Mersin’de bacasız sanayi tütmüyor | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de bacasız sanayi tütmüyor

Mersin’in yıllardır turizm yatırımlarından payını alamadığını söyleyen CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, kentteki 8 turizm bölgesinden 3 tanesinin Nükleer Santrali’nin gölgesinde kaldığına dikkat çekti. Mersin’in artık ‘göç değil turizm kenti’ olmak istediğini vurgulayan Dinçer, “Mersin’de bir saatte 0 rakımdan 1500 rakıma çıkabilirsiniz. Dolayısıyla yayla turizminin, eko turizmin, her türlü turizmin yapılabileceği bir kent Mersin. Ama ne hikmetse Mersin cezalandırılıyor. Başladığınız hiçbir yatırım 20-25 yıldan önce bitmiyor” dedi.

Mersin’de bacasız sanayi tütmüyor


 

ELVAN KONUK

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür Turizm Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken Mersin ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Dinçer, “Turizm yatırımlarının olduğu kentlerin kalkınması, gelişmesi aşikardır, tartışılamaz. Bacasız fabrikadır. Ancak tabi bu iller arasında turizm teşvikleri ve desteklerinin eşit olarak yapıldığını da açıkçası düşünmüyorum. Mersin’e baktığımızda turizm yatırımları açısından hiçbir şey alamadı bugüne kadar. Bakanlığımızın turizm haritası İstanbul’dan başlayıp Antalya Gazipaşa’da bitip oradan Kapadokya ile sınırlı” dedi.

 

 

“MERSİN’E GÖÇ KENTİ MİSYONU YÜKLENDİ”

 

Mersin’in göç yükünü çeken kentlerden biri olduğunu dile getiren Dinçer, “Bakıyoruz, Mersin’in 321 kilometrelik sahil uzunluğu var, bakir alanlarımız çok yoğun, 8 tane turizm bölgemiz var. Ama tabi nükleeri koyunca 3 tanesi Nükleer Santrali’n gölgesinde kaldı. Dolayısıyla Gazipaşa ile Samandağ’ı arasında herhangi bir turizm destinasyonu yok, herhangi bir teşvik yok. Hal böyle olunca Mersin’e hangi misyon yüklendi? Mersin bir göç kenti oldu. Öncelikle 80’li ve 90’lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde terörden kaçan insanlarımızın sığınma yeri oldu.  Onlarla bir şekilde bütünleştik, uyum sorunumuzu giderdik. Ardından zorunlu hallerin dışında sığınmacıları yığdılar Mersin’e. Resmi kayıtlarda 227 bin deniyor ama su tüketiminden aldığımız verilere göre 500 binin üzerinde sığınmacı var Mersin’de. Bu kadar yükü çeken Mersin turizm yatırımlarından maalesef istediğini alamıyor” ifadelerini kullandı.

 

“MERSİN’İN KAZANLI’DAN BAŞKA ELİNDE BİR YER KALMADI”

 

Kazanlı bölgesinin 25 yıldır yatırımcı beklediğine dikkat çeken Dinçer, “Bir Kazanlı bölgesi yarattık, bir elimizde kalan yer orasıydı. Orayı da hatta 1998 yılından beri yatırımcının oraya yatırım yapmasını bekliyoruz. 5 firmaya tahsis edildi tahsis edilen firma bugüne kadar hiçbir yatırım yapmadı. Yol dediler yolunu yaptık, havaalanına 30 kilometre mesafe her türlü imkan var ama bu tahsisler hala devam ediyor. Sayın bakanım bunlar yatırım yapmayacaksa bunların yatırımlarını fesih edin biz yeni yatırımcıları bulalım buraya. Mersin’in elinde başka bir yer kalmadı. Nükleer Santrali kurulunca o bölgedeki turizm bölgelerimiz yatırım yapan firmaları biraz ürkütüyor açıkçası” diye konuştu.

 “MERSİN’İ CEZALANDIRMAKTAN ARTIK VAZGEÇİN”

 

Mersin’in yalnızca göçle değil, turizmle de gelişmek istediğini söyleyen Dinçer, yıllardır yapılmayan yatırımların turizmi sekteye uğrattığına dikkat çekti. Mersin’in cezalandırıldığından söz eden Dinçer, şu şekilde konuştu

 “Mersin’de bir saatte 0 rakımdan 1500 rakıma çıkabilirsiniz. Dolayısıyla yayla turizminin, eko turizmin, her türlü turizmin yapılabileceği bir kent Mersin. Ama ne hikmetse Mersin cezalandırılıyor. Başladığınız hiçbir yatırım 20-25 yıldan önce bitmiyor. Akdeniz Sahil Yolu, dedik ki sahil yolu yapılırsa Mersin’e yatırım gelir, turizm yatırımları artar dedik, 20 yıl oldu sahil yolu bitmiyor. Karadeniz sahil yolu iki defa üstüne yapıldı. Birçok yatırım onun üstünden geçti. Havaalanımız dedik 13 yıl oldu Çukurova Havaalanı. Yani İstanbul gibi bir yerde o büyük havaalanı 3-5 sene gibi bir sürede bitirildi, biz 13 sene oldu havaalanına kavuşamadık. Böyle olunca yatırımın yapılması da engelleniyor.

Kurvaziyer turizmiyle ilgili geçmişte çok çalışmalar yaptık. Fuarlara katıldık, birkaç gemi geldi ama ne hikmetse sonra bu kurvaziyer turizmin rotasından Mersin çıkarıldı. Doğu Akdeniz yatırım bekliyor, kurvaziyer turizmi önemli, bunun geliştirilmesi lazım.

Mezarlarımızda bile Hristiyan kökenli insanlarla bizim Müslüman mezarları aynıdır ve dünyada tektir bu. İnanç turizminin yapılabileceği mekanlarımız var. Kültürel yönleriyle baktığımızda Türkiye’nin herhalde en zengin kentlerinden bir tanesidir. Mersin sizden ilgi bekliyor, artık Mersin’i cezalandırmaktan vazgeçelim.”


  Mersin’de bacasız sanayi tütmüyor