Silifkeli üreticinin mağduriyeti giderecek misiniz? | Güney Gazetesi Mersin

Silifkeli üreticinin mağduriyeti giderecek misiniz?

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, daha önce gündeme getirdiği Silifke’deki üreticilerin mağduriyetiyle ilgili meclise soru önergesi verdi. Çevre Koruma Kurulu Silifke’de insanların ekmeğiyle oynadığını söyleyen Kocamaz, Bakan Özhaseki’ye “Bu araziler sit ilan edilmiş ise kamulaştırma yapılarak köylülerin arazilerinin ücretinin kendilerine ödenmesi gerekmez mi? Köylülerimizin mağduriyetini gidermeyi düşünüyor musunuz?” diye sordu.

Silifkeli üreticinin mağduriyeti giderecek misiniz?


 

ELVAN KONUK

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.

Kocamaz, “Çevre Koruma Kurulu Silifke'de insanların ekmeği ile oynuyor. Kuş Cenneti civarındaki köylüler perişan haldedir. Sökün ve Kurtuluş mahallelerinin büyük bir kısmı kendi mülklerindeki arazilerinde ekim-dikim yapamıyor. 400 nüfuslu köyün 300'ü mahkemelik olmuştur. İşin enteresan tarafı bu arkadaşlara devlet destek veriyor, üretim yaptıkları için Ziraat Bankası kredi de veriyor. Devletin kurumları birbirinden habersiz. Devletin kurumlarının bir kısmı üretimi desteklerken, Çevre Kurulu üretim yapan insanları mahkemeye veriyor, gariban üreticileri mahkemeye verip hapse atıyor. Buradaki mahallelerimizde arazi sahibi olan, üretim yapan insanlar, arazilerine ekim, dikim yapamaz ise ne yiyip ne içecekler?” dedi.

Milletvekili Kocamaz, Bakan Özhaseki’den şu soruları cevaplamasını istedi:

“Silifke'nin Sökün ve Kurtuluş mahallelerinde ait arazilerde ekim dikim yapan köylülerin Çevre Koruma Kurulu tarafından mahkemeye verilmesini ve hapse atılmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu insanların kendi arazilerinde ekim dikim yapmaktan başka ne suçları olabilir?

Buradaki mahallelerimizde arazi sahibi olan, üretim yapan insanlar, arazilerine ekim, dikim yapamaz ise ne yiyip ne içecekler? Bu bölgede 20 yıllık narenciye ağaçları bulunmaktadır. Bu köylülerimiz ekim dikim yapamayacaklar ise bunların zarar ve ziyanları hangi kurum tarafından ve nasıl karşılamayı planlıyorsunuz?

Bu araziler sit ilan edilmiş ise kamulaştırma yapılarak köylülerin arazilerinin ücretinin kendilerine ödenmesi gerekmez mi? Köylülerimizin mağduriyetini gidermeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?”