CHP’den demokrasi vurgusu | Güney Gazetesi Mersin

CHP’den demokrasi vurgusu

Cumhuriyetin kazanımlarından söz eden CHP İl Başkanı Koral Ömür, bundan 100 yıl önce Türkiye’nin her anlamda çağ atladığını söyledi. Günümüzde ise anayasada yer alan hak ve özgürlük mücadelesinin tekrar verilmeye başladığını ifade eden Ömür, “’Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen kurucu önderimizin izinde yasaklara, haksızlığa, hukuksuzluğa, eşitsizliğe boyun eğmemiz mümkün değildir” diye konuştu.

CHP’den demokrasi vurgusu


ELVAN KONUK

Cumhuriyetin 100. Yılında CHP Mersin İl Örgütü ve partililer Cumhuriyet Alanındaki Atatürk anıtına çelenk bıraktı.  Çelenk töreninde konuşan CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, “Hepimiz büyük açıların ve yoklukların içinde savaşarak bize vatan yaratmış bir milletin torunlarıyız. Türkiye Cumhuriyeti bu coğrafyaya 100 yıl önce güneş gibi doğmuş, imrenilen, kıskanılan ve örnek alınan bir devlet olmuştur. Ulu Önderimiz Atatürk sadece bu topraklar için değil çağdaş ve medeni bir toplum olmak için de büyük bir savaş vermiştir. Büyük Atatürk’ün açtığı aydınlık yolda kısa zamanda büyük devrimlerle gücünü gösteren genç Türkiye Cumhuriyeti borçlarını öderken, eğitimden sanayiye, sosyal haklardan kültür sanata her alanda çağ atlayan hızla gelişen ve saygı gören bir ülke olmuştur. Halkın egemenliğini ve iktidarını kazandığı 29 Ekim 1923 herkesi eşit kılan insanlarımızın kulluktan vatandaşlığa kavuştuğu, kadının ikinci sınıf olmaktan kurtulduğu dönemin başladığı gündür” dedi.

 

“ÜLKEMİZİ BAŞKA DEVLETLERİN GÜDÜMÜNE SOKACAK KİM OLURSA KARŞISINDA MİLYONLARI BULACAKTIR”

 

Anayasanın ilk maddesine göre Türkiye Devletinin demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti olduğunu vurgulayan Ömür, “Bugün ise 100. Yaşına girmiş Cumhuriyetimizde yine anayasamızda yer alan düşünce, din ve vicdan, haberleşme, toplantı ve gösteri, basın ve sanat alanındaki özgürlüklerden, yaşama, eğitim, öğretim, sağlık, çevre, barınma ve sosyal güvenlik haklarına kadar tekrar ve hala mücadele veriyoruz. Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir diyen kurucu önderimizin izinde yasaklara, haksızlığa, hukuksuzluğa, eşitsizliğe boyun eğmemiz mümkün değildir. Ülkemizi başka devletlerin güdümüne sokacak, güvenliğimizi, geleceğimizi, çıkarlarımızı düşünmeden hareket edecek her kim olursa olsun karşısında Türkiye Cumhuriyetini seven bizleri ve milyonları bulacaktır” ifadelerini kullandı.

 

TARHAN: “CHP VAR OLDUKÇA CUMHURİYET VE DEMOKRASİ GELİŞECEKTİR”

 

Atatürk’ün ‘Yurtta barış, dünyada barış sözünü hatırlatan Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Özellikle çevre ülkelerde yaşanan savaşlardan sonra, Filistin’de bombalar yağarken bu tür savaşların ne kadar yanlış olduğunu, barışın ne kadar önemli olduğunu liderimiz o zaman söylemişti. Cumhuriyeti kurdu. İki büyük eserim var diyordu; birisi Cumhuriyet, birisi Cumhuriyet Halk Partisi. Cumhuriyeti mutlaka gerçek demokrasiyle taçlandırmamız gerekiyor. Cumhuriyeti korumamız, kollamamız gerekiyor, Cumhuriyet mücadelesini sürdürmemiz gerekiyor. Ben umutluyum, CHP var oldukça Cumhuriyet ve demokrasi gelişecektir” diye konuştu.

