Sökülen limon ağaçları mangal kömürü oluyor | Güney Gazetesi Mersin

Sökülen limon ağaçları mangal kömürü oluyor

Narenciye üretiminin yoğun olduğu Mersin’de bahçede limonun kilosu 1 liranın altında satılıyor. Çoğu yerde alıcı olmadığı için çiftçi yüksek maliyetlerle yetiştirdiği limonunu dallarında meyveleriyle sökmek durumunda kalıyor. 5-6 yaşındaki limon ağaçları kökünden sökülerek biyokütle tesislerine, enerji santrallerine gönderiliyor. 20-25 yıllık ağaçlar ise mangal kömürü yapılıyor. Dalında limonuyla alıcısı olmayan ağaç, lüks bir ihtiyaç olarak marketlerde yerini alıyor.

Sökülen limon ağaçları mangal kömürü oluyor


 

ELVAN KONUK

Mersin’de limon üreticileri ürünlerini satamadığı için çareyi ağaçlarını sökmekte buldu. Sosyal medyada ağaç söküm işi yapan firmaların reklamları da hızla yayılmaya başladı. Mersin’de bu işi yapan 15 firma olduğunu söyleyen işçiler en çok talebin ise Tarsus ve Adana bölgesinden geldiğini ifade etti.

Limon bahçelerini söktürmek isteyen üreticiler temizlik karşılığında 4-6 yaşındaki fidanlarını söküm işi yapan kişilere hibe ediyor. Bu kişiler limon ağaçlarını enerji santrallerine götürerek ton başına 550 lira+KDV şeklinde satıyor.

Öte yandan 20-25 yaşındaki ağaçlarını söktürmek isteyen üreticiler fidanları paraya dönüştürüyor. Üreticiler söküm işi yapan kişilere ağacın tonunu 1000 liradan satıyor. Bu ağaçlar daha sonra mangal kömürü üretim yerlerine bin 800 ile 2 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.