Mühendislerden kırmızı uyarı! | Güney Gazetesi Mersin

Mühendislerden kırmızı uyarı!

Makine Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Yücesoy, odanın yaptığı denetimler sonucunda arızalı ya da kusurlu gördüğü asansörlere kırmızı etiket vurduğuna dikkat çekerek “Tüm belediyeleri muayene sonucu kırmızı etiket alan asansörleri mühürlemeye davet ediyoruz” dedi.  Belediyelerin, ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik denetimlerini kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yaptırmaları gerektiğini belirten Yücesoy, “İnsanların can ve mal güvenliğini birinci dereceden etkileyecek söz konusu denetimler kamusal bir hizmettir ve piyasanın insafına bırakılamaz” dedi.

Mühendislerden kırmızı uyarı!


 

ABİDİN YAĞMUR


TMMOB Makine Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, Aydın’ın Efeler ilçesinde Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdunda 25 Ekim 2023’te meydana gelen ve bir öğrencinin ölümüyle sonuçlanan kazayla ilgili açıklama yaptı.

Asansörlerin tescili, ruhsatlandırması ve periyodik muayenesi ile ilgili olarak belediyelerin görevlendirildiğini ancak Sanayi Bakanlığınca çıkarılan bir yönetmelikle A Tipi Muayene Kuruluşlarının da denetim yapma yetkisi aldığını kaydeden Yücesoy, kamusal bir anlayışla olması gereken denetimlerin piyasaya açılarak bir rekabet unsuru haline getirildiğini vurguladı.

 

“SADECE TSE VE ODAMIZ KAMU KURUMU NİTELİĞİNDE”

 

Yücesoy, “Yapılan muayeneler belediyeler adına yapılmaktadır, bu işten yasal olarak sorumlu olan belediyelerdir. Bu noktada muayene kuruluşlarından yalnızca ikisinin, TSE ile odamızın kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar, diğerlerinin ise kâr amaçlı özel firmalar olduğunu belirtmeliyiz. Dolayısıyla belediyelerin, ilçe sınırları içindeki asansörlerin yıllık periyodik denetimlerini kâr amacı gütmeyen, kamusal hizmet yaklaşımına sahip kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara yaptırmaları, taşıdıkları toplumsal sorumluluk gereğidir. Bu protokoller hiçbir pazarlık konusu olmamalıdır. Böyle bir durum hizmetin kalitesinin düşmesine, çalışanların mağdur edilmesine ve düzgün yapılmayan denetimin neticesinde can kayıplarına ve zararlara yol açacaktır. İnsanların can ve mal güvenliğini birinci dereceden etkileyecek söz konusu denetimler kamusal bir hizmettir ve piyasanın insafına bırakılamaz” dedi.

 

“BİNA YÖNETİCİLERİ VE BELEDİYELER SORUMLU”

 

“Aydın'da yaşanan son facia da göstermiştir ki asansör bakımlarının düzgün yapılması ve asansörlerin periyodik kontrolleri yaşamsal öneme sahiptir” diyen Yücesoy, “Bina yöneticisi, asansörün teknik mevzuata uygun güvenli bir şekilde çalışır tutulmasından birinci derecede sorumludur. Yılda bir kez yapılan periyodik denetimlerde tespit edilen hususlar ve eksikliklerin yerine getirilmesinden bina yöneticisi ve bakım firmaları, nihai planda da belediyeler sorumludur. Yöneticiler kırmızı etiketli asansörleri çalıştırmamalıdırlar. Ayrıca asansör eğer ikinci muayenede de kırmızı etiket aldıysa asansörün kapatılması ve mühürlenmesi ilgili belediyenin görevidir. Asansörlerin güvenli bir şekilde çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu olan bina yöneticileri, özellikle kamusal, halka açık toplu kullanılan asansörlerin muayene sonucu saptanan eksikliklerini hemen gidermeye yönelmeli, asansörlerin tehlike yaratacak şekilde kullanımını engellemelidir. Asansörlerin tescil ve muayenesi belediye yükümlülüğünde olan kamusal bir hizmettir. Belediye adına muayene firmaları ile bu hizmetin düzgün yapılmasını sağlamak ve rapor sonuçlarının yerine getirilmesi, belediye sorumluluğundadır. Aydın ve Gebze KYK Yurtlarında uzun süre kırmızı etiketli asansörlerin çalıştırılması çok vahimdir. Buradan hareketle tüm belediyeleri özellikle tehlike arz eden ve muayene sonucu kırmızı etiket alan asansörlerin çalışmasını durdurmaya, mühürlemeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.