 

ÇAKIR: “TEK ADAM ZİHNİYETİ OLMAYAN BÜYÜK ÖNDER ATATÜRK”

 

Atatürk’ün yoksul bir kadınla anısını anlatan CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, “Bencil olmayan, egoist olmayan, tek adam zihniyeti olmayan büyük önder, dünya lideri, büyük baş komutan Atatürk. Mahrurlanmadan kibirlenmeden, kimseye yüksek bakmadan hepimiz biriz, biz cumhuriyetiz” ifadelerini kullandı.

 

DİNÇER: “CUMHURİYETİN DEĞERLERİNİ TEK TEK YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR”

 

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Gazi Mustafa Atatürk ve silah arkadaşlarının imkansızlıklar içinde verdiği mücadeleden söz etti. Cumhuriyette çok güzel hakların verildiğini ifade eden Dinçer, “Atatürk, İzmir Ekonomi Kongresi ile ekonomiyi de taçlandırmış, kadınlarımıza seçme seçilme hakkı vermiş. İnsanlarımıza kendi yaşamlarıyla ilgili birçok hak vermiş ve birçok fabrikalara imza atmış. Bugün o değerlerimizin büyük bir bölümünü tek tek yok etmeye çalışıyorlar ve bazılarını da yok ettiler. Cumhuriyet döneminde kurulan fabrikalardan hangisi kaldı? O dönemde ne imkansızlık içerisinde ekonomik faaliyetler yürütülüyordu ama şimdi tek tek yok oldu. Hepsi özelleştirme adı altında sağa sola peşkeş çekildi. Gençlerimize kadınlarımıza, insanlarımıza verilen hakların büyük bir bölümü yavaş yavaş elimizden alınıyor. Biz buna karşı mücadele ediyoruz. Cumhuriyet Bayramı böyle olmamalıydı. Birçok gerekçelerle bayramın kutlanmaması adına faaliyetleri ortadan kaldırdılar. Biz eskiden Cumhuriyet Bayramlarını çok daha coşkulu kutlardık. Mersin halkımız inerdi buraya, şimdi küçülte küçülte barikatlar içesinde bayram kutlamaya çalışıyoruz. Bunu içimize sindiremiyoruz. Biz CHP’liler olarak Cumhuriyeti sonuna kadar hep beraber yaşatacağız” diye konuştu.

 

KIŞ: “CUMHURİYETİ KİMSE KOLAY KOLAY YOK EDEMEZ”

 

CHP Mersin Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Cumhuriyeti yaşatmak, devrimleri korumak ve demokrasiyle taçlandırmak için mücadele edeceklerini söyledi. Kış, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yetiştirdiği bir Cumhuriyet Kadını, bir milletvekili olarak bu büyük eseri korumak, gelecek nesillere daha da güçlü bir şekilde bırakmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Ne kadar zorlu koşullarla karşılaşırsak karşılaşalım, tıpkı yüzyıl önce olduğu gibi bundan sonra da birlik ve beraberlik içinde varlığımızı borçlu olduğumuz Cumhuriyetimize sıkı sıkıya sahip çıkacağız. Türkiye Cumhuriyeti o kadar değerlidir ki; bu yüzyıla büyük devrimler sığdırmıştır. Bizim Cumhuriyetimiz kanla, gözyaşı ile emekle kurulmuştur. Cumhuriyete düşman fikirlere, onu kutlamaktan kaçınanlara inat şöyle sesleniyoruz: Cumhuriyetin temelinde İstiklal mücadelesi var, bir milletin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi vardır.  Hiç kimse kolay kolay yok edemez” şeklinde konuştu.