“İnternet sitemize bakın!” | Güney Gazetesi Mersin

“İnternet sitemize bakın!”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a Mersin’deki tamamlanmayan kamu yatırımlarını sordu. Sorulara kaçamak cevap veren Bakan Bayraktar, planlanan proje ve yatırımların zamanında tamamlanarak hizmete açıldığını, devam eden projelerin ise planlanan tarihte hizmete gireceğini söyledi.

“İnternet sitemize bakın!”


 

ELVAN KONUK


Mersin’de Çukurova Havaalanı, Akdeniz Sahil Yolu Projesi, Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyolu gibi projeler yıllardır tamamlanmayı bekliyor. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin’deki tamamlanmayan yatırımlarla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.  Kocamaz, “Mersin 2 milyona nüfusuyla Türkiye'nin 11 büyük ili durumundadır. İlimiz, vergi gelirleri bakımından 81 ilimiz arasında 2021 yılında 7. sırada, 2022 yılında da 6. sırada yer almıştır. Her bakımdan ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Bunlara rağmen kamu yatırımları konusunda Mersin ne yazık ki önemli sorunlar yaşamaktadır. Yıllardır aktarılan yetersiz kaynaklar nedeniyle, Mersin'de bazı kamu yatırımlarını ya tamamen durdurmuş ya da durma noktasına gelmiştir. Bu kapsamda, verilen sözlere rağmen bazı kamu yatırımları da zamanında hizmete açılamamıştır” dedi.

Mersin’de kaç tane projenin tamamlanmadığını Bakan Bayraktar’a soran Kocamaz, önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bakanlık olarak Mersin'de toplam kaç adet kamu yatırımı projesi yürütülmektedir? Bu yatırımlar içinde tarihinde veya söz verildiği halde tamamlanamayan toplam kaç adet yatırım proje bulunmaktadır?

Bu kamu yatırımı projelerinin karakteristik özelliği ve ilçelere göre dağılımı, hangi şekildedir? Projelerin başlama ve bitiriliş tarihleri nedir?

Yeni ve eski kamu yatırımlarının her birisi için ayrı ayrı proje tutarı (Dış kredi-toplam) ne kadardır?

Bu kapsamda, 2022 ve 2023 yılında hangi yatırıma toplam kaç para ödenek aktarılmıştır? Projelerin yüzde kaçlık bölümü tamamlanmıştır? Yatırımların zamanında tamamlanması ve hizmete sunulması açısından aktarılan bu ödenekler yeterli midir?

Bakanlık olarak 2023 yılı içinde Mersin'de hizmete açmayı düşündüğünüz kamu yatırımları var mıdır? Var ise bu kamu yatırımları hangi yatırımlardır?”

 

“MERSİN’DE PLANLANAN YATIRIMLAR ZAMANINDA TAMAMLANDI”

 

Bakan Bayraktar, Milletvekili Kocamaz’ın soru önergesine kaçamak cevap verdi. Bayraktar, “Bakanlığımız ile Bakanlığımıza bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşlar tarafından Mersin ili için planlanan proje ve yatırımlar zamanında tamamlanarak hizmete alınmıştır. Bakanlığımızca planlanan proje ve yatırımlardan yapımı devam edenlerin ise öngörülen bitiş tarihlerinde tamamlanarak hizmete alınması için gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir.

Bakanlığımız tarafından yürütülen çeşitli proje ve yatırımlar ile söz konusu proje ve yatırımların durumlarına ilişkin bilgilere Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan yıllık Yatırım Programlarından ve Bakanlığımız bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşlarımızın internet sayfalarında yayımlanan yıllık faaliyet raporlarından erişilebilmektedir” ifadelerini kullandı.