“Zenginlere servet vergisi getirin” | Güney Gazetesi Mersin

“Zenginlere servet vergisi getirin”

Gıda enflasyonunun yüzde 118’e çıktığına dikkat çeken HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca, halkın gittikçe yoksullaştığını söyledi. Bu durumun iktidarın bilinçli politikalarından kaynaklandığını vurgulayan Koca, “Eğer ‘bütçeyi oluşturmakta zorlanıyoruz’ diyorsanız bizim önerimiz de hazır. Zenginleri vergilendirin, servet vergisi getirin” dedi.

“Zenginlere servet vergisi getirin”


ELVAN KONUK

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde söz alan HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca, halkın giderek yoksullaştığına dikkat çekti. Koca, “Sermayeye ihya halka kemer sıkma bütçesi olan bir bütçe planıyla karşı karşıyayız. Bu açıdan sınıfsal niteliği çok açık olan bir bütçe planı var karşımızda. Bilinçli ekonomi yönetimi tercihleriniz geldiğimiz aşamada halkın temel ihtiyaçlarına erişimini gün geçtikçe daha zor hale getiriyor. Faiz ve enflasyon kıskacına aldığınız ekonomi yönetimi halka yoksulluk, pahalılık ve işsizlik olarak geri döndü ve dönmeye devam ediyor. Faizleri ister yükseltin, ister düşürün, ister ‘enflasyon sebep değil sonuç’ deyin halkın gerçekliği değişmiyor. Halk için bu veriler de ne yazık ki hiçbir şey ifade etmiyor. Çünkü iki türlü de halk yoksullaşıyor” dedi.

 

“SERMAYEDARLARA VERGİ AFFI, HALKA BORÇ BATAĞINI REVA GÖRDÜNÜZ”

 

Gelinen noktada ücretlerin dibe temel gıda miktarlarının zirveye çıktığını dile getiren Koca, “Asgari ücret 11 bin lira, açlık sınırı 12 bin lira, yoksulluk sınırı 45 bin lira. 4 kişilik bir ailenin bugün geçinebilmesi için dördünün de çalışması gerekiyor. Bu vesileyle sormak istiyorum; 11 bin TL ile yaşamak bu koşullarda mümkün mü? Bu durumu sizin bilinçli politikalarınız yaratmış durumda. Ne yazık ki yandaşlarınıza ikişer üçer maaşı uygun görürken halka sefalet ücretlerini reva gördünüz. Sermayedarlara vergi muafiyetlerini, afları, ihaleleri, karşılıksız kredileri uygun görürken halka borç batağını, icra takiplerini, yıkımı reva gördünüz” ifadelerini kullandı.

 

“SON 3 AYDA FİYATLAR YÜZDE 25 ARTTI, MAAŞLARA YÜZDE 25 ZAM YAPTINIZ MI?”

 

Koca, iktidarın sermayedarlara sürekli büyüyen kar oranlarını, halka ise sürekli büyüyen gıda fiyatlarını reva gördüğünü söyledi. Koca, “Bugün geldiğimiz aşamada ekmek fiyatları zamlanmış durumda, süt zamlanmış durumda, kiralar uçtu, benzine bindirdiğiniz vergi zamları her şeyin fiyatını fırlattı. Okullar açılalı bir buçuk ay oldu, halk çocuğuna hala kırtasiyesini, kıyafetini alabilmiş durumda değil. Yoksul halkın derinden hissettiği gıda enflasyonu bugün yüzde 118’e çıkmış durumda. Sadece temmuz, ağustos, eylül aylarında fiyatlar yüzde 25 oranında arttı. Peki bunun karşısında son 3 ayda ücretlilerin, emeklilerin maaşlarına yüzde 25 zam yaptınız mı? Bizim bildiğimiz kadarıyla yapmadınız” diye konuştu.

 

“YOKSULLUKLA MÜCADELE ETMİYOR, GÖRÜNMEZ KILMAYA ÇALIŞIYORSUNUZ”

 

2024 bütçesinin halkın yararına kullanılması için çağrıda bulunan Koca, şu şekilde konuştu:

“Yoksullukla mücadele etmek zorundasınız. Ama siz ne yazık ki yoksullukla mücadele etmek yerine yoksulluğun görünmez kılınması, yoksulluğun yönetilmesi üzerine bir strateji uygulamaya çalışıyorsunuz.

2024 bütçesinin büyük çoğunluğu pahalılık ve yoksullukla mücadele için halkın yararına kullanılabilir. Eğer sınıfsal tercihimizi buradan doğru yaparsak. Bütçede yoksullara kendi temel ihtiyaçlarını sağlamaları, ulaşım, gıda, sağlık gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaları için temel gelir güvencesi payı ayrılmalıdır. Ücretli emekçiyi enflasyona ezdirdiğiniz gibi bir de gelir vergisini sadece bu dilime uyguluyorsunuz. Ücretliyle geçinenden gelir vergisi alınmasın diyoruz. Eğer ‘bütçeyi oluşturmakta zorlanıyoruz’ diyorsanız bizim önerimiz de hazır. Zenginleri vergilendirin, servet vergisi getirin.”


  “Zenginlere servet vergisi getirin”