Dördüncü OSB bölgesinin <br>ön tahsisi gerçekleştirildi | Güney Gazetesi Mersin

Dördüncü OSB bölgesinin
ön tahsisi gerçekleştirildi

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi 4. Bölge Ön Tahsis Töreni gerçekleştirildi. 675 hektar üzerine kurulu 4. Organize Sanayi Bölgesi’nde 415 dönüm sanayi parseli yer alırken bölgenin tamamlanmasıyla yaklaşık 6 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Dördüncü OSB bölgesinin <br>ön tahsisi gerçekleştirildi



Ön tahsis töreninin açılış konuşmasını yapan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, bugün 4. Organize Sanayi Bölgesi 675 hektar ama sanayi alanına çevirdiğimizde 415 hektara düşüyor. Yani 415 dönüm sanayi parseli yarattık ufak tefek küçük OSB olduğu için kendi içimizdeki sanayicilerden kiracı olanlar vardı. Büyük başarı elde etmiş, ihracat rakamları yüksek olan sanayicilerimize burayı tahsis edelim diye komisyon oluşturduk. Yatırımcının burada bulunması ve fiyat analizi yapılmasında hassasiyet ile çalıştık.  Ülkemiz ve Mersin için büyük bir kazanım oldu. 5. Bölge için de 260 hektarlık bölgeyi yaklaşık 2 yıla kadar hayat geçirmeyi hedefliyoruz. 4.bölgede 6 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. 5. Bölgenin de mayıs ayında toplantısını gerçekleştirdik. Bu görüşmede olumsuz bir durum görüşü çıkmadı. Biz MTOSB olarak yalnızca Mersin’de yatırımı değil çevreyi ve hayatı da düşünerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

 

“ORGANİZE SANAYİLERİN EN BÜYÜK SORUNU YENİ ARAZİ YERLERİ AÇMAK”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, organize sanayi bölgelerinde arazi sorunuyla ilgili konuştu. Seçer, “Mersin çok geniş bir hinterlandı gibi görünüyorsa da yapılaşma ve arazi konusunda son derece sıkıntılı bir yerdir. Bir Konya Ovası gibi daha geniş arazi açmaya müsait toparlaklarımız yok. Doğudan batıya Tarsus Ovası geniş oval niteliğinde ama batıya doğru Antalya sınırına doğru gittiğimizde dağ deniz nerdeyse hiç toprak yok. Bu alanların Tarım dışında başka sektörlere kazandırılması yasalar gereği kurumları izni gereği o kadar kolay değildir.  Bizim organize sanayi bölgelerinin en büyük sorunu yeni arazi yerleri açmak olduğunu düşünüyorum. Arazi ile başlayan maliyetleri ne kadar düşük seviyede tutarsak daha fazla yatırımcı yeni fabrikalar kurar yeni istihdam alanları açmaya çalışıyor. Sadece OSB’ler için değil birçok sektörel bazda da kümeleşme konusunda talep olduğu için arazi sorunu yaşıyoruz” dedi.

Küçük sanayicilerin kümeleşme isteğinden söz eden Seçer, ancak arazinin kısıtlı olması nedeniyle fiyatın çok yüksek olduğunu dile getirdi. Seçer, “Arazi konusu bizlerde özellikle Mersin’in uzun süredir beklediği 1/5000’lik planların merkez için konuşuyorum artık sonuna geldik. Mezitli Yenişehir Toroslar buraların önemli bir kısmı tamamlandı. Ancak buralar zaten konut bölgeleri sizi ilgilendiren Akdeniz bölgesindeki 1. Etap 5000’likleri tamamladık. 2. Etapta tamamlandı itiraz süreci şu anda askıda ve kısa bir süre sonra o da gerçekleşecek. Ve ilçe belediyesinin 1/1000’lık planları yapıldıktan sonra orada depolama alanları, sanayi alanları, lojistik alanları çok sayıda araziye kavuşabileceksiniz. Bu arazilerin imara açılması doğal olarak hem arzı arttıracak doğal olarak da talepler sabit de olsa artış da olsa fiyatlarda bir denge oluşturacaktır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)