ve din özgürlükleri hakkında saygı gösterirler’ diyor. Bu Sözleşmenin altı ülkemiz tarafından da imzalanmış parlamentoda da onaylanmıştır. Tüm bunlara rağmen yukarıda belirtmeye çalıştığımız kreş ve anaokulu yaşındaki çocuklarımız ne yazık ki çok büyük oranda bilimsel gelişim için gerekli bu kurumlardan mahrum bırakıldığı gibi bir de 4-6 yaş çocukları için ülkemizde 5 bin 650 adet Kuran Kursu açılmıştır. Kreşlerde anaokullarında mescitler açılmaktadır. Bu durum bilime aykırıdır, terstir, kabul edilemez” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLAR DİN ÖĞRETME KURSLARINA KANALİZE EDİLİYOR”

 

Kreş ve anaokullarında dini eğitimin verilmesinin laikliğe aykırı olduğunu vurgulayan Duru, bu durumun Anayasaya ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine de uygun olmadığına dikkat çekti. Duru, “ÇOBİ-DER üyeleri ve gönüllüleri olarak bizlerin yüreği yanıyor. Bizler doğum öncesi ve sonrası, kreşler ve anaokulları dönemi çocuklarımız bilimsel, sağlıklı, iyi beslenerek ve uzman kadın öğretmenlerin rehberliğinde nasıl geliştirilip yetiştirebiliriz diye uğraşırken, anne ve babalar da çocuklar konusunda çok iyi eğitilsin isterken, tüm bu alanlar herkes için ve ücretsiz olsun diye çırpınırken ülke yönetimimiz hiçbir şeyden haberi olmayan tertemiz dupduru bu yavrularımızı din öğretme kurslarına, derslerine, mescitlere kanalize ediyor. Bu kabul edilemez, çünkü bu yöntem bilimsel değildir, laikliğe aykırıdır. Anayasaya ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine terstir” şeklinde konuştu.

 

“ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM”

 

Çocukların sağlıklı gelişimi için bilimsel gelişim ortamına ihtiyaç olduğunu söyleyen Duru, aileleri çocukların geleceğine sahip çıkmaya çağırdı. Duru, “ÇOBİ-DER üye ve gönüllüleri olarak bizler kimsenin inancında, dininde, mezhebinde değiliz. Bizim bütün derdimiz bu 0-6 yaş bebek ve çocuklarımızın bilimsel ortamlarda bilimsel olarak gelişmesi, yetişmesidir. Ülke yönetiminin gösterdiği tavır bilimselliğe aykırıdır. Biz bu tavra karşıyız, anneler babalar başta olmak üzere tüm toplum kesimlerini çocuklarımızın bilimsel gelişimlerine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ülkemizin de insanlığın da geleceği bu 0-6 yaş bebek ve çocuklarımızın bilimsel gelişim ortamına ve olanaklarına kavuşmasından geçecektir. Çocuklarımıza sahip çıkalım” ifadelerini kullandı.