​​​​​​​“Pamuk ve mısır çiftçileri için harekete geçin” | Güney Gazetesi Mersin

​​​​​​​“Pamuk ve mısır çiftçileri için harekete geçin”

Milletvekili Ekmen’den Tarım Bakanı Yumaklı’ya çağrı

​​​​​​​“Pamuk ve mısır çiftçileri  için harekete geçin”


İLKAY ADALIOĞLU

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya verdiği soru önergelerinde ve TBMM’de gerçekleştirdiği basın toplantısında pamuk ve mısır çiftçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. Pamuk ve mısır fiyatlarının çiftçilerin maliyetini bile karşılamadığını belirten Ekmen, pamuk ve mısırın tarlada kaldığını ve çiftçilerin topraklarını bırakmak zorunda kaldığını ifade ederek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya pamuk ve mısırda fiyat artışı, tarımsal planlama, kredi programı, fiyat fark desteği ve işçi maliyetlerini sordu.

 

PAMUKTA FİYAT EN AZ 25 LİRA OLMALI

 

Geçtiğimiz yıl Çukobirlik’in kilogram başına 21 TL ile satın aldığı pamuğun bu sene 18,5 liraya düşmesinin çiftçileri cezalandırmak olduğunu ifade eden Ekmen, pamuk için verilmesi fiyatın 25 TL olduğunu ve çiftçilerin zaten bu pamuğu kilogram başına 25,5 TL’ye ürettiğini belirtti. Pamuk üreticisine verilen desteğin de oldukça az olduğuna dikkat çeken Ekmen, pamuk için verilen 1,6 TL’lik fiyat fark desteğinin 5 liraya çıkması gerektiğini savundu.

 

ÇİFTÇİ İTHALATA EZDİRİLMEMELİ

 

Pamuk üreticilerinin yıllık 1 milyon ton üretimle Türkiye’nin pamuk ihtiyacının yarısını karşıladığını belirten Ekmen, buna rağmen yerli çiftçilerin zarar etmesinin ve ithalatın desteklenmesinin izaha muhtaç bir durum olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya, “Pamuk üreticilerinin 1,6 Amerikan Doları fiyatla sattığı yerli pamuk yerine, yurtdışından 2 Amerikan Dolarına pamuk ithal edilmesine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı bir önlem alacak mıdır?” diye sordu.

 

 

MISIRA VERİLEN DESTEK 3 KURUŞ

 

Mehmet Emin Ekmen, geçtiğimiz yıl kilogram başına 5,7 liraya satılan mısırın bu sene yalnızca 6 liraya çıkmasının çiftçiyi cezalandırmak olduğunu ifade etti. Mazot, işçi, gübre gibi girdi maliyetlerinin yüzde yüz oranında zamlanmasına rağmen mısır için gelen zammın yalnızca yüzde beşte kalmasının çiftçinin maliyetinin bile çok altında olduğunu ifade eden Ekmen, mısır için verilmesi gereken fiyatın en az 8 lira olması gerektiğini vurguladı.

Mısır için verilen fiyat fark desteğinin azlığına dikkat çeken Ekmen şu ifadeleri kullandı: “Mısır çiftçilerine verilen fiyat fark desteği yetersiz kalmaktadır. Mısır çiftçileri kilogram başına yıllardır 0,03 Türk Lirası olarak belirlenmiş olan fiyat fark desteğinin 3 Türk Lirası olmasını beklemektedir. Silo doluluk oranları sebebiyle ürünlerini zararına bile satamayan çiftçilerimizin mahsulü tarlada kalmakta ve çiftçilerimiz toprağını terk etmektedir. Kur Korumalı Mevduat yerine, Çiftçi Koruma Sistemi getirilmelidir.”

 

TARIM BAKANI YUMAKLI’YA SORULAR

 

Mehmet Emin Ekmen, meclise verdiği soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan pamuk ve mısır için bakanlığın hangi çalışmaları yaptığını sorarak, pamuk ve mısır çiftçilerinin yaşadığı krize dikkat çekti.

----------------------------------------------------------/

“Narenciye çözüm bekliyor”

 

İLKAY ADALIOĞLU

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de verdiği soru önergelerinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya limon başta olmak üzere narenciyede yaşanan krizi ve bakanlığın yürütmesi gereken çalışmaları sordu. 

Türkiye’deki narenciye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Mersin’de limon üreticileri başta olmak üzere narenciyecilerin büyük bir kriz yaşadığını, yüksek orandaki rekolte artışı ve ihracat miktarının yetersizliği sebebiyle fiyatların çok düştüğünü ifade eden Ekmen, Tarım Bakanı Yumaklı’ya bakanlığın herhangi bir çalışmasının olup olmadığını sordu.

Limon üreticilerinin ağaçlarını bahçelerinden sökme noktasına geldiğini belirten Ekmen, tarımsal planlama, ihracat desteği, narenciye ürünlerine fiyat fark desteği ve buğdayda TMO, pamukta Çukobirlik’in yaptığı gibi narenciyede de satın alım yapacak bir kurumun olması gerektiğini vurgulayarak şu soruları sordu:

“Narenciye üreticilerinin mağduriyetini gidermek için bir çalışma yürütüyor musunuz? Limon üreticilerinin mağduriyetini gidermek için bir çalışma yürütüyor musunuz? Türkiye’deki narenciye üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Mersin ili için narenciye üretiminde tarımsal planlamaya yönelik bir çalışma yürütüyor musunuz? Narenciye üreticilerinin ürünlerinin ihracatının kolaylaştırılması için herhangi bir destek planınınız var mı? Çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek için sulama ve gübre desteği programlarınız nelerdir? Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımda beden işçiliği sorununu çözmeye yönelik bir çalışması var mıdır?”