İkinci liman şart! | Güney Gazetesi Mersin

İkinci liman şart!

Mersin limanındaki yatırımlarla işlerin eskiye göre hızlandığını dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, hâlâ yeni bir limana ihtiyaç olduğuna dikkat çekti. Bu konuyla ilgili Deniz Ticaret Odası ve Ticaret Borsası ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Çakır, “Kapasite artışımız var. Bu limanı büyütsek de yetmeyecek. Acil ikinci limanın yapılması lazım. Güçlü bir lobi lazım. Sadece Mersin değil tüm hinterlanttaki iller istiyor” dedi.

İkinci liman şart!


ELVAN KONUK

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, İçel TV’de Ferudun Gündüz’ün sunduğu Vizyoner Programı’nın canlı yayın konuğu oldu.

Mersin’e ana konteyner limanının acilen hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çakır, limandaki yoğunluktan çevre illerin de etkilendiğini ifade etti. Çakır, “Mersin olarak düşünmemeli. Hinterlandımızda yer alan iller de Mersin limanından yararlanıyor. Buraya hammadde geliyor, buradan ihracat oluyor.  Antep’teki firma bu limanın gecikmesinden dolayı fabrikamız duruyor diyor. Bu nedenle limanın yapılması elzem. Evet, limanda yatırımlar yapılıyor ve eskiye göre hızlandı ama halen yeni limana ihtiyaç var” dedi.

Mersin’e ikinci bir limanın şart olduğunu vurgulayan Çakır, “Deniz Ticaret Odası ve Borsamızla da birlikte hareket ediyoruz. TOBB üzerinden ilgili bakanlık ve gerekiyorsa Cumhurbaşkanına çıkarak ikinci limanın yapılmasını sağlamamız lazım. Üst yapı için yatırımcı bulabileceğimizi söyledik. Önemli olan altyapı. 5.5 milyar dolar ihracatımız var ilk 9 ayda. İthalatımız 5.9 milyar dolar. Artış kapasitemiz var. Bu limanı büyütsek de yetmeyecek. Acil limanın yapılması lazım. Güçlü bir lobi lazım. Sadece Mersin değil tüm hinterlanttaki iller istiyor” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN İÇİN AYNI DİLİ KONUŞMALI, KONUŞUP BIRAKMAMALIYIZ”

 

Mersin’in genel sorunun masalarda çok konuşulduğunu söyleyen Çakır, masadan kalkınca kimin ne görev alacağını bilmediğine dikkat çekti. Çakır, “Konuşuluyor ama sonuçta birisinin ilgilenmesi lazım. Mersin’deki tüm kurumlarla bir araya gelip çürük elmayı biz yiyeceğiz. Biz kültürü ile Mersin için ne yapabileceğimizi konuşacağız. Örneğin narenciye sektörü çok zor durumda hava şartlarının iyi gitmesi nedeniyle zor durumda. Hava soğumadığı için don olmadı çok üretim var. Bölgemizde de çok üretim var. Bu ürünü satmayla ilgili sorunlar var. Limon fiyatı 1 lira ama alan yok. Bizim acil destek almamız lazım dedik. Adana ile bir araya geldik. İhracatçı birliği, ticaret borsası, çiftçi birlikleri, milletvekilleri, önceki dönem bakanlarımız hep birlikte ciddi bir lobi ile Ankara çıkartması yaptık. Milletvekillerimizle birlikte herkes aynı dili konuştu. Acilen Çukurova’ya destek verilmesi gerek dedik. Konunun Bakanlar Kurulu’na gireceğini düşünüyorum. Konuşup bırakmamalı icraata dökmeli. Bir de aynı dili konuşmalıyız” diye konuştu.

 

Mersin’e yeterli yatırımcı çekebilmek için odalara düşen sorumluluktan söz eden Çakır, kenti bir bütün olarak ele almak gerektiğini söyledi. Çakır, “Master planları görmemiz lazım. Kentin 10-20 sene sonrasını planlamalıyız. Gidişat nedir? Belediye başkanlarımız valilik birlikte o planlarla ne istediğimizi belirlemeliyiz. Lojistik Köy konuştuk çok da ihtiyaç var. Neden yapamıyoruz? Limanı yapabiliriz, lojistik köy yaparak yabancı yatırımcı çekebiliriz.  İyi bir imalat sanayimiz var. Bu sanayiyi kümelenmeyle, yalın üretimle toparlasak yabancı yatırımcıya gelin bu gruba ortak olun diyeceğiz. Ortaklıklarla firmaları büyütebiliriz.  Daha önce konuşmuştuk havalimanı yanına bir şehir kurabiliriz diye. CEO’ların kalacağı yaşam alanları oluşturabiliriz. Birbiriyle entegre sistemler kurmalıyız” şeklinde konuştu.