Muz üreticileri fiyatta algı oyunlarına isyan etti | Güney Gazetesi Mersin

Muz üreticileri fiyatta algı oyunlarına isyan etti

Mersin, Antalya ve Adana’daki muz üreticileri dernekleri ve kooperatifleri ortak bir açıklama yaparak muz fiyatları üzerinde manipülasyon yapılarak fiyatların aşağı çekilmek istendiğine dikkat çekti. Ortak açıklamada, marketlerde ithal muzun 90 liradan satıldığı belirtilerek üreticilerin fiyatlar konusunda algıya kapılmaması istendi.

Muz üreticileri fiyatta algı oyunlarına isyan etti


 

İLKAY ADALIOĞLU


Manavgat Muz Üreticileri Birliği, Anamur Muz Üreticileri Birliği, Adana İli Muz Üreticileri Birliği, Alanya Muz Üreticileri Birliği ve Akdeniz Muz Üreticiler Kalkınma Kooperatifi ortak bir açıklama yaparak muz fiyatlarının aşağı çekilmesi girişimlerine karşı üreticileri uyardı.

“Muz piyasasını yakından takip ediyoruz” denilen ortak açıklamada, “Bizler hem tüccar hem tüketicilerimizin aynı zamanda üreticilerimiz için muzun; piyasada reel değerinde işlem görmesi için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmaları yaparken hallerde, marketlerde ve pazarda ki güncel durumun araştırmasını yaparak gerekli fiyat tavsiyesinde bulunuyoruz. Ancak geldiğimiz noktada anlam veremediğimiz şekilde şu anda muz pazarında bir sorun olmamasına rağmen piyasayı aşağıya doğru çekme girişimleri devam etmektedir. Mevsimsel olarak tüm meyvelerin azalması ve tezgâhtaki yerini kaybetmesinden dolayı muza rağbet artmış olup satış ve yoğunluğunda şu an için bir problem görülmemektedir” denildi.

 

“YERLİ MUZA SAHİP ÇIKILMALI”

 

Ağustos ayında muz 21 TL düzeyindeyken ve piyasada herhangi bir sorun olmadığı dönemde bir anda birileri tarafından 18 TL'ye çekilmek istendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “Bugün yine aynı şekilde piyasada yapılmak istenen bir manipülasyon olduğunu görüyoruz. Piyasada devamlı düşecek algısı yapılarak; zayıf ve hasat zamanı gelmemiş muzların işlem görmesi biz üreticilerin piyasada en çok zararı gören taraf olmamıza neden olduğunu belirtmek isteriz. Üreticiler olarak yapmamız gerekenin hasat zamanı gelmiş muzun kesimini yapmak, zayıf muzlarında hasat zamanının beklenilmesi gerektiğini belirtmek isteriz. Her üreticimiz elbette muzunu istediği şekilde istediği fiyata satabilir ama oluşan zararın neticesini üreticiler olarak beraber yaşandığı da unutulmamalıdır. Girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığı bu dönemde muz piyasanın devamlı aşağı yöne çekilmeye çalışılması muzun sürdürülebilirlik açısından vahim boyutlara ulaşmış ve üreticilerimizin farklı alanlarda üretime yönelmesine neden olmaya başlamıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Yerli muza sahip çıkılması her zamankinden daha da fazla önem kazanmıştır” denildi.

 

“ÜRETİCİMİZ ALGIYA KAPILMASIN”

 

Kooperatif ve birliklerin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yerli muzumuzun kalitesi her geçen gün artmakta ve ithal muzun marketlerde 80-90 TL bandında olduğunu düşündüğümüzde yerli muza ulaşılmasının avantajı net ortadır. Ve aynı zamanda üreticiden  daha düşük fiyata alınan muzun piyasada manav, market ve pazarda TÜKETİCİYE yansımaması konusunu da dikkatlerinize sunuyoruz. Bizler, Tüccar (komisyoncu), tüketici ve üreticilerimizin hep beraber yerli muzumuza sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Piyasa belirlenirken şeffaf, anlaşılır ve iletişimin açık olduğu, üreticileri YOK hükmünde sayarak kurulan piyasanın ortamı gerdiğini düşünüyoruz. Bütün paydaşların görüşleri alınarak sorun ve problemlerin kaynağının sorgulandığı bir ortamda piyasanın kurulmasının sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Piyasanın takipçisi olduğumuzu ve üreticilerimizin de yapılan algıya kapılmamalarını rica ediyoruz.”