Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, pamuk için verilmesi fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti. Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini savundu.
MISIRA VERİLEN DESTEK 3 KURUŞ
Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,7 liraya satılan mısırın bu sene yalnızca 6 liraya çıkmasının çiftçiyi cezalandırmak olduğunu ifade etti. Mazot, işçi, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüzde yüz oranında zamlanmasına rağmen mısır için gelen zammın yalnızca yüzde beşte kalmasının çiftçinin maliyetinin bile çok altında olduğunu ifade eden Ekmen, mısır için verilmesi gereken fiyatın en az 8 lira olması gerektiğini vurguladı.
Mısır için verilen fiyat fark desteğinin azlığına dikkat çeken Ekmen şu ifadeleri kullandı:
“Mısıra verilen destek yeterli şöyle dursun, adeta çiftçiyle dalga geçildiğini bize gösteriyor. Mazot 40 lira, gübre 15-20 lirayken ve çiftinin maliyetleri yüzde yüz seviyesinde artmışken mısır üreticilerinin aldığı destek geçtiğimiz 7 yılda bir kuruş bile artmadı. Mısır üreticilerinin aldığı destek, kilogram başına 3 kuruş. Mısır çiftçilerinin kilogram başına en az 3 TL destek alması gerekir. Biz eğer çarşıda pazarda fiyatların düşmesini istiyorsak öncelikle çiftçinin elinden tutmalıyız. Başladığından beri KKM uygulaması için yapılan ödeme 125 milyar dolar iken, 2023 senesinde çiftçiye verilen desteğin 2,2 milyar dolar olması, bu hükumetin çiftçiye karşı bakışının adeta bir vesikasıdır. Kur Korumalı Mevduat yerine, Çiftçi Koruma Sistemi getirilmelidir.”
“ÇİFTÇİYE DESTEK VERİLMELİ”
Çiftçinin korunması gerektiğini belirten Ekmen, çiftçilere desteğin artırılması gerektiğini, girdi maliyetlerini düşürmek içinde çiftçinin aldığı mazottan ÖTV alınmaması ve gübrenin de yarısının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. Tarımda planlamanın eksikliğine dikkat çekerek, sözleşmeli çiftçilik, lisanslı depoculuk faaliyetlerinin artması, çiftçilerin doğal afetler ve piyasa şartları sebebiyle yaşadığı sağlayacak yeni bir sigorta sisteminin kurulması gerektiğini belirtti. Ziraat Bankası’nın yeniden çiftçinin bankası yapılması gerektiğini söyleyen Ekmen, çiftçilere düşük faizli veya faizsiz kredi verilmesinin bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. (Haber Merkezi